Srijeda, 6 Jula, 2022

Šta se krije iza zaduženja od 300 miliona eura u Londonu: Da li je RS već bankrotirao

Vijest o prodaji obveznica u potpuno drugom svjetlu jučer je nakon sastanka vlasti u RS-u na Kozari predstavio predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Zaduživanje Republike Srpske na Londonskoj berzi goruća je ekonomska, ali i politička tema kod nas. Vlast to predstavlja kao uspjeh, ekonomska struka i opozicija na sve gledaju znatno drugačije.

Emisija petogodišnjih obveznica RS-a na Londonskoj berzi u iznosu od 300 miliona eura pokazuje da se finansije ovog entiteta očito nalaze u velikim problemima i da bez ovog, ali i drugih trenutnih i budućih zaduženja, nije moguće pokriti očite budžetske rupe koje se očekuju u ovoj godini u ovom entitetu, smatra ekonomista Damir Bećirović.

“Treba reći da ni ova emisija obveznica, čini se, nije potpuno uspjela, jer je prvobitno najavljivano emitovanje obveznica u iznosu od 350 miliona eura”, kaže on za Klix.ba.

Dodaje da o razmjerama hitnosti prilikom ovog zaduženja govori činjenica da su obveznice prodate po kuponskoj stopi od 4,75 posto, što je izuzetno visoko u periodu tzv. jeftinog kapitala.

“Komparacije radi, u posljednjih mjesec-dva RS je u dva navrata emitovao obveznice na domaćem tržištu kapitala u iznosu od ukupno 45,9 miliona KM uz kuponsku stopu 2,7 posto i 3 posto. Visoku cijenu ovog zaduženja objašnjava činjenica da je obveznicama RS rejting agencija Moody's dodijelila privremeni rejting B3, koji označava špekulativne i visokorizične instrumente. Da napomenem da je ista rejting agencija obveznicama Agrokora dodijelila identičan rejting prije praktično bankrota ove kompanije”, kaže Bećirović.

Postavlja se logično pitanje zašto se Republika Srpska odlučila na finansiranje putem Londonske berze.

“Prije svega iz razloga što im je novac neophodan, a priča o kreditu MMF-a je zapala u ćorsokak. Tako veliko zaduženje na domaćem tržištu kapitala, iako bi bilo jeftinije, nije moguće, jer naši institucionalni investitori, prije svega banke, realno nemaju taj investicioni potencijal da otkupe jednu ovakvu emisiju od 700 miliona KM”, navodi on.

On kaže i kako je za ovakve namjere Londonsko tržište kapitala uvijek dobra adresa.

“To je razvijeno tržište kapitala, na kojem se za svaki finansijski instrument, ako je cijena dobra, nađe kupac. Republika Srbija je npr. već dugo prisutna kao emitent na tom tržištu, tako da tu ne treba stvarati priču o nekom političkom uspjehu i golemom čudu. Ovo je ekonomska priča, RS treba novac i tamo ga može u ovom momentu naći”, zaključio je Bećirović.

Vijest o prodaji obveznica u potpuno drugom svjetlu jučer je nakon sastanka vlasti u RS-u na Kozari predstavio predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“To je dobra vijest za sve građane Republike Srpske, usmjerit ćemo novac na povećanje plata i neke druge projekte te za servisiranje dugova”, rekao je Dodik.

Iz opozicije su stigle kritike jer je, kako kažu, nakon ovog zaduženja ukupan dug RS-a dostigao rekordan iznos od oko 6,6 milijardi KM.

“To je skoro 60 posto projektovanog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, čime nas je Vlada RS-a i maksimalno zakonski zadužila”, kazao je za Klix.ba Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

Sličan stav ima i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji je u intervjuu za naš portal kazao kako prvo treba vidjeti troškove tog izlaska na berzu, troškove konsultanata koji su radili da se uopće izađe na Londonsku berzu.

“Mislim da se njihov trošak kreće između 15 i 20 miliona eura samo za usluge savjetovanja, ali to se ne vidi. Ne vjerujem da je jeftinije. Pitanje je i zašto kamata od 5 posto nije ponuđena lokalnim ulagačima koji bi bili spremni to kupiti. Mislim da imaju dva cilja. Prvi kao da se nešto promoviše izlaskom na Londonsku berzu, što je potpuno netačno, jer ne znamo ko je kupio te obveznice, a drugo je visoka kamata, odnosno da neki od domaćih ulagača dobiju preko Londonske berze više nego što bi dobili u RS-u. Dok to ne bude potpuno objavljeno, a ne vjerujem da će ikada, nećemo znati stvarnu pozadinu”, kazao je Ivanić.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

Bivša sekretarka u Parlamentu FBiH pravila fiktivne ugovore sa zastupnicima za stanove

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Dobrile Pletikosa i Maje Pletikosa Kolašinac. Dobrila Pletikosa je optužena zbog krivičnog djela zloupotreba...

Na pomolu još veća plinska drama: Rusi zatvaraju Sjeverni tok 1

Radnici u norveškoj industriji nafte i plina stupili su u utorak u štrajk kako bi izborili veće plaće, a kompanije procjenjuju da bi norveški...

Zapad se priprema za crni scenarij: “Mi smo u puno goroj krizi nego što većina ljudi misli”

Vlasti u Hamburgu, nakon Berlina drugom najvećem gradu u Njemačkoj te najvećem ne-glavnom gradu u Europskoj uniji, upozorile su da bi mogle biti prisiljene...

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish