Četvrtak, 30 Juna, 2022

Velika analiza Deutsche Wellea: Što Rusija zapravo želi na zapadnom Balkanu?

U činjenici da ove ideologije odjednom doživljavaju novi procvat, Moskva sa svojom podrškom ekstremistima á la Dodik je - sve samo ne nedužna. Dok Europska unija već godinama očito zakazuje u pokušaju da regiji ponudi jasnu perspektivu učlanjenja, istovremeno Moskva nedvosmisleno jasno stavlja do znanja što je njezina misija: ciljana destrukcija

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Okupljanje u Višegradu je shvaćeno kao provokacija: desetak muškaraca stiglo je prije nekoliko dana u ovaj bosanskohercegovački grad na Drini, kako bi odali počast ruskim „dragovoljcima”, koji su poginuli u ratu u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. prilikom pružanja podrške srpskim snagama. Polaganje vijenaca organiziralo je jedno rusko-srpsko udruženje, piše za Deutsche Welle Marion Kraske.

U kontekstu brojnih zločina koje su u BiH počinili Srbi, preživjeli govore o ponovnom vrijeđanju žrtava i 26 godina nakon završetka rata. Umjesto da se ruskim dragovoljcima odaje počast, bolje bi bilo da se istraži njihova upletenost u ratne zločine, zahtijevalo je jedno žensko udruženje žrtava rata.

Ovaj incident nije jedini s ruskim „potpisom” na Balkanu. Moskva se ciljano trudi proširiti svoj utjecaj. Hibridnim pristupom se koriste nestabilna društva zemalja na zapadnom Balkanu, kako bi se “obilježio” teritorij i podržali akteri koji ciljano podrivaju procese demokratizacije.

U najnestabilnijoj zemlji regije, Bosni i Hercegovini, Rusija snažno podržava srpske i hrvatske političare, koji se trude omesti trenutni mirovni poredak. Milorad Dodik, srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH, redovito prijeti secesijom.

Stari san

Dodik se prije nekoliko dana javio s novim prijedlogom: moralo bi doći do „mirnog razdruživanja”, naglasio je i tako preuzeo ideju koja, prema medijskim natpisima, potječe iz pera slovenskog premijera Janeza Janše. U „non-paperu” Janša navodno zahtijeva restrukturiranje balkanskih država – po etničkim kriterijima. Od tada mnogi upozoravaju da bi ovakav pristup mogao isprovocirati nove ratne sukobe.

Diskusija o novom povlačenju granica na zapadnom Balkanu je bez svake sumnje vjetar u leđa svima onima koji bi, uz podršku Beograda i Moskve, htjeli ostvariti jedan stari san: svi Srbi u jednoj državi! Upravo su te ideologije etnički čistih teritorija i dovele do krvavih ratova u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Podrška ekstremistima

Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, dogovorio se u jeku raspada Jugoslavije sa svojim tadašnjim kolegom, srpskim vlastodršcem Slobodanom Miloševićem o podjeli Bosne i Hercegovine, piše Deutsche Welle. Uslijedili su ratni zločini, protjerivanja i masovna silovanja u pokušaju da se stvore velika Srbija i velika Hrvatska, navodi autorica članka.

U činjenici da ove ideologije odjednom doživljavaju novi procvat, Moskva sa svojom podrškom ekstremistima á la Dodik je – sve samo ne nedužna. Dok Europska unija već godinama očito zakazuje u pokušaju da regiji ponudi jasnu perspektivu učlanjenja, istovremeno Moskva nedvosmisleno jasno stavlja do znanja što je njezina misija: ciljana destrukcija.

Greške EU

Rusija pritom strateški koristi greške Europske unije, koja se godinama oslanja na politiku povlađivanja korumpiranim elitama na zapadnom Balkanu. Tako se podržavaju „stabilokracije” s autoritarnim političarima, dok su održive demokratske reforme ostale po strani.

Zemlje zapadnog Balkana su danas, s manjim izuzecima, više Eldorado za radikalizaciju, nego mjesta koherentne veze sa Zapadom. Rezultat toga je da mnogi demokratski nastrojeni akteri teško mogu Bruxelles shvatiti kao strateškog partnera. Građanski aktivisti i aktivisti za ljudska prava se žale da ih je EU ostavila na cjedilu u borbi protiv kriminalnih klanova – to je popriličan gubitak reputacije za Bruxelles, koji se tijekom koronakrize dodatno povećao.

Sputnjik kao spasitelj

Rusija je u stanju istaknuti se kao moćan igrač u regiji na kraju krajeva i zbog loše politike cijepljenja u Europskoj uniji. Najvažniji mostobran Vladimira Putina u regiji, srpski autoritarni vlastodržac Aleksandar Vučić iskoristio je dobre odnose kako bi osigurao vakcine ne samo za svoj narod već i za ljude iz susjednih država koji su u Srbiju dolazili na cijepljenje.

Tako je rusko cjepivo Sputnjik na ovaj način dobilo na geopolitičkom značaju. Vučić je i Kinu demonstrativno predstavio kao vjernog partnera u krizi – što je bio udarac s boka tromoj EU.

Izborni inženjering u Crnoj Gori

Dok Moskva raspoređuje vojne snage na granici s Ukrajinom, na zapadnom Balkanu se koriste suptilniji manevri. Tako je vlada Crne Gore nedavno predložila izmjenu zakona o državljanstvu, prema kojem bi stranci koji su stalno nastanjeni u toj zemlji brzo mogli postati crnogorski građani – među njima su i Srbi i Rusi.

Na ovaj način bi došlo do velike promjene stanovništva i političke orijentacije, upozorio je analitičar Zlatko Vujović, zbog koje bi prozapadna većina Crnogoraca bila munjevito „eliminirana”. Antizapadne i antiruske snage bi bile „legalno“ ojačane. Nakon masovnih protesta protiv očitog izbornog inženjeringa, vlada u Podgorici je stavila te planove za sada – na led.

Ruski porazi

No, već 2016. je Moskva očigledno u Crnoj Gori pokušala (uz pomoć specijalnih postrojbi) s puta ukloniti dugogodišnjeg predsjednika te zemlje, Mila Đukanovića, koji se snažno zalagao za pristupanje Crne Gore NATO-u. Zavjera, organizirana sigurno i uz sudjelovanje srpskih i ruskih špijuna, bila je razotkrivena, a Crna Gora primljena u punopravno članstvo NATO-a, bez obzira na protivljenje Moskve.

I u Sjevernoj Makedoniji se Rusija već dokazuje kao eksplozivna sila. Nije nikakva tajna da je VMRO-DPMNE, stranka bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je pobjegao u egzil u Mađarsku, vrlo tijesno povezana s Kremljem. Ali, uslijedio je još jedan poraz za ruska stremljenja na Balkanu – i ova zemlja je u ožujku 2020. također primljena u NATO.

Protiv civilnog društva i EU

Nije slučajno, dakle, što proruske snage od tada pokušavaju oslabiti europski nastrojenu vladu socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva. Investicije u medije se koriste ciljano za širenje ruske i nacional-šovinističke propagande. U koronakrizi kruže pažljivo odabrane lažne vijesti, koje treba potkopati kredibilitet vlade Zorana Zaeva.

U međuvremenu su ugroženi i civilni akteri, koji se snažno zalažu za demokratske reforme. Jedan od njih je i Kshabir Derala iz nevladine organizacije „Civil”. Ovog aktivista za ljudska prava stalno kleveću kao izdajnika, pritom ga uspoređuju s nacističkim propagandistom Goebbelsom.

„Ovim krugovima je cilj u prvom redu spriječiti integraciju u Europsku uniju”, konstatira Derala. Intenzitet napada na njega je u posljednje vrijeme porastao, prate ih i veliki hakerski napadi na njegovu internetsku stranicu. Tehničke analize, kaže Derala, pokazale su da najnoviji napadi stižu iz Rusije, piše Deutsche Welle.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish