– Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo je potrebnu dokumentaciju te je početkom jula sastavilo i podnijelo molbu za izručenje Zdravka Mamića u svrhu vođenja krivičnog postupka pred USKOK-om te je podnesena dopunska molba za izručenje Zorana Mamića u svrhu vođenja krivičnog postupka pred USKOK-om. Podsjećamo, Ministarstvo pravosuđa i uprave, temeljem raspisane potjernice za Zoranom Mamićem, podnijelo je već u maju molbu za izručenje – kaže se u odgovoru Ministarstva listu, a prenosi Hina.

Što se tiče izdržavanja kazne po pravomoćnoj presudi, situacija je poznata. Usprkos traženju braće Mamić da im se omogući da kaznu na koju su osuđeni pred osječkim Županijskim sudom služe u BiH, hrvatski sudovi su njihov zahtjev odbili.

Hoće li Zdravko i Zoran Mamić ipak biti izručeni, odlučit će sud u BiH te u konačnici ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Nakon što je USKOK 10. juna otvorio istragu protiv braće Mamić u postupku za podmićivanje osječkih sudija sudija Krešimir Devčić odredio je i pritvor braći Mamić, pa je to bio i put Hrvatskoj da od BiH traži izručenje jer je te kvalifikacije “pokrivao” sporazum dviju država prema kojem je moguće izručenje vlastitih državljana s obzirom na to da se radilo o krivičnim djelima vezanim uz korupciju i organizirani kriminal.

Zdravko Mamić najavio je da će, bude li to jedini način da izbjegne povratak u Hrvatsku, zatražiti i politički azil u BiH.