Četvrtak, 7 Jula, 2022

Rusija imenovanje novog šefa OHR-a vratila na početak

Sada je jasno da će se preko BiH prelamati odnosi svjetskih sila, prvenstveno SAD-a, Rusije i Njemačke

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Potpuno novo svjetlo bačeno je na izbor novog visokog predstavnika u BiH jučerašnjim izjavama ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je rekao da Moskva ne odobrava pokušaje imenovanja novog šefa OHR-a.

Donedavno se vjerovalo da u međunarodnoj zajednici postoji dogovor o imenovanju nasljednika Valentina Inzka te da je to skoro gotova stvar.

Čak se spominjalo da su Njemačka i Rusija postigle dogovor o tome, te da Inzko uskoro može početi pakovati kofere.

Njemačka je u januaru zvanično izašla sa svojim kandidatom, Christianom Schmidtom, s kojim, kako je najavljeno, dolazi i pojačan angažman Berlina u BiH.

Vjerovalo se da Njemačka ne bi izašla sa imenom kandidata bez prethodnog dogovora s partnerima, kako na zapadu tako i na istoku. Svi ključni igrači, u međuvremenu, potvrdili su da se vode pregovori, ali su negirali da je postignut konačni dogovor.

 

Različiti interesi svjetskih sila

No, informacije i špekulacije koje su se kasnije pojavljivale ukazuju da ništa još nije gotovo. Najprije se postavilo pitanje da li je ovaj potez dogovoren sa SAD-om, s obzirom da je odluka donesena prije inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena.

EU Observer je objavio analizu koja je imala velikog odjeka u javnosti, u kojoj se između ostalog navodi da “ostaje sumnja da je Njemačka nominirala Schmidta kako bi preduhitrila moguće poteze Bidenove administracije koja također namjerava imati mnogo aktivniju ulogu na Balkanu i u BiH”.

Osim toga, pojavile su se špekulacije da bi i Velika Britanija mogla imati svog kandidata za čelnu poziciju u OHR-u, iako ta informacija nikada nije potvrđena. Sve to ukazuje da ne postoji konačan konsenzus o ovom pitanju među zapadnim saveznicima.

No, jučerašnje iznošenje stava ruskog diplomate dodatno komplicira cijelu situaciju i pokazuje da će borba za imenovanje novog visokog predstavnika biti duga, žestoka i neizvjesna. Bocan-Harčenko je rekao da treba raspravljati o gašenju OHR-a ne imenovanju novog visokog predstavnika.

Na pitanje kakav je stav Rusije o tome što je Schmidt kandidat za Inzkovog nasljednika i da li je Moskva konsultovana u vezi s tim, Bocan-Harčenko kaže da se radi o pokušaju da se pravi politika koju Zapad smatra prihvatljivom, ali da za Rusiju to nije prihvatljivo.

S obzirom na suprotan stav Rusije, Bocan-Harčenko ne vidi mogućnost za postizanje neophodnog konsenzusa o pitanju visokog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira, uz podsjećanje da imenovanje OHR-a nije moguće ni bez odluke i potvrde Vijeća sigurnosti UN-a (gdje Rusija ima pravo veta).

 

Važan odnos Bidena i Putina

Važno je pitanje zbog čega je Moskva odlučila da se oglasi o ovom problemu preko svog ambasadora u Srbiji, iskusnog diplomate koji je jedno vrijeme vodio i misiju u našoj zemlji. Odgovor na to bi mogao biti da Moskva time poručuje da ovaj region vidi kao cjelinu te da nastoji povezati pitanje BiH sa Srbijom, odnosno rješavanjem kosovske pat pozicije.

Moskva je, praktično, ovom izjavom pokazala da će tražiti kontrauslugu za svoj potpis na imenovanje Schmidta, a može se samo nagađati šta bi to moglo biti.

Sada je jasno da će se preko BiH prelamati odnosi svjetskih sila, prvenstveno SAD-a, Rusije i Njemačke. Sve ovo, naime, dolazi nekoliko dana nakon što je Biden žestoko zaprijetio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i najavio promjenu politike prema Moskvi u odnosu na svog prethodnika Donalda Trumpa.

 

Oštra poruka

Biden zaprijetio Putinu: Amerika više neće okretati glavu pred ruskim agresivnim akcijama

“Jasno sam rekao predsjedniku Putinu, na način koji je vrlo različit od mog prethodnika, da su dani kada su Sjedinjene Države okretale glavu pred ruskim agresivnim akcijama … gotovi”, rekao je Biden.

Iako Biden tom prilikom nije spominjao BiH ni Balkan, samo zahlađenje odnosa Kremlja i Bijele kuće donijet će nove vjetrove i u naš region, te otežati postizanje dogovora o važnim pitanjima.

Imenovanje Schmidta, ili nekog drugog kandidata stoga će biti predmet “diplomatske trgovine” svjetskih sila koje imaju mnogo otvorenih pitanja širom svijeta, a koje će nastojati riješiti u narednom periodu. Proces je, očito, tek na početku, a ishod je krajnje neizvjestan.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Bivša sekretarka u Parlamentu FBiH pravila fiktivne ugovore sa zastupnicima za stanove

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Dobrile Pletikosa i Maje Pletikosa Kolašinac. Dobrila Pletikosa je optužena zbog krivičnog djela zloupotreba...

Na pomolu još veća plinska drama: Rusi zatvaraju Sjeverni tok 1

Radnici u norveškoj industriji nafte i plina stupili su u utorak u štrajk kako bi izborili veće plaće, a kompanije procjenjuju da bi norveški...

Zapad se priprema za crni scenarij: “Mi smo u puno goroj krizi nego što većina ljudi misli”

Vlasti u Hamburgu, nakon Berlina drugom najvećem gradu u Njemačkoj te najvećem ne-glavnom gradu u Europskoj uniji, upozorile su da bi mogle biti prisiljene...

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish