Potpredsjednik Skupštine i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić rekao je da nametnuta Inzkova odluka ne može da bude dobro rješenje i ocijenio da je prirodno i logično da ima reakcija u Republici Srpskoj.

– Ono što je sasvim sigurno je da će Republika Srpska imati podršku Srbije, kao što je imala i do sada. Srbija će nastaviti da podržava Srpsku i u ekonomskom, ali i u svakom drugom smislu – poručio je Orlić.

Srbija će, dodao je, svakako pozivati i na ozbiljnost, te ocijenio kako nikada nije dobro donijelo bilo kakvo nametanje i navođenje silom da ljudi nešto poštuju.

– Samim tim ne može ni ova odluka koja je uzburkala duhove i podigla tenzije u BiH, što je bilo za očekivati. On je bio svjestan da će se to dogoditi, kao što su bili svjesni i oni koji taj dekret pozdravljaju – rekao je Orlić.

Prema njegovim riječima, sve se to radi svjesno i namjerno, a koliko je to “dobro” ne treba nikome objašnjavati, jer “uzburkati narod nikada nije dobro, naročito u podneblju koje je krhko i osjetljivo”.

Poslanik SNS-a Milenko Jovanov smatra da ono što je Inzko uradio pred sam kraj mandata nije bilo potrebno, ako je želio da iza sebe u BiH ostavi nešto dobro, ali je on tim jednim zakonom detonirao čitavu BiH i unio novu zlu krv među narode.

Jovanov je istakao da Srpska mora da odgovara mirno staloženo i mudro, da nađe način da zaštiti ono što je u interesu srpskog naroda i Republike Srpske, ali i da vrlo jasno pokaže stav prema onome što je urađeno, pišu Nezavisne.