Petak, 1 Jula, 2022

Šamar za PVO odbranu NATO-a: U Zagreb pala ruska letjelica kakvu posjeduje i Ukrajina

Rogoway je napisao kako na temelju detaljnog proučavanja dijelova letjelice sa slika i snimaka iz Zagreba vjeruje da se u glavnom gradu Hrvatske srušila sovjetska bespilotna letjelica Tu-141, koja je doletjela iz Ukrajine

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Policijska uprava u Zagrebu zaprimila je više dojava građana da su na širem području Jaruna noćas osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

Kako je neslužbeno potvrđeno Jutarnjem listu, oko lokalnog studentskog doma pronađeni su dijelovi neke letjelice, ali još uvijek nije poznato šta se tačno dogodilo.

Na mjestu incidenta pronađena su i dva padobrana.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Kako je tokom noći doznao Index iz dobro obaviještenih izvora, prema dosad prikupljenim informacijama do kojih su nadležne službe došle tokom uviđaja, na zagrebačkom Jarunu srušila se bespilotna letjelica.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Pojavljuju se neslužbene informacije da je tokom uviđaja utvrđeno da se na dijelovima letjelice nalazi petokraka i natpisi na ruskoj ćirilici, no za to nema nikakve službene potvrde.

Odgovor šta je zapravo palo na Zagreb možda je dao Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive.

Rogoway je napisao kako na temelju detaljnog proučavanja dijelova letjelice sa slika i snimaka iz Zagreba vjeruje da se u glavnom gradu Hravstke srušila sovjetska bespilotna letjelica Tu-141, koja je doletjela iz Ukrajine.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Kako Index doznaje iz dobro obaviještenih izvora, s dva padobrana koji su pronađeni na dvije lokacije na Jarunu, više od kilometar od mjesta gdje je nastao veliki krater u zemlji, nisu se spustili ljudi, nego se vjerovatno radi o dijelovima letjelice u kojima su pohranjeni podaci.

Američki stručnjak za vojnu avijaciju dao detalje o letjelici koja je pala u Zagrebu

Stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive Tyler Rogoway, nakon pomnog ispitivanja vizuelnih dokaza, dao je svoje mišljenje o objektu koji je sinoć pao na glavni grad Hrvatske Zagreb.

On je u autorskom tekstu rekao da čvrsto vjeruje da je to zapravo izviđačka bespilotna letjelica Tu-141 “Strizh”, koja mora da se ozbiljno pokvarila i prešla preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja i u Hrvatsku iz Ukrajine.

Nakon pregleda olupine i razmatranja čudnih i pomalo oprečnih izvještaja, kaže on, kao i najveće vijesti godine koja se dogodila u regiji, zaključili su da samo jedan avion zaista odgovara ostacima olupine koja je pronađena u Zagrebu, a to je Tu-141.

“Desilo se da je jedno od krila ostalo uglavnom netaknuto, što nam je omogućilo da potvrdimo svoju slutnju. Ipak, činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa je i zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana”, kaže on.

Dodao je da je Tu-141 fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. godine.

“Letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica, lansirana je s prikolice i leti unaprijed određeni kurs transsoničnom brzinom, prikupljajući različite oblike obavještajnih podataka, prije nego što se spusti padobranom. Zatim se može resetovati i ponovo koristiti”, dodaje.

Rogoway je dodao da s dometom od oko 650 milja Tu-141 može preuzeti neke od misija koje može obavljati taktički izviđački mlaznjak s ljudskom posadom, ali bez rizika od gubitka posade.

“Moguće je da je Rusija neke od njih izvukla iz skladišta da bi djelovali kao sirovi mamci, u namjeri da stimuliše ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, ali za sada nema dokaza za to. Ovaj srušeni primjerak bio bi izvan svog navedenog dometa od ruske granice, iako je mogao doći do Zagreba da je lansiran iz Bjelorusije” naglasio je Rogoway.

Zaključio je da ljudi u Hrvatskoj još ne shvataju šta je tačno sletjelo u njihov grad.

“Bit će zanimljivo čuti šta Ukrajina kaže o tome. Također, ovo postavlja ozbiljna pitanja spremnosti protivvazdušne odbrane za zemlje NATO-a nad kojima je Tu-141 letio”, zaključuje Rogoway.

 

Više članaka

Zadnje objavljeno

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish