Petak, 1 Jula, 2022

“Sljedeće dvije sedmice su ključne”: Njemačka šalje Ukrajini jugoslovenske tenkove preko Slovenije

U Sloveniji za sada nema službenih komentara o navodima njemačkih medija da je Berlin s Ljubljanom dogovorio aranžman po kojemu bi Ukrajini poslala svoja vojna oklopna vozila starije proizvodnje u zamjenu za suvremeniju njemačku tehniku

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Ukrajini dajemo jugoslavenske tenkove, Njemačka zauzvrat šalje svoja, novija oklopna i borbena vozila. Čini se kako je to osnova dogovora između Njemačke i Slovenije, javlja njemačka agencija DPA.

Ne navodeći o kojoj je količini vozila riječ, portal 24ur javlja kako je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht potvrdila da je došlo do sporazuma. Slovenija se pritom obvezala poslati tenkove T-72, koji su sovjetske proizvodnje a koristila ih je mahom bivša JNA u operacijama agresije na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, no oni s njima ne raspolažu, javlja agencija, već imaju prilagođenu verziju M-84 koji su jugoslavenske izrade.

Slovenci su pristali poslati svoje teško naoružanje, no traže nova vozila uključujući tenkove “leopard 2” i oklopna vozila “puma i boxer”

Boxer je Njemačko-Nizozemsko višenamjensko borbeno oklopno vozilo osmišljeno za obavljanje velikog broja vojnih zadaća. Tenk “Leopard 2” prodan je u brojne, većinom europske zemlje, što i potvrđuje koliko je kvalitetan: Austrija, Nizozemska, Švedska, Švicarska, Španjolska, Turska, Singapur, Čile, Kanada, Danska, Poljska, Finska, Norveška i Grčka posjeduju neke od Leoparda 2.

Izvori DPA kažu kako je Njemačka Sloveniji ponudila oklopna vozila Marder, no Slovenija je inzistirala na modernijem oružju poput Puma koje su još u fazi razvoja. Slovensko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati dogovor, javlja 24ur.

Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza proteklih je mjeseci izložena kritikama zbog svoje suzdržanosti pri slanju oružja u Ukrajinu. Njemačka ukrajinske snage opskrbljuje oružjem i streljivom, no dosad im nije slala teško naoružanje poput tenkova ili borbenih zrakoplova. Berlin se na ukrajinske kritike osvrnuo rekavši kako su niska ulaganja dovela njemačku vojsku u položaj u kojem ne može pomoći teškim oružjem. Novi dogovor ipak omogućava da Ukrajina iz Njemačke dobije teško naoružanje sovjetskog modela.

Lambrecht je izjavila kako će pošiljka biti ostvarena u kratkom roku, dodavši kako se vojni stručnjaci slažu da će idućih dva tjedna biti ključna u rusko-ukrajinskom ratu.

Slovenski ministar: ‘Razgovori se nastavljaju’

U Sloveniji za sada nema službenih komentara o navodima njemačkih medija da je Berlin s Ljubljanom dogovorio aranžman po kojemu bi Ukrajini poslala svoja vojna oklopna vozila starije proizvodnje u zamjenu za suvremeniju njemačku tehniku.

Kako je objavila njemačka agencija DPA, koja se poziva na svoje izvore, njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dogovorila se s kolegama iz više članica EU-a da svoja oklopna vozila pošalju Ukrajini, a Njemačka će im pomoći da ih nadomjeste suvremenijom opremom iz arsenala njemačke vojske.

Kako u četvrtak navodi Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na strane agencije, Sloveniji je ponuđeno da oklopna vozila sovjetskog tipa pošalje u Ukrajinu, a za sebe bi tražila modernije naoružanje, uključivši tenkove Leopard 2 i oklopna vozila Puma i Boxer.

Slovensko ministarstvo obrane za STA je s time u svezi reklo da moguće dogovore o pošiljkama oružja u Ukrajinu ne mogu komentirati.

Međutim, ministar obrane Matej Tonin potvrdio je da je s njemačkom kolegicom o tome razgovarao putem videoveze u srijedu.

Prema priopćenju ministarstva bilo je riječi o mogućnosti da savezničke države pomognu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije i pritom su razmatarne mogućnosti kako bi Njemačka i Slovenija mogle Ukrajini pomoći zajedničkim snagama.

“Razgovori o tome s njemačkom će se stranom nastaviti, a nakon što se donesu odluke o svemu će biti obaviještena javnost”, objavilo je slovensko ministarstvo obrane.

Slovenski mediji prenijeli su da je slovenske vojne snage raspolažu određenom količinom konzerviranih moderniziranih tenkova jugoslavenske proizvodnje M-84 koji su zapravo suvremenija verzija tenka T-72 sovjetskog tipa, a takvim znaju upravljati i ukrajinski tenkisti. (Hina)

Više članaka

Zadnje objavljeno

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish