Četvrtak, 26 Maja, 2022

Strateški neuspjeh Njemačke operacije “Weiss”: Godišnjica Bitke na Neretvi

Uvečer 6. marta, partizanski bombaši su prešli Neretvu preko razrušenog željezničkog mosta kod Konjica, uništili četnički bunker i omogućili prelezak jačih snaga. Do 7. marta je Neretvu prešlo već sedam bataljona koji su uspjeli da izazovu paniku među četničkim jedinicama i nanesu im ogromne gubitke

Preporučeno

Biskupi iz BiH: Broj katolika u BiH sveden na 350.000

Situacija je posebno teška u Republici Srpskoj gdje je 1991. godine Hrvata bilo oko 220.000, a sada ih je u tom bosanskohercegovačkom entitetu samo...

Putin: Imamo ‘dokaze o komponentama biološkog oružja koje se u suštini stvaraju u blizini ruskih granica’

Govoreći na summitu Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) na čelu s Rusijom, predsjednik Putin je kazao da je Moskva dobila 'dokaze o komponentama...

Rusija uvela sankcije bivšim podružnicama Gazproma, smanjen transport plina ka Evropi

Rusija je objavila listu kompanija kojima je uvela sankcije u skladu s dekretom predsjednika Vladimira Putina. Lista uključuje 31 kompaniju, od kojih većina pripada...

Milanović: Plan B je da bh Hrvati pređu na stvaranje svog entiteta

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske je u Puli izjavio kako je plan A ono što on predlaže, a to je blokada pristupanja ulaska Finske i...

U Konjicu je danas obilježena 79. godišnjica Bitke za ranjenike i 77. godišnjica pobjede nad fašizmom uz spuštanje 79 karanfila u Neretvu. Ovo je bitka čiji eho i dan danas odzvanja kroz svijest antifašista širom svijeta.

Bitka na Neretvi, u Jugoslaviji poznata i kao Bitka za ranjenike, jedna je od najznačajnijih bitaka na području Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. Ona je označila strateški neuspjeh Njemačke operacije “Weiss”.

U pričanju priče o Drugom svjetskom ratu na području Jugoslavije, ključnu ulogu je igrala bitka koju je jugoslovenska historiografija nazvala Bitkom za ranjenike, a koja je bila jedna od bitki u toku njemačko-italijanske ofanzive Weiss, nama poznate kao Četvrta neprijateljska ofanziva.

U širem planu njemačke oružane sile, neuspjesi u Africi su je natjerali da razmisle o uništavanju velike slobodne teritorije na području Jugoslavije jer je postojao strah od mogućeg savezničkog iskrcavanja na području Jadranskog mora.

Nakon Drugog svjetskog rata ova bitka je od strane vladajućeg režima oblikovana u svojevrsni temeljni mit “nove” Jugoslavije koja je nastala na zajedničkoj borbi protiv fašističkog okupatora. O tome koliki je značaj ova bitka imala za ideju Jugoslavije govori to da je dio glumačke postave prilikom snimanja filma o ovom domađaju bio legendarni Yul Brynner, a Pablo Picasso izradio plakat za američko tržište.

Bitka na Neretvi – Wikipedija

Ideja njemačkog generalštaba krajem 1942. godine je bila da izvede ofanzivu na veliku slobodnu partizansku teritoriju poznatu kao Bihaćka republika, a zatim eliminiše Vrhovni štav Narodnooslobdilačke vojske Jugoslavine na čelu sa maršalom Titom.

Osim jedinica njemačke i italijanske vojske za operaciju, kojom je trebalo da se unište partizani, trebalo je da se iskoriste i četnički kolaboracionisti.

U jutro 20. januara 1943. započela je velika ofanziva, 7. SS divizija je 29. januara zauzela Bihać, nakon devet dana ofanzive, umjesto planiranog jednog dana.

Vrhovni štab NOVJ je na ove napade odgovorio namjerom prodora prema istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori kroz linije kako je smatrano slabije italijanske vojske.

Bitka za Neretvu je zajednički naziv za seriju bitaka u kojima su partizanske snage pokušavale da izvrše prodor kroz italijanske linije u februaru i martu 1943. godine.

Najznačajniji trenuci ovih bitaka su prva odluka Tita koju je donio početkom marta, da se poruše svi mostovi na Neretvi i krene u prodor preko Prozora u unutrašnjost Bosne. Ovakva odluka je iznenadila njemačku komandu.

Ipak, dok su se njemačke snage iz Gornjeg Vakufa povlačile ka Bugojnu, Tito pravi novi zaokret vojske od 180 stepeni i jedinice se okreću ka Neretvi sa ciljem njenog forsiranja. U historiografiji se i danas vode rasprave da li je odluka o rušenju mostova, a zatim vraćanju na Neretvu bila dio orginalnih planova Tita ili improvizacija zbog stanja na terenu.

Uvečer 6. marta, partizanski bombaši su prešli Neretvu preko razrušenog željezničkog mosta kod Konjica, uništili četnički bunker i omogućili prelezak jačih snaga. Do 7. marta je Neretvu prešlo već sedam bataljona koji su uspjeli da izazovu paniku među četničkim jedinicama i nanesu im ogromne gubitke.

Konačni partizanski prodor preko Neretve
Konačni partizanski prodor preko Neretve

Druga proleterska briagda je do 8. marta već uništila četničke jedinice i uspostavila mostobran na Neretvi, a 9. marta durmitorski četnici su bili potpuno razbijeni. U izvještajima četničkih zapovjednika koje su slali Draži Mihajloviću vidi se kako je došlo do totalnog kolapsa četničke vojske na obalama Neretve.

Tako, naprimjer, 10. marta Petar Baćović piše Mihajloviću kako su potpuno razbijene četiri crnogorske četničke brigade.

Četnici se nikada nisu oporavili od poraza kojeg su doživjeli u borbama na Neretvi. Okupatori i pored taktičkog uspjeha i uništavanja Bihaćke republike nisu uspjeli da ispune strateške ciljeve operacije Weiss, zarobe partizanski Vrhovni štab i bolnicu.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

Zaraza majmunskim boginjama potiče od homoseksualaca. Inkubatori zaraze su tzv Parade ponosa…

Dr. David Heymann, bivši voditelj Odjela za hitne slučajeve u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), opisao je izbijanje epidemije majmunskih boginja u razvijenim zemljama kao...

Otvoreni dopis Parlamentu BiH: Želite li to „život“ kineskih Ujgura nametnuti narodima Bosne i Hercegovine

"Dopis je dostavljen svim zastupnicima i klubovima, neglede na funkciju koju obavljaju i spada li tema dopisa u dužnosti koje obnašaju, jer je ovo...

Srbija i BiH ‘saveznici’: Potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu...

Jesu li majmunske boginje pandemija u najavi? WHO održala hitan sastanak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održala je hitan sastanak u petak kako bi razgovarala o širenju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj...

BOSS predao CIK-u prijavu za ovjeru Bosanske stranke za Opšte izbore 2022. godine, za sve nivoe vlasti

Predstavnici BOSS-a predali su Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu za ovjeru Bosanske stranke za Opšte izbore 2022. godine. BOSS je dostavio svu potrebnu dokumentaciju...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish