Utorak, 5 Jula, 2022

Sutkinja Ružica Jukić očito nije podobna za RS. Ali zašto šuti Dragan Čović???!

To što sada Dragan Čović šuti zbog neizbora sudije Ružice Jukić je vrlo ružno, jer žrtvuje poziciju sudije hrvatske nacionalnosti, koja je najbolja i najkompetentnija,  po svemu sudeći zbog hira člana VSTV-a Davora Martinovića i neće da mu se zamjeri, jer će mu zatrebati za drugo kadroviranje

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Podsjećamo da su 10.02.2022.g. izabrane sudije za Apelacioni sud u Brčko Distriktu. Tada je VSTV izabrao 4 sudije, čime je znači popunio pozicije pola suda – jer Apelacioni sud ima ukupno 8 sudija.

Preskočena je prvorangirana Ružica Jukić, koja je 23 godine u pravosuđu i kao najbolja nije prošla, jer je pojedini članovi VSTV-a po svemu sudeći mrze i na taj način joj se svete, a u tome je prednjačio član VSTV-a Davor Martinović, koji je predložen kao član ispred  Ministarstva BiH i dobro obaviješteni ukazuju da  je njegovoj funkciji „kumovao“  Dragan Čović.

VEZANI TEKST: Ne ruši samo NSRS pravosuđe: Nova afera u VSTV-u BiH – izbor podobnih a ne kompetentnih

FOTO: Žrtva nepravde VSTV-a – Ružica Jukić, krivični sudija Općinskog suda u Tuzli, u proteklom mandatu dopredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Izabran je drugorangirani Robert Jović, koji je svega 6 godina u pravosuđu, prijavljen  disciplinskom tužitelju i VSTV od strane oštećenog policijskog inspektora Kemala Sinanovića, jer mu je kriminalac  zapalio auto, a sudiji Armini Sinanović upućene su prijetnje.

Sve se pravdalo koronom

Naime, sudija Jović Robert  ne samo da nije zakazivao suđenja u zakonskim rokovima, jer je godinama saslušao samo par svjedoka, nego je takvim radnjama doveo predmet pred zastaru.

Teško da će neki drugi sudija koji mora ponovo izvesti sve dokaze završiti, kao i ovi na Kantonalnom, a da neće nastupiti zastara.

VEZANI TEKST: Da li je neizbor sutkinje Jukić odmazda zato što je stala u zaštitu osnovnih ljudskih prava i Ustava u BiH?

Obraćali su se oštećeni i predsjedniku suda, ali se sve pravdalo koronom, iako sve druge sudije u BiH rade, a korona je mogla uticati na rad samo prva tri mjeseca, ali i tada su sudije morali raditi po predmetima, gdje prijeti zastara, kao što je ovaj slučaj.

Dakle, čovjek kojeg treba procesuirati dobija unapređenje u sudiju Apelacionog suda  (najviša instanca u pravosuđu) sa takvim ponašanjem i sa samo 6 godina rada u pravosuđu.

Ono što para i oči i uši je da se pojedini mediji oglušuju o ovaj skandal i ni riječi o njemu.

Dakle, normalno je po njima da se prvi ne bira sa liste, nego ljudi koji su kratko  ili nikako u pravosuđu.

Medijska šutnja

Također šute i  mediji iz Republike Srpske, ni riječi da o ovome kažu, iako će iskoristiti ovaj slučaj jednog dana kada sudije preuzmu funkcije i kada se više ne može poništavati, da ukažu kako to radi ovaj saziv VSTV, odnosno kako ovaj VSTV ne poštuje ni svoj Poslovnik o radu, kada treba da izbaci prvorangiranog i postavi nižerangirane podobne.

To će im biti opravdanje i to s pravom!

Dr. sc. Davor Martinović novi član VSTV-a BIH - Radiotelevizija Herceg-Bosne
FOTO: Dr. sc. Davor Martinović novi član VSTV-a BIH – Radiotelevizija Herceg-Bosne

VEZANI TEKST: Afera VSTV – diskriminacija sutkinje Ružice Jukić: Urgencija advokata Mirnesa Ajanovića OHR-u, te Delegaciji EU i specijalnom predstavniku EU

Šute i drugi mediji u Federaciji, sem nekoliko portala, kao i Fatmira Alispahića, koji su pisali  i pričali od početka ovoga skandala i to dovoljno da se svi upoznaju sa ovim slučajem.

Podsjetit ćemo se slučaja kada je VSTV na svojoj sjednici od 9. Februara 2017.g. izabrao 5 sudija Općinskog suda u Čitluku, kada pri izboru nisu poštovali nacionalnu strukturu, spol, niti su poštovali poziciju sa rang liste.

Reagovali su i vijećnici Općine Čitluk i HDZ tj. Dragan Čović i tražili od OHR-a da se poništi izbor i da se ponovo izaberu sudije sa rang liste u skladu sa Ustavom i popisom od 91 godine, te u skladu sa osvojenim bodovima na rang listi.

U svemu je sporan angažman Dragana Čovića

Nakon što se OHR- obraća VSTV-u sa dopisom da treba da poništi izbor i ponovo izabere suce sa te rang liste,VSTV poništava taj izbor sudija i na sjednici koja je održana 22. I 23.marta 2017.g. sa iste rang liste vrši ponvono izbor u skaldu sa ustavom i popisom iz 1991.g.

Tom prilikom imenuje  Gorjanu Šajin  na poziciju sudije Općinskog suda u Čitluku, Anđelu Ljubić Čović, na poziciju sudije Općinskog suda u Čitluku, Borisa Herceg, na poziciju sudije Općinskog suda u Čitluku i Aidu Hidović, na poziciju sudije Općinskog suda u Čitluku.

Ovim je VSTV usvojio i žalbu Borisa Hercega koji je imenovan umjesto Eveline Zadi, koji se žalio na nezastupljen  muški spol jer je VSTV prilikom izbora sudija prvobitno izabrao samo sudije ženskog spola.

Fatmir Alispahić ispred Suda BiH, 16. septembra, 2021.
FOTO: Fatmir Alispahić, novinar i publicista

VEZANI TEKST: Sutkinja Ružica Jukić: Kada prestane tiranija sa mjerama pojedinci će odgovarati pred zakonom!

Činjenica je da je VSTV i tada, kao i sada pogriješio prilikom izbora sudija ne poštujući svoj Poslovnik o radu VSTV i Ustav Federacije, jer nije uzeo u obzir niti nacionalnu niti spolnu strukturu sudija kao ni pozicije na rang listi.

U svemu tome je sporan angažman Dragana Čovića, jer je tada bio aktivan, a sada šuti.

Primjećujemo da je tada imenovana i  sudija Anđela Ljubić Čović.

Da li su prezimena sudije Anđele Ljubić Čović uticala na veći angažman Dragana Čovića, da se poništi prvi  izbor u kojem ona nije bila izabrana i da li imaju ikakve veze – ostaje enigma.

To što sada Dragan Čović šuti zbog neizbora sudije Ružice Jukić je vrlo ružno, jer žrtvuje poziciju sudije hrvatske nacionalnosti, koja je najbolja i najkompetentnija,  po svemu sudeći zbog hira člana VSTV-a Davora Martinovića i neće da mu se zamjeri, jer će mu zatrebati za drugo kadroviranje.

Očito da sudija Ružica Jukić nije podobna ni za Čovića, ali ni za ove iz Republike Srpske.

Jer da nije tako u ovom kršenju ljudskih prava, morala i Poslovnika o radu VSTV, morali su reagovati.

VSTV mora poštovati pravila za izbor sudija

Dakle, VSTV krši svoj Poslovnik o radu VSTV-a jer je čl. 58 propisano  da u slučaju da dva kandidata imju isti broj bodova da će se birati onaj ko ima više godina iskustva u pravosuđu.

Ovdje je slučaj da je Ružica Jukić prva na listi sa 23 godine staža u pravosuđu, pa ni to nije bilo upitno, a trebao je po nacionalnosti Hrvat – pa se jasno da zaključiti da je eliminirana samo zbog mržnje i osvete.

VSTV mora poštovati pravila za izbor sudija, a pogotovo one najviših nivoa i tu moraju biti oni sa najboljim ocjenama i sa najdužim stažom u pravosuđu.

Zbog ovakvog izbora nosilaca pravosudne funkcije od strane VSTV i imamo loš rad pravosuđa, zbog kojeg trpe građani.

Stoga javno pozivamo OHR da postupi kao što je postupio 2017. kada je tražio poništenje prvog izbora sudija u Općinskom sudu u Čitluku, te je VSTV izvršio ponovni izbor.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Širenje straha ili realna opasnost? “Stručnjaci” tvrde da prijeti ‘najgora varijanta covida do sad’

Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada U zadnjih 18 mjeseci, dostupna...

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish