Četvrtak, 6 Oktobra, 2022

S budžeta na budžet: U BiH i državni službenici mogu biti izabrani zvaničnici

Da li je zaista moguće da jedna osoba, osam sati svaki dan bude državni službenik i u potpunosti nezavisna, a poslije toga član ili članica političke partije? Nije nepoznato da su upravo političke stranke te koje urgiraju ili direktno instruiraju rukovoditelje institucija o tome koga na konkursima agencija za državnu službu će odabrati

Preporučeno

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

U BiH, čak i državni službenici mogu biti kandidati političkih stranaka na izborima. Zakonska rješenja nigdje eksplicitno ne zabranjuju takvo djelovanje jer svaki državljanin BiH ima pravo da bira i da bude biran.

Na izborima u BiH se ne mogu kandidirati niti obnašati javnu ili izbornu funkciju samo osobe koje je osudio Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju ili neki drugi sud.

Izborni zakon BiH odredio je da kandidati za javnu izbornu dužnost mogu biti sudije, tužioci, pravobranioci, notari, policajci, državni službenici, generalni revizori, guverner Centralne banke, vojnici, pripadnici OSA-e te osobe koje imaju diplomatski status samo ako prije toga podnesu ostavke na položaj.

To posljedično dovodi do velikog broja kandidata koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme u javnim ustanovama, školama, univerzitetima, zdravstvenim ustanovama, odnosno, radna mjesta na koja se mogu vratiti nakon isteka mandata.

Član 19. Zakona o državnoj službi FBiH određuje nespojivosti sa dužnostima državnog službenika na način da:

“Državni službenik, s izuzetkom rukovodećih državnih službenika, može se vratiti na isto ili slično radno mjesto u istom ili drugom organu državne službe najkasnije u roku od mjesec dana od nastupanja sljedećih slučajeva: neuspjeha na izborima, završetka mandata i prestanka funkcije u zakonodavnom ili izvršnom organu na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji i u Bosni i Hercegovini”.

Naredni stav govori da državni službenik ne može biti član upravnih i drugih odbora političkih stranaka i ne smije slijediti upute političkih stranaka.

Državni službenik može postati savjetnik, a nakon toga dati ostavku od trenutka kada je potvrđena njegova kandidatura za izborni položaj ili od trenutka kada je imenovan na položaj u bilo kojem zakonodavnom ili izvršnom organu na bilo kojem nivou vlasti.

Za pojašnjenje zakonskih odredbi koje reguliraju kandidiranje državnih službenika na izborima u BiH, pitali smo Izmira Hadžiavdića, sekretara Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji nam je kazao da je dovoljno da državni službenici imaju potpisan sporazum sa rukovodiocem, kako bi se nakon mandata mogli vratiti na svoje ili slično radno mjesto. Pitali smo, kako državni službenik, koji ne smije slijediti upute političkih stranaka, može biti njihov kandidat na izborima.

“U zakonu o državnoj službi piše da se moraju suzdržavati od isticanja svog političkog opredjeljenja. Rukovodeći državni službenici, pomoćnici, sekretari, direktori agencija, direkcija, zavoda, oni kada idu na liste moraju dati ostavku u državnoj službi. Definitivno. Državni službenici od stručnih savjetnika pa naniže, ne moraju dati ostavku, oni mogu napraviti neki sporazum sa organom državne službe da se vrate na isto ili slično mjesto po okončanje mandata”, istakao je Hadžiavdić.

Navodi da nije prepreka, to što će službenik otići u neku političku stranku za vrijeme mandata, te da se ne mora kandidirati kao nezavisan kandidat, kao i da je mnogo primjera takvih situacija u BiH, jer u zakonu nema eksplicitne zabrane takvog djelovanja.

“Osim za rukovodeće državne službenike od kojih se traži da daju ostavku. Za druge državne službenike zakon kaže da se moraju suzdržavati od ispoljavanja svojih političkih uvjerenja, ali dok su na dužnosti državnog službenika. Kada odu na liste oni više nisu na dužnosti državnog službenika, njihova prava i dužnosti u tom smislu miruju u državnoj službi, mogu se vratiti na isto ili slično mjesto ako su napravili neki sporazum sa rukovoditeljem organa državne službe”, kazao je za Klix.ba sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Budući da zakon tu oblast eksplicitno ne uređuje, a ostavke se ne traže, u BiH nije neobično da se za političke funkcije kandidiraju ili takve funkcije obnašaju i univerzitetski profesori ili liječnici.

U odgovoru na Upitnik Evropske komisije, unutar poglavlja 2, 19, 22 i 27 političkih kriterija, o državnoj službi specifično na pitanje 88 “da li postoje mjere zaštite od politizacije državne službe”, Agencija za državu službu FBiH istakla je da je princip političke nezavisnosti državne službe jedan od osnovnih principa zagarantiran zakonima o državnim službenicima.

“Državni službenik ne može biti član organa političke stranke i ne smije da slijedi uputstva političkih stranaka”, istaknuto je u odgovoru.

Da li je zaista moguće da jedna osoba, osam sati svaki dan bude državni službenik i u potpunosti nezavisna, a poslije toga član ili članica političke partije? Nije nepoznato da su upravo političke stranke te koje urgiraju ili direktno instruiraju rukovoditelje institucija o tome koga na konkursima agencija za državnu službu će odabrati, a rad u javnoj upravi te pozicije državnih službenika, često su najtraženije zanimanje.

Jednom na budžetu, zauvijek na budžetu. Pitanje se samo nameće. Koliko je takva mogućnost rješavanja radno-pravnog statua korektna prema svima onima koji se u neizvjesnosti kandidiraju na izborima, bez mogućeg spasa posla u državnoj službi koji ih čeka bez obzira na izborni rezultat ili kvalitet posla koji obave za vrijeme trajanja mandata?

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

BOSS o prijetnji smrzavanjem građanima od strane direktora EP BiH Admira Andelije

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, u povodu povodu upozorenja iz Elektroprivrede BiH da se građani neće moći grijati na...

Odgovor mladih iz Sarajeva, Zenice i Tuzle: Da li planiraju izaći na izbore i da li općenito prate bh. političku scenu

Do Općih izbora u BiH ostalo je nešto manje od mjesec dana, a pravo glasa će imati adolescenti koji su ove godine stupili u...

Zagreb: Veliki protesti pred centralom HDZ-a – “Dosta nam je sluganstva raznim globalnim agendama”

Pred centralom HDZ-a u Zagrebu počeli su veliki protesti pod nazivom "Dajemo vam otkaz" koji je organizovala inicijativa "Slobodni zajedno" koji su i ranije...

BOSS: “Na vatru odgovorite vatrom – izađite na izbore i glasajte”

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva prevarene borce, mlade, nezaposlene, radnike i penzionere da na vatru nemoralne vlasti odgovore vatrom i izlaskom na izbore glasaju...

Rusija obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod

Rusija je obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod te time intenzivirala ekonomski sukob između Moskve i Brisela. Sada su izgledi za recesiju još...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish