Utorak, 4 Oktobra, 2022

Rusija zatražila garancije da Ukrajina nikad neće ući u NATO, Amerika odbacila prijedlog

Prema uslovima Ruske Federacije, SAD ne bi trebalo da stvaraju vojne baze na teritoriji zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje nisu članice NATO-a, a alijansa treba da prestane da se širi prema istoku. Ruski portparol Sergej Rjabkov nazvao je pregovore "teškim"

Preporučeno

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Tokom današnjih pregovora između SAD-a i Rusije zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman nazvala je razgovor s predstavnikom ruske delegacije, zamjenikom ministra vanjskih poslova Sergejem Rjabkovim “iskrenim i direktnim”.

Pregovori u Ženevi održani su na inicijativu ruske strane. Podsjetimo, 17. decembra Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je nacrt sporazuma sa NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama o sigurnosnim garancijama.

Prema uslovima Ruske Federacije, SAD ne bi trebalo da stvaraju vojne baze na teritoriji zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje nisu članice NATO-a, a alijansa treba da prestane da se širi prema istoku. Ruski portparol Sergej Rjabkov nazvao je pregovore “teškim”.

“Razgovor je bio težak, dug, veoma profesionalan, dubok, konkretan, bez ikakvih pokušaja da se bilo šta uljepša, da se izbjegnu oštri uglovi. Stekli smo utisak da je američka strana veoma ozbiljno shvatila ruske prijedloge, izvršila njihovu dubinsku analizu”, rekao je diplomata.

On je kazao da su Moskvi potrebne garancije, a ne obećanja. Naglasio je da je nepristupanje Ukrajine i Gruzije NATO-u pitanje nacionalne sigurnosti Rusije.

“Apsolutno je imperativ za nas da osiguramo da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. Željeli bismo da se formula usvojena na samitu u Bukureštu 2008. godine povuče i zamijeni sa sljedećom: ‘Ukrajina i Gruzija nikada neće postati članice NATO-a”, rekao je Rjabkov.

S tim u vezi dodao je da su Rusi umorni od praznih obećanja, poluobećanja, od pogrešnog tumačenja te da ne vjeruju SAD-u.

“Potrebne su nam čvrste garancije, pravno obavezujuće garancije, ne obećanja, već garancije”, rekao je Rjbakov.

On je naglasio da je Moskva detaljno objasnila Washingtonu logiku svojih prijedloga i objasnila zašto je dobijanje zakonskih garancija o neširenju NATO-a apsolutni imperativ. Drugim ključnim pitanjima Rusija smatra dobijanje zakonskih garancija o nerazmeštanju udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i odbijanje “materijalnog razvoja teritorije država koje su pristupile NATO-u za period nakon 1997. godine”.

Prema riječima zamjenika ministra vanjskih poslova, bez napretka na ovim temama rad na drugim aspektima biće upitan. Vojni blok, istakao je Rjabkov, treba da napravi korak prema ruskim prijedlozima za bezbjednosne garancije, a ne obrnuto.

S druge strane Sherman je rekla da su Sjedinjene Američke Države na razgovorima o sigurnosnim garancijama jasno stavile do znanja da su spremne razgovarati o postavljanju projektila u Evropi, ali da se ne slažu sa ograničenjima za prijem novih zemalja u NATO. Ona je naglasila da se pregovori o bezbjednosnim pitanjima ne mogu završiti u kratkom roku – za dane ili sedmice.

“Danas je vođena diskusija kako bismo bolje razumjeli jedni druge, kao i međusobne prioritete i brige. To nije bilo ono što se zove pregovori”, rekla je.

Prema njenim riječima, SAD su ponudile Rusiji da se sastanu kako bi uskoro ponovo razgovarali o tom pitanju.

Kako je kazala Sherman, tokom razgovora američka strana je ruskoj nagovijestila da će posljedice invazije na Ukrajinu biti mnogo teže nego 2014. godine. Dodala je da SAD definišu deeskalaciju kao povratak ruskih vojnika u njihove kasarne ili obavještavanje SAD-a o tome koje se vježbe izvode u Rusiji i koja je njihova svrha.

“Oni mogu dokazati da nemaju namjeru invazije tako što će vratiti trupe u kasarne ili nam reći koje se vježbe izvode i koja je njihova svrha”, rekla je američka glasnogovornica. Ona je dodala da SAD još ne znaju da li je Rusija spremna za ovu vrstu deeskalacije.

Sastanak između ruske i američke delegacije trajao je oko 7,5 sati a održao se iza zatvorenih vrata.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

BOSS o prijetnji smrzavanjem građanima od strane direktora EP BiH Admira Andelije

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, u povodu povodu upozorenja iz Elektroprivrede BiH da se građani neće moći grijati na...

Odgovor mladih iz Sarajeva, Zenice i Tuzle: Da li planiraju izaći na izbore i da li općenito prate bh. političku scenu

Do Općih izbora u BiH ostalo je nešto manje od mjesec dana, a pravo glasa će imati adolescenti koji su ove godine stupili u...

Zagreb: Veliki protesti pred centralom HDZ-a – “Dosta nam je sluganstva raznim globalnim agendama”

Pred centralom HDZ-a u Zagrebu počeli su veliki protesti pod nazivom "Dajemo vam otkaz" koji je organizovala inicijativa "Slobodni zajedno" koji su i ranije...

BOSS: “Na vatru odgovorite vatrom – izađite na izbore i glasajte”

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva prevarene borce, mlade, nezaposlene, radnike i penzionere da na vatru nemoralne vlasti odgovore vatrom i izlaskom na izbore glasaju...

Rusija obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod

Rusija je obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod te time intenzivirala ekonomski sukob između Moskve i Brisela. Sada su izgledi za recesiju još...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish