Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Srbijanci koji su se vratili iz Afganistana zahvalni Bosancima i Hrvatima: Dužni smo im do kraja života

Preporučeno

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Srbijanci Aleksandar Cvejić i Marko Pribak su jučer iz Afganistana bezbjedno stigli u svoju domovinu. Naveli su kako su im u ovoj teškoj situaciji pomogli momci iz BiH i Srbije te su izrazili zahvalnost.

“Kada sam shvatio da je vojni kamp u kom smo se nalazili opkoljen sa oko 250 talibana, mislio sam da nikada neću stići kući, u Srbiju…Bio sam siguran da će se nešto loše desiti”, ovim riječima opisuje jedan od najtežih dana u svom životu Marko Pribak, državljanin Srbije koji se zbog posla našao usred Kabula u trenutku kada su talibani krenuli u pohod na afganistansku prestonicu.

Kako kaže, u tim trenucima njemu i njegovom prijatelju i kolegi Aleksandru Cvejiću, svašta je prolazilo kroz glavu, ali, na sreću, dodaje, ostali su pribrani, koliko god je to bilo moguće.

Marko počinje priču za portal 24sedam od trenutka kada su kabulske ulice, od najbezbjednijih, u jednom trenu postale simbol panike i straha.

“Sve se izdešavalo u 12 sati. Vojska se samo povukla i talibani su ušli u grad kolima i motorima. Kroz grad se pročulo šta se dešava i zavladala je opća panika. Svi su počeli da bježe i krenuli su negdje, iako su znali da talibana ima u cijelom Afganistanu. Onda je većina pohrlila na aerodrom ili je nalazila skrovišta u napuštenim zgradama”, navodi.

Pribak se u tom trenutku nalazio u svom smještaju sa kolegom i, kada su saznali šta se dešava, kontaktirali su čovjeka koji je bio zadužen za sigurnost u jednoj ambasadi.

“Kolega i ja radimo za jednu internacionalnu kompaniju i često smo dolazili u Afganistan zbog posla. Samo ove godine sam tu bio četiri mjeseca i zbog toga smo ostvarili mnoge kontakte sa ljudima, koji su nam u ovom trenutku mnogo značili. Pozvao sam poznanika koji je zadužen za sigurnost u jednoj ambasadi. On nam je savjetovao da ostanemo tu gdje se nalazimo. Ja sam u međuvremenu kupio karte za 17. i 18. august, ali su poslije nekoliko sati ukinuti svi komercijalni letovi. Ipak, iako nam je savjetovano da ostanemo u smještaju, riješili smo da odemo na vojni aerodrom. Naš prijatelj nas je pozvao tamo, pokupili smo stvari, ušli u kola i otišli”, nastavlja priču Marko Pribak.

Ističe da u tom trenutku nije bio siguran je li to dobra odluka.

“Nisam znao da li treba da to radimo, ali smo ipak krenuli. Uspjeli smo da dođemo do vojne baze, ali ne i da uđemo u nju. Pored nje se nalazio kamp-hotel u koji smo uspjeli da uđemo zahvaljujući momcima iz Hrvatske i Bosne. Oni su nam mnogo pomogli u tom trenutku i dužan sam im do kraja života. Sa njima smo proveli dvije noći i čekali smo odobrenje da uđemo u bazu”, navodi.

Kako kaže, nakon toga je uslijedio jedan od najgorih dana u njegovom životu. Kada su ušli u kamp, već sutradan su ih okružili talibani.

“Preko 250 njih opkolilo je naš kamp i tada sam prvi put pomislio da nikada neću stići kući, bio sam siguran u to. Sva sreća strah nije trajao dugo, jer se ubrzo blizu baze našlo 300 vojnika specijalnih jedinica Velike Britanije koji su uspjeli da ih otjeraju. Oni su došli da naprave spisak za evakuaciju, i već sutradan smo uspjeli da odemo”, priča.

Osjetio je olakšanje čim se avion našao iznad kabulskog tla.

“Taj trenutak ću zauvijek pamtiti. Meni nije bio osjećaj olakšanja kad smo sletjeli u Beograd, već čim smo poletjeli za Uzbekistan. Tada sam znao da smo sigurni”, navodi.

Dodaje i da je zahvalan otpravniku poslova Ambasade Srbije u Indiji koji je nadležan i za Afganistan Siniši Paviću, bez kojeg ništa ne bi uspjeli, kao i kompaniji za koju radi. Ipak, najviše je zahvalan “momcima sa Balkana” koji su im pomogli da prebrode ta četiri dana.

“Bog nas je spojio, svako je imao svoju ulogu, pomagali smo jedni drugima i ostat ću im dužan do kraja života. Ovo je sreća i Božija pomoć”, zaključuje Marko.

Drugi dio dvojca Aleksandar Cvejić stigao je sinoć u Gračanicu, gdje mu je porodica.

On kaže kako u Kabulu vladaju “strava i užas”, da se “dešavalo svašta” i da se non-stop puca. Oni su, njemačkim vojnim avionom, prvo evakuisani u Taškent, odakle su prebačeni u Njemačku, a zatim u Srbiju.

U kratkoj izjavi za RTS Cvejić je rekao da se u Kabulu “dešavalo svašta” i da su bili opkoljeni.

“U jednom trenutku smo dobili oružje kako bi se pazili”, ispričao je Cvejić, ne želeći da imenuje od koga su dobili oružje.

Osim njega i Pribaka, u grupi su bila i dvojica državljana Hrvatske, i još dvojica iz BiH.

“Evakuisani smo iz tog hotela gdje su nas primili. Ulaz u taj dio aerodroma su nam sredili Britanci, pa smo išli kod Nijemaca. Zvali smo i našu kompaniju da pričamo sa njima, tako da smo mi prvi koje su Nijemci evakuisali, nas sedmorica i još neki Nijemci”, ispričao je Aleksandar.

U Kabulu je, kako je istakao, “strava i užas”.

“Prvenstveno što je vojska katastrofa, tu niko ni za šta ne odgovara, puca se po cijeli dan i ubijaju se. Niko ne odgovara za civile, oni hoće da bježe na aerodrom. Ima mrtvih”, rekao je Cvejić.

Zahvalio je ambasadorima, Vladi Srbije, dodajući da će o svemu tek govoriti jer je, kako je rekao, još uvijek pod stresom.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

BOSS o prijetnji smrzavanjem građanima od strane direktora EP BiH Admira Andelije

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, u povodu povodu upozorenja iz Elektroprivrede BiH da se građani neće moći grijati na...

Odgovor mladih iz Sarajeva, Zenice i Tuzle: Da li planiraju izaći na izbore i da li općenito prate bh. političku scenu

Do Općih izbora u BiH ostalo je nešto manje od mjesec dana, a pravo glasa će imati adolescenti koji su ove godine stupili u...

Zagreb: Veliki protesti pred centralom HDZ-a – “Dosta nam je sluganstva raznim globalnim agendama”

Pred centralom HDZ-a u Zagrebu počeli su veliki protesti pod nazivom "Dajemo vam otkaz" koji je organizovala inicijativa "Slobodni zajedno" koji su i ranije...

BOSS: “Na vatru odgovorite vatrom – izađite na izbore i glasajte”

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva prevarene borce, mlade, nezaposlene, radnike i penzionere da na vatru nemoralne vlasti odgovore vatrom i izlaskom na izbore glasaju...

Rusija obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod

Rusija je obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod te time intenzivirala ekonomski sukob između Moskve i Brisela. Sada su izgledi za recesiju još...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish