Petak, 27 Januara, 2023

U Kini će botovi dizati optužnice protiv ljudi: Pogreške su moguće, ali oslobađajuće presude – teško

Znanstveni tim tvrdi da će njihov stroj postati moćniji s nadogradnjom te će moći prepoznati manje uobičajene zločine i podnijeti više optužbi protiv jednog osumnjičenika.

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...
Kineski znanstvenici tvrde da tehnologija može odlučiti o optužbama s više od 97 posto točnosti na temelju usmenog opisa slučaja

Kineski znanstvenici kažu da su stvorili prvog “tužitelja – umjetnu inteligenciju” na svijetu, koji može odlučiti hoće li optužiti ljude za zločine.

Znanstvenici tvrde da ova tehnologija može odlučiti o optužbama s više od 97 posto točnosti na temelju usmenog opisa slučaja, prenosi The Telegraph.

Stroj je izradio i testirao Shanghai Pudong People's Procurorate, najzaposlenije kinesko okružno tužiteljstvo.

Do sada je utvrđeno da ova umjetna inteligencija može identificirati i podići optužnicee za osam najčešćih kaznenih djela u Šangaju, uključujući prevaru s kreditnim karticama, krađu, opasnu vožnju i izazivanje svađe – kazneno djelo koje se često koristi kao sredstvo protiv neistomišljenika režima.

Tehnologija je ‘uvježbana’ korištenjem više od 17.000 slučajeva od 2015. do 2020. godine. Može se koristiti na stolnom računalu i odlučuje hoće li podići optužnicu analizirajući stotine “karakteristika” dobivenih iz slučaja koji je opisao čovjek.

Nakon što je optužnica podignuta gotovo je zajamčeno da će završiti osuđujućom presudom jer je stopa oslobađajućih presuda u Kini manja od jedan posto.

Rasterećenje tužitelja

Vodeći znanstvenik na projektu, Shi Yong, direktor laboratorija za upravljanje velikim podacima i znanjem Kineske akademije znanosti, rekao je da bi stroj mogao rasteretiti tužitelje i omogućiti im da se usredotoče na teže zadatke.

“Sustav može u određenoj mjeri zamijeniti tužitelje u procesu donošenja odluka”, kažu Shi i njegovi kolege u recenziranom radu objavljenom ovog mjeseca u kineskom časopisu Management Review.

Kina već pokušava uskladiti i prilagoditi tehnologije poput umjetne inteligencije i velikih količina podataka kako bi transformirala način na koji funkcionira njihov pravni sustav.

Godine 2017. vlasti su pokrenule prvi kibernetički sud u zemlji, koji dopušta strankama u predmetima povezanim s “digitalnom tehnologijom”, kao što je e-trgovina, da se pojave na način video konferencije pred virtualnim sucima umjetne inteligencije.

Iako je ideja ubrzati ročišta i pomoći sustavu da se nosi s većim brojem predmeta, ljudski suci i dalje prate što se događa i donose ključne odluke.

Godine 2016. kineski tužitelji počeli su koristiti alate umjetne inteligencije za procjenu dokaza i procjenu razine opasnosti koju osumnjičenik predstavlja za javnost.

No, postojeći alati umjetne inteligencije nemaju ulogu u procesu donošenja odluka o podnošenju optužnica i predlaganju kazni, navode Shi i njegovi kolege.

‘Tko će preuzeti odgovornost za pogrešku?’

Znanstveni tim tvrdi da će njihov stroj postati moćniji s nadogradnjom te će moći prepoznati manje uobičajene zločine i podnijeti više optužbi protiv jednog osumnjičenika.

Neimenovani tužitelj u južnom kineskom gradu Guangzhouu rekao je za South China Morning Post da, iako je za stroj prijavljena točnost od 97 posto, “uvijek će postojati šansa za pogrešku”.

“Tko će preuzeti odgovornost kada se to dogodi? Tužitelj, stroj ili dizajner algoritma?”, pita se ovaj tužitelj.

Osim u pravosuđu, kineske vlasti također pokušavaju koristiti umjetnu inteligenciju u raznim drugim sektorima kako bi poboljšale učinkovitost i ojačale državni nadzor.

Američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi kineska umjetna inteligencija i slične ambicije na kraju mogle pružiti Pekingu kritičnu prednost u vojsci, zdravstvu i drugim ključnim sektorima.

U listopadu je bivši šef softvera Pentagona rekao za Financial Times da je Kina već pobijedila u bici na polju umjetne inteligencije sa SAD-om te da se kreće prema globalnoj dominaciji.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish