Petak, 27 Januara, 2023

Stanivuković krenuo u kampanju za predsjednika RS-a?

Da je Stanivuković već krenuo u kampanju za 2022. godinu smatraju i u SNSD-u

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković nakon što je izborio prve runde u duelu s lokalnim problemima posljednjih sedmica kao da se sve više okreće kandidaturi za predsjednika Republike Srpske gubeći apsolutni fokus s funkcije na koju je izabran na lokalnim izborima.

Opći izbori su naredne godine, a javna tajna je da PDP želi poziciju entitetskog predsjednika i da je to poznato i koalicionim partnerima u SDS-u i DNS-u, iako PDP ima najmanji kapacitet od ove tri stranke van Banje Luke. Ni veoma ambiciozni Stanivuković ne bježi od prvog čovjeka entiteta.

Kada smo ga prije tri mjeseca pitali gdje se vidi nakon funkcije gradonačelnika, odgovorio je:

“Trenutno mi je najvažnije da na ovom mjestu ostavim trag, dobre rezultate, vidljive pomake prema naprijed, da se uspješno izborimo sa pandemijom i da u ovoj godinu, ovu ideju iz Banje Luke pretvorimo u opšti građanski pokret na teritoriji cijele Republike Srpske i da kroz taj pokret iznjedrimo najbolje kandidate, najbolje ljude za sve pozicije i za sva mjesta odlučivanja u cijelom RS-u”.

Tada se već dalo naslutiti da ima mnogo veće ambicije od pozicije gradonačelnika.

No, samo na osnovu posljednjih posjeta Istočnoj Ilidži, Sokocu, Šekovićima, Bosanskom Novom, Modriči i drugim mjestima na području bh. entiteta RS te poruka koje su poslane sa mjesnih skupova jasno je da PDP uveliko kreće u predizbornu kampanju, a da je Stanivuković njihov kandidat broj jedan.

Draška Stanivukovića kao protukandidat vjerovatno očekuje Milorad Dodik (SNSD)
Draška Stanivukovića kao protukandidat vjerovatno očekuje Milorad Dodik (SNSD)

Tako mladi PDP-ovac u prioritet svog rada polako gura teme koje se tiču cijelog entiteta odnosno mnogo više politike, a ne samo Banje Luke i lokalnih problema – za šta ga je narod izabrao u novembru prošle godine.

“Voz promjena stigao… Broj ljudi koji su večeras došli da čuju naše poruke i osmijesi na njihovim licima nam jasno govore da imamo obavezu da ovim ljudima donesemo promjene. Polako odbrojavamo posljednje dane njihove diktature, jer pobjednička energija se osjeti u svakom mjestu u koje dođemo”, rekao je na tribini u Bosanskom Novom.

Sa govornica najavljuje i obećava promjene u RS-u
Sa govornica najavljuje i obećava promjene u RS-u

U društvu predsjednika Branislava Borenoviča, počasnog predsjednika Mladena Ivanića i poslanice NSRS-a Jelene Trivić čini se da Stanivuković polako grize i da će na jesen iduće godine izaći na megdan svom najljućem rivalu – Miloradu Dodiku.

“Dodik ima nešto više od 365 dana vlasti. Svaki dan sve manje. Posljednja šansa je da se ova zemlja oslobodi nakaradnog sistema jeste sljedeća godina. Nije pitanje Draška, Jelene ili nekoga drugog, ovo je pitanje svih građana. Sljedeće godine imamo priliku za penal koji odlučuje utakmicu i imamo golmana koji je star i slab. Treba samo šutnuti loptu i završiti utakmicu”, izjavio je nedavno Stanivuković.

Popularnost iz Banje Luke širi po ostatku entiteta
Popularnost iz Banje Luke širi po ostatku entiteta

Da je Stanivuković već krenuo u kampanju za 2022. godinu smatraju i u SNSD-u.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica nedavno je poručio kako je savršeno jasno da je Draško Stanivuković stavio svoj gradonačelnički mandat isključivo u funkciju predizborne kampanje za naredne izbore.

Iako je bio u opciji da bude kandidat SDS-a za predsjednika RS-a, aktuelni načelnik Teslića Milan Milićević sve češće je u složbi promocije Stanivukovićevih kvaliteta.

“On je simbol nade i promjena u Republici Srpskoj. Stanivuković je moj prijatelj. Na istoj smo frekvenciji i razmišljamo na sličan način. Stilovi su nam drugačiji, što je i sasvim normalno. Njegovi mladost, energija, aktivizam su prisutni ne samo sada otkad je postao medijska ličnost. On je takav bio i ranije za one koji ga znaju”, naveo je nedavno Miličević.

Ima podršku visokih funkcionera PDP-a
Ima podršku visokih funkcionera PDP-a

Da li će se o Stanivukovićevoj kandidaturi pitati i koalicioni partneri SDS i DNS bit će poznato uskoro jer je 29. juna zakazan naredni sastanak opozicionara na temu izbora 2022. godine.

Kako smo ranije pisali, prvi favorit za kandidata ovih stranaka za člana Predsjedništva BiH je Mirko Šarović (SDS).

Imena koja se spominju kao opcije za predsjednika RS-a su aktuelni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP), Jelena Trivić (PDP) i Milan Milićević (SDS), koji obavlja svoj treći mandat načelnika Teslića.

Funkciju premijera, u slučaju da ove stranke dobiju mogućnost formiranja vlasti u entitetu RS, trebao bi dobiti Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish