Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

Rusija zatražila garancije da Ukrajina nikad neće ući u NATO, Amerika odbacila prijedlog

Prema uslovima Ruske Federacije, SAD ne bi trebalo da stvaraju vojne baze na teritoriji zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje nisu članice NATO-a, a alijansa treba da prestane da se širi prema istoku. Ruski portparol Sergej Rjabkov nazvao je pregovore "teškim"

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Tokom današnjih pregovora između SAD-a i Rusije zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman nazvala je razgovor s predstavnikom ruske delegacije, zamjenikom ministra vanjskih poslova Sergejem Rjabkovim “iskrenim i direktnim”.

Pregovori u Ženevi održani su na inicijativu ruske strane. Podsjetimo, 17. decembra Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je nacrt sporazuma sa NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama o sigurnosnim garancijama.

Prema uslovima Ruske Federacije, SAD ne bi trebalo da stvaraju vojne baze na teritoriji zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje nisu članice NATO-a, a alijansa treba da prestane da se širi prema istoku. Ruski portparol Sergej Rjabkov nazvao je pregovore “teškim”.

“Razgovor je bio težak, dug, veoma profesionalan, dubok, konkretan, bez ikakvih pokušaja da se bilo šta uljepša, da se izbjegnu oštri uglovi. Stekli smo utisak da je američka strana veoma ozbiljno shvatila ruske prijedloge, izvršila njihovu dubinsku analizu”, rekao je diplomata.

On je kazao da su Moskvi potrebne garancije, a ne obećanja. Naglasio je da je nepristupanje Ukrajine i Gruzije NATO-u pitanje nacionalne sigurnosti Rusije.

“Apsolutno je imperativ za nas da osiguramo da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. Željeli bismo da se formula usvojena na samitu u Bukureštu 2008. godine povuče i zamijeni sa sljedećom: ‘Ukrajina i Gruzija nikada neće postati članice NATO-a”, rekao je Rjabkov.

S tim u vezi dodao je da su Rusi umorni od praznih obećanja, poluobećanja, od pogrešnog tumačenja te da ne vjeruju SAD-u.

“Potrebne su nam čvrste garancije, pravno obavezujuće garancije, ne obećanja, već garancije”, rekao je Rjbakov.

On je naglasio da je Moskva detaljno objasnila Washingtonu logiku svojih prijedloga i objasnila zašto je dobijanje zakonskih garancija o neširenju NATO-a apsolutni imperativ. Drugim ključnim pitanjima Rusija smatra dobijanje zakonskih garancija o nerazmeštanju udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i odbijanje “materijalnog razvoja teritorije država koje su pristupile NATO-u za period nakon 1997. godine”.

Prema riječima zamjenika ministra vanjskih poslova, bez napretka na ovim temama rad na drugim aspektima biće upitan. Vojni blok, istakao je Rjabkov, treba da napravi korak prema ruskim prijedlozima za bezbjednosne garancije, a ne obrnuto.

S druge strane Sherman je rekla da su Sjedinjene Američke Države na razgovorima o sigurnosnim garancijama jasno stavile do znanja da su spremne razgovarati o postavljanju projektila u Evropi, ali da se ne slažu sa ograničenjima za prijem novih zemalja u NATO. Ona je naglasila da se pregovori o bezbjednosnim pitanjima ne mogu završiti u kratkom roku – za dane ili sedmice.

“Danas je vođena diskusija kako bismo bolje razumjeli jedni druge, kao i međusobne prioritete i brige. To nije bilo ono što se zove pregovori”, rekla je.

Prema njenim riječima, SAD su ponudile Rusiji da se sastanu kako bi uskoro ponovo razgovarali o tom pitanju.

Kako je kazala Sherman, tokom razgovora američka strana je ruskoj nagovijestila da će posljedice invazije na Ukrajinu biti mnogo teže nego 2014. godine. Dodala je da SAD definišu deeskalaciju kao povratak ruskih vojnika u njihove kasarne ili obavještavanje SAD-a o tome koje se vježbe izvode u Rusiji i koja je njihova svrha.

“Oni mogu dokazati da nemaju namjeru invazije tako što će vratiti trupe u kasarne ili nam reći koje se vježbe izvode i koja je njihova svrha”, rekla je američka glasnogovornica. Ona je dodala da SAD još ne znaju da li je Rusija spremna za ovu vrstu deeskalacije.

Sastanak između ruske i američke delegacije trajao je oko 7,5 sati a održao se iza zatvorenih vrata.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish