Srijeda, 6 Jula, 2022

U Kini će botovi dizati optužnice protiv ljudi: Pogreške su moguće, ali oslobađajuće presude – teško

Znanstveni tim tvrdi da će njihov stroj postati moćniji s nadogradnjom te će moći prepoznati manje uobičajene zločine i podnijeti više optužbi protiv jednog osumnjičenika.

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...
Kineski znanstvenici tvrde da tehnologija može odlučiti o optužbama s više od 97 posto točnosti na temelju usmenog opisa slučaja

Kineski znanstvenici kažu da su stvorili prvog “tužitelja – umjetnu inteligenciju” na svijetu, koji može odlučiti hoće li optužiti ljude za zločine.

Znanstvenici tvrde da ova tehnologija može odlučiti o optužbama s više od 97 posto točnosti na temelju usmenog opisa slučaja, prenosi The Telegraph.

Stroj je izradio i testirao Shanghai Pudong People's Procurorate, najzaposlenije kinesko okružno tužiteljstvo.

Do sada je utvrđeno da ova umjetna inteligencija može identificirati i podići optužnicee za osam najčešćih kaznenih djela u Šangaju, uključujući prevaru s kreditnim karticama, krađu, opasnu vožnju i izazivanje svađe – kazneno djelo koje se često koristi kao sredstvo protiv neistomišljenika režima.

Tehnologija je ‘uvježbana’ korištenjem više od 17.000 slučajeva od 2015. do 2020. godine. Može se koristiti na stolnom računalu i odlučuje hoće li podići optužnicu analizirajući stotine “karakteristika” dobivenih iz slučaja koji je opisao čovjek.

Nakon što je optužnica podignuta gotovo je zajamčeno da će završiti osuđujućom presudom jer je stopa oslobađajućih presuda u Kini manja od jedan posto.

Rasterećenje tužitelja

Vodeći znanstvenik na projektu, Shi Yong, direktor laboratorija za upravljanje velikim podacima i znanjem Kineske akademije znanosti, rekao je da bi stroj mogao rasteretiti tužitelje i omogućiti im da se usredotoče na teže zadatke.

“Sustav može u određenoj mjeri zamijeniti tužitelje u procesu donošenja odluka”, kažu Shi i njegovi kolege u recenziranom radu objavljenom ovog mjeseca u kineskom časopisu Management Review.

Kina već pokušava uskladiti i prilagoditi tehnologije poput umjetne inteligencije i velikih količina podataka kako bi transformirala način na koji funkcionira njihov pravni sustav.

Godine 2017. vlasti su pokrenule prvi kibernetički sud u zemlji, koji dopušta strankama u predmetima povezanim s “digitalnom tehnologijom”, kao što je e-trgovina, da se pojave na način video konferencije pred virtualnim sucima umjetne inteligencije.

Iako je ideja ubrzati ročišta i pomoći sustavu da se nosi s većim brojem predmeta, ljudski suci i dalje prate što se događa i donose ključne odluke.

Godine 2016. kineski tužitelji počeli su koristiti alate umjetne inteligencije za procjenu dokaza i procjenu razine opasnosti koju osumnjičenik predstavlja za javnost.

No, postojeći alati umjetne inteligencije nemaju ulogu u procesu donošenja odluka o podnošenju optužnica i predlaganju kazni, navode Shi i njegovi kolege.

‘Tko će preuzeti odgovornost za pogrešku?’

Znanstveni tim tvrdi da će njihov stroj postati moćniji s nadogradnjom te će moći prepoznati manje uobičajene zločine i podnijeti više optužbi protiv jednog osumnjičenika.

Neimenovani tužitelj u južnom kineskom gradu Guangzhouu rekao je za South China Morning Post da, iako je za stroj prijavljena točnost od 97 posto, “uvijek će postojati šansa za pogrešku”.

“Tko će preuzeti odgovornost kada se to dogodi? Tužitelj, stroj ili dizajner algoritma?”, pita se ovaj tužitelj.

Osim u pravosuđu, kineske vlasti također pokušavaju koristiti umjetnu inteligenciju u raznim drugim sektorima kako bi poboljšale učinkovitost i ojačale državni nadzor.

Američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi kineska umjetna inteligencija i slične ambicije na kraju mogle pružiti Pekingu kritičnu prednost u vojsci, zdravstvu i drugim ključnim sektorima.

U listopadu je bivši šef softvera Pentagona rekao za Financial Times da je Kina već pobijedila u bici na polju umjetne inteligencije sa SAD-om te da se kreće prema globalnoj dominaciji.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Bivša sekretarka u Parlamentu FBiH pravila fiktivne ugovore sa zastupnicima za stanove

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Dobrile Pletikosa i Maje Pletikosa Kolašinac. Dobrila Pletikosa je optužena zbog krivičnog djela zloupotreba...

Na pomolu još veća plinska drama: Rusi zatvaraju Sjeverni tok 1

Radnici u norveškoj industriji nafte i plina stupili su u utorak u štrajk kako bi izborili veće plaće, a kompanije procjenjuju da bi norveški...

Zapad se priprema za crni scenarij: “Mi smo u puno goroj krizi nego što većina ljudi misli”

Vlasti u Hamburgu, nakon Berlina drugom najvećem gradu u Njemačkoj te najvećem ne-glavnom gradu u Europskoj uniji, upozorile su da bi mogle biti prisiljene...

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish