Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog pisalo, “Sloboda izbora”, “Medicinska sloboda je ljudsko pravo”, “Vratite nam slobodu”. Skup je osiguravala policija, a nekoliko osoba je privedeno.

Protest u New Yorku je organizovan u vrijeme dok grad nastoji vakcinisati što više stanovnika kako bi usporio širenje vrlo zarazne delta varijante virusa.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je 3. augusta najavio da bez potvrde o vakcinisanju u tom gradu se neće moći ući u restoran, u sportsku dvoranu i na zabavne događaje.

Time je grad New York postao prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi takozvane covid pasoše.

Ta mjera, kako je kazao, zahtijevaće vakcinaciju zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika sportskih dvorana i posjetitelja zabavnih događaja u zatvorenom, a tražiće se barem jedna doza vakcine.

Njegov plan je stupio na snagu 16. avgusta, dok će izvršenje početi 13. septembra.

Gradonačelnik New Yorka je 23. augusta najavio i da će se učitelji i ostali zaposlenici u javnim školama u tom gradu morati vakcinisati protiv koronavirusa, kako bi se usporilo širenje virusa.

U New Yorku, gradu s više od osam miliona stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu vakcine, pokazuju podaci gradske uprave.