Utorak, 5 Jula, 2022

‘Srbija je u užasnoj poziciji! Nafte nemamo, rusku ne smijemo uvoziti, ne možemo ni do arapske…

Mi nemamo svoju naftu. Potrošena je i isisana. To se tiče i uvoza kemikalija koje isto nemamo. Ako ne riješimo jedan od ovih problema, mi ne postojimo, izjavio je referirajući se na odluku Bruxellesa da pod sankcije stavi i tvrtku Gazpromnjeft Srbija

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak navečer gostovao je u udarnom terminu na komercijalnoj televiziji Prva tijekom koje je komentirao, kako je sam rekao, “užasnu poziciju” u kojoj se njegova država našla zbog pokušaja da ostane na neki način neutralna u pogledu ukrajinskog sukoba, odbijajući uvesti sankcije Rusiji, ali istovremeno tvrdeći da osuđuje ruski napad na Ukrajinu čiji teritorijalni integritet, kažu, poštuju.

Izjavio je da ne bi bilo fer da kaže tko je sve od njega zahtijevao da ipak uvede sankcije Rusiji, ali je tijekom emisije dao za naznačiti da bi to u konačnici mogao biti primoran učiniti, uspoređujući pritiske s onima koje je Srbija trpjela uoči potpisivanja Briselskog sporazuma s kosovskim Albancima, a za koji se ispostavilo da je prilično nepovoljan za srpsku stranu.

– Ja ne mogu na takav način govoriti tko je sve tražio i ne mogu tvrditi da je to netko tražio. Ponašao bih se neozbiljno u potpunosti kada bih iznosio razgovore kojima javnost ne prisustvuje, pojadao se Vučić pa nastavio u sumornom tonu.

– Ono što je za ljude važno, Srbija je u jako teškoj poziciji. Tu više nije politika, nego i ekonomija. Ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu ni sakriti. Ja se ne bavim kampanjom, jer nemam vremena, tolika je ospsjednutost naša samo kako bismo uspjeli očuvati našu zemlju – rekao je Vučić referirajući se na travanjske parlamentarne, predsjedničke i dijelom lokalne izbore koji očekuju Srbiju.

Najnovija odluka Europskog vijeća mu je, kaže, vrlo teška i čudna.

– Mi nemamo svoju naftu. Potrošena je i isisana. To se tiče i uvoza kemikalija koje isto nemamo. Ako ne riješimo jedan od ovih problema, mi ne postojimo, izjavio je referirajući se na odluku Bruxellesa da pod sankcije stavi i tvrtku Gazpromnjeft Srbija.

Rekao je da NIS, srbijanska nacionalna naftna kompanija čiji su većinski vlasnici Rusi, uvozi sirovu naftu i proizvodi benzin i dizel.

– Za to je potrebno da rafinerija radi, potrebni su rezervni dijelovi i kemikalije. Na osnovu ove odluke Europskog vijeća mi to ne možemo uvoziti. Do čepa ćemo posljednje skladište napuniti, ali mi više nemamo ni skladišta. Na tome moramo raditi u budućnosti. Brinem se što će biti sutra. Ne znam hoće li nekome sutra na pamet pasti da prekine plinovod iz Bugarske ili neće. Ludilu u svijetu nema kraja. Više nitko ne razmišlja. Svi čekaju poraz onog drugog. Na Zapadu čekaju poraz Rusije, na Rusiji poraz Zapada, u Ukrajini očekuju da se Zapad umiješa, ustvrdio je.

– Ako nam zabrane uvoz nafte i plina, onda su nam oni uveli sankcije, ne moramo mi ništa raditi. Srbija im nikad nije dovoljno mala i dovoljno slaba, rekao je Vučić.

– Možete li razumjeti gnjev nekoga iz Srbije kada čuje da je njima dozvoljeno trgovati s Rusima naftom i plinom, ali da Srbiji nije dozvoljeno?, upitao je.

Rekao je i da Srbija ne može uvoziti koks iz Ukrajine za željezaru u Smederevu, a obznanio je i da Srbija ne može uvoziti naftu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Suočavamo se s problemima za koje nismo krivi – rekao je i založio se za neutralnu poziciju Srbije.

Prema njegovom mišljenju, Europa je u najtežoj situaciji od 1945. godine.

– Ovo je dječja igra u odnosu na ono što će biti kada Mariupolj padne, rekao je.

Kazao je i da postoje pritisci na Srbiju zbog letova nacionalnog avioprijevoznika Air Serbia iz Beograda za Moskvu i Sankt Peterburg.

– Na nos mi je izašao taj avion! Što ćemo ako ćemo ga svaki put morati vraćati iz Subotice u Beograd, upitao je referirajući se na učestale lažne dojave o bombama na tim letovima.

– Te lažne dojave šalju strane službe!, optužio je.

Osvrćući se na pregovore s kosovskim Albancima 2013. godine, rekao je da bi “o tim noćima mogao roman napisati”.

– Tražili su da albanski policajci budu na sjeveru Kosova i Metohije dvotrećinski i da pristanemo da Kosovo uđe u UN, rekao je i naglasio da je gotovo sam donio drugačiju odluku.

– Tada smo to odbili i tada su krenuli veliki pritisci, ali su na kraju prihvatili da Briselski sporazum bude bez obje norme. Tada sam procijenio da to možemo izgurati. Uz sve njihove prijetnje bila je to moja racionalna procjena da to možemo, naveo je on i dodao da je situacija danas drugačija.

– Danas je puno teže nego tada. Danas, kada govorite o sukobu na prostoru bivše Jugoslavije, mi uvijek nađemo krivca u nekom drugom. A ja mislim da je u ratnom sukobu potrebno dvoje. I ja kažem da Milošević nije kriv, ali je njegova obaveza bila izračunati posljedice. Isto bih to rekao i Putinu i Zelenskom. Vaše je da primite tu krivnju na sebe – da budu izdajnici, izgube izbore, ali da očuvaju zemlju, rekao je Vučić.

– Računa li netko danas u Ukrajini da će se netko umiješati? Na kraju će se zaključiti isti sporazum, samo će zemlja biti mnogo više devastirana nego danas. Suštinsko je pitanje žele li i jedni i drugi prekid rata ili pobjedu. Bojim se da svi žele pobjedu. Kada svi žele samo pobjedu, mislim da će biti sve lošije. Bojim se da će to za nas biti jako teško. Naša pozicija u ovom trenutku je užasna – rekao je Vučić.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Širenje straha ili realna opasnost? “Stručnjaci” tvrde da prijeti ‘najgora varijanta covida do sad’

Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada U zadnjih 18 mjeseci, dostupna...

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish