Petak, 27 Januara, 2023

Šta se krije iza zaduženja od 300 miliona eura u Londonu: Da li je RS već bankrotirao

Vijest o prodaji obveznica u potpuno drugom svjetlu jučer je nakon sastanka vlasti u RS-u na Kozari predstavio predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Zaduživanje Republike Srpske na Londonskoj berzi goruća je ekonomska, ali i politička tema kod nas. Vlast to predstavlja kao uspjeh, ekonomska struka i opozicija na sve gledaju znatno drugačije.

Emisija petogodišnjih obveznica RS-a na Londonskoj berzi u iznosu od 300 miliona eura pokazuje da se finansije ovog entiteta očito nalaze u velikim problemima i da bez ovog, ali i drugih trenutnih i budućih zaduženja, nije moguće pokriti očite budžetske rupe koje se očekuju u ovoj godini u ovom entitetu, smatra ekonomista Damir Bećirović.

“Treba reći da ni ova emisija obveznica, čini se, nije potpuno uspjela, jer je prvobitno najavljivano emitovanje obveznica u iznosu od 350 miliona eura”, kaže on za Klix.ba.

Dodaje da o razmjerama hitnosti prilikom ovog zaduženja govori činjenica da su obveznice prodate po kuponskoj stopi od 4,75 posto, što je izuzetno visoko u periodu tzv. jeftinog kapitala.

“Komparacije radi, u posljednjih mjesec-dva RS je u dva navrata emitovao obveznice na domaćem tržištu kapitala u iznosu od ukupno 45,9 miliona KM uz kuponsku stopu 2,7 posto i 3 posto. Visoku cijenu ovog zaduženja objašnjava činjenica da je obveznicama RS rejting agencija Moody's dodijelila privremeni rejting B3, koji označava špekulativne i visokorizične instrumente. Da napomenem da je ista rejting agencija obveznicama Agrokora dodijelila identičan rejting prije praktično bankrota ove kompanije”, kaže Bećirović.

Postavlja se logično pitanje zašto se Republika Srpska odlučila na finansiranje putem Londonske berze.

“Prije svega iz razloga što im je novac neophodan, a priča o kreditu MMF-a je zapala u ćorsokak. Tako veliko zaduženje na domaćem tržištu kapitala, iako bi bilo jeftinije, nije moguće, jer naši institucionalni investitori, prije svega banke, realno nemaju taj investicioni potencijal da otkupe jednu ovakvu emisiju od 700 miliona KM”, navodi on.

On kaže i kako je za ovakve namjere Londonsko tržište kapitala uvijek dobra adresa.

“To je razvijeno tržište kapitala, na kojem se za svaki finansijski instrument, ako je cijena dobra, nađe kupac. Republika Srbija je npr. već dugo prisutna kao emitent na tom tržištu, tako da tu ne treba stvarati priču o nekom političkom uspjehu i golemom čudu. Ovo je ekonomska priča, RS treba novac i tamo ga može u ovom momentu naći”, zaključio je Bećirović.

Vijest o prodaji obveznica u potpuno drugom svjetlu jučer je nakon sastanka vlasti u RS-u na Kozari predstavio predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“To je dobra vijest za sve građane Republike Srpske, usmjerit ćemo novac na povećanje plata i neke druge projekte te za servisiranje dugova”, rekao je Dodik.

Iz opozicije su stigle kritike jer je, kako kažu, nakon ovog zaduženja ukupan dug RS-a dostigao rekordan iznos od oko 6,6 milijardi KM.

“To je skoro 60 posto projektovanog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, čime nas je Vlada RS-a i maksimalno zakonski zadužila”, kazao je za Klix.ba Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

Sličan stav ima i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji je u intervjuu za naš portal kazao kako prvo treba vidjeti troškove tog izlaska na berzu, troškove konsultanata koji su radili da se uopće izađe na Londonsku berzu.

“Mislim da se njihov trošak kreće između 15 i 20 miliona eura samo za usluge savjetovanja, ali to se ne vidi. Ne vjerujem da je jeftinije. Pitanje je i zašto kamata od 5 posto nije ponuđena lokalnim ulagačima koji bi bili spremni to kupiti. Mislim da imaju dva cilja. Prvi kao da se nešto promoviše izlaskom na Londonsku berzu, što je potpuno netačno, jer ne znamo ko je kupio te obveznice, a drugo je visoka kamata, odnosno da neki od domaćih ulagača dobiju preko Londonske berze više nego što bi dobili u RS-u. Dok to ne bude potpuno objavljeno, a ne vjerujem da će ikada, nećemo znati stvarnu pozadinu”, kazao je Ivanić.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish