Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

“Sljedeće dvije sedmice su ključne”: Njemačka šalje Ukrajini jugoslovenske tenkove preko Slovenije

U Sloveniji za sada nema službenih komentara o navodima njemačkih medija da je Berlin s Ljubljanom dogovorio aranžman po kojemu bi Ukrajini poslala svoja vojna oklopna vozila starije proizvodnje u zamjenu za suvremeniju njemačku tehniku

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Ukrajini dajemo jugoslavenske tenkove, Njemačka zauzvrat šalje svoja, novija oklopna i borbena vozila. Čini se kako je to osnova dogovora između Njemačke i Slovenije, javlja njemačka agencija DPA.

Ne navodeći o kojoj je količini vozila riječ, portal 24ur javlja kako je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht potvrdila da je došlo do sporazuma. Slovenija se pritom obvezala poslati tenkove T-72, koji su sovjetske proizvodnje a koristila ih je mahom bivša JNA u operacijama agresije na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, no oni s njima ne raspolažu, javlja agencija, već imaju prilagođenu verziju M-84 koji su jugoslavenske izrade.

Slovenci su pristali poslati svoje teško naoružanje, no traže nova vozila uključujući tenkove “leopard 2” i oklopna vozila “puma i boxer”

Boxer je Njemačko-Nizozemsko višenamjensko borbeno oklopno vozilo osmišljeno za obavljanje velikog broja vojnih zadaća. Tenk “Leopard 2” prodan je u brojne, većinom europske zemlje, što i potvrđuje koliko je kvalitetan: Austrija, Nizozemska, Švedska, Švicarska, Španjolska, Turska, Singapur, Čile, Kanada, Danska, Poljska, Finska, Norveška i Grčka posjeduju neke od Leoparda 2.

Izvori DPA kažu kako je Njemačka Sloveniji ponudila oklopna vozila Marder, no Slovenija je inzistirala na modernijem oružju poput Puma koje su još u fazi razvoja. Slovensko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati dogovor, javlja 24ur.

Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza proteklih je mjeseci izložena kritikama zbog svoje suzdržanosti pri slanju oružja u Ukrajinu. Njemačka ukrajinske snage opskrbljuje oružjem i streljivom, no dosad im nije slala teško naoružanje poput tenkova ili borbenih zrakoplova. Berlin se na ukrajinske kritike osvrnuo rekavši kako su niska ulaganja dovela njemačku vojsku u položaj u kojem ne može pomoći teškim oružjem. Novi dogovor ipak omogućava da Ukrajina iz Njemačke dobije teško naoružanje sovjetskog modela.

Lambrecht je izjavila kako će pošiljka biti ostvarena u kratkom roku, dodavši kako se vojni stručnjaci slažu da će idućih dva tjedna biti ključna u rusko-ukrajinskom ratu.

Slovenski ministar: ‘Razgovori se nastavljaju’

U Sloveniji za sada nema službenih komentara o navodima njemačkih medija da je Berlin s Ljubljanom dogovorio aranžman po kojemu bi Ukrajini poslala svoja vojna oklopna vozila starije proizvodnje u zamjenu za suvremeniju njemačku tehniku.

Kako je objavila njemačka agencija DPA, koja se poziva na svoje izvore, njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dogovorila se s kolegama iz više članica EU-a da svoja oklopna vozila pošalju Ukrajini, a Njemačka će im pomoći da ih nadomjeste suvremenijom opremom iz arsenala njemačke vojske.

Kako u četvrtak navodi Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na strane agencije, Sloveniji je ponuđeno da oklopna vozila sovjetskog tipa pošalje u Ukrajinu, a za sebe bi tražila modernije naoružanje, uključivši tenkove Leopard 2 i oklopna vozila Puma i Boxer.

Slovensko ministarstvo obrane za STA je s time u svezi reklo da moguće dogovore o pošiljkama oružja u Ukrajinu ne mogu komentirati.

Međutim, ministar obrane Matej Tonin potvrdio je da je s njemačkom kolegicom o tome razgovarao putem videoveze u srijedu.

Prema priopćenju ministarstva bilo je riječi o mogućnosti da savezničke države pomognu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije i pritom su razmatarne mogućnosti kako bi Njemačka i Slovenija mogle Ukrajini pomoći zajedničkim snagama.

“Razgovori o tome s njemačkom će se stranom nastaviti, a nakon što se donesu odluke o svemu će biti obaviještena javnost”, objavilo je slovensko ministarstvo obrane.

Slovenski mediji prenijeli su da je slovenske vojne snage raspolažu određenom količinom konzerviranih moderniziranih tenkova jugoslavenske proizvodnje M-84 koji su zapravo suvremenija verzija tenka T-72 sovjetskog tipa, a takvim znaju upravljati i ukrajinski tenkisti. (Hina)

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish