Nedjelja, 29 Januara, 2023

Rusija imenovanje novog šefa OHR-a vratila na početak

Sada je jasno da će se preko BiH prelamati odnosi svjetskih sila, prvenstveno SAD-a, Rusije i Njemačke

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Potpuno novo svjetlo bačeno je na izbor novog visokog predstavnika u BiH jučerašnjim izjavama ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je rekao da Moskva ne odobrava pokušaje imenovanja novog šefa OHR-a.

Donedavno se vjerovalo da u međunarodnoj zajednici postoji dogovor o imenovanju nasljednika Valentina Inzka te da je to skoro gotova stvar.

Čak se spominjalo da su Njemačka i Rusija postigle dogovor o tome, te da Inzko uskoro može početi pakovati kofere.

Njemačka je u januaru zvanično izašla sa svojim kandidatom, Christianom Schmidtom, s kojim, kako je najavljeno, dolazi i pojačan angažman Berlina u BiH.

Vjerovalo se da Njemačka ne bi izašla sa imenom kandidata bez prethodnog dogovora s partnerima, kako na zapadu tako i na istoku. Svi ključni igrači, u međuvremenu, potvrdili su da se vode pregovori, ali su negirali da je postignut konačni dogovor.

 

Različiti interesi svjetskih sila

No, informacije i špekulacije koje su se kasnije pojavljivale ukazuju da ništa još nije gotovo. Najprije se postavilo pitanje da li je ovaj potez dogovoren sa SAD-om, s obzirom da je odluka donesena prije inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena.

EU Observer je objavio analizu koja je imala velikog odjeka u javnosti, u kojoj se između ostalog navodi da “ostaje sumnja da je Njemačka nominirala Schmidta kako bi preduhitrila moguće poteze Bidenove administracije koja također namjerava imati mnogo aktivniju ulogu na Balkanu i u BiH”.

Osim toga, pojavile su se špekulacije da bi i Velika Britanija mogla imati svog kandidata za čelnu poziciju u OHR-u, iako ta informacija nikada nije potvrđena. Sve to ukazuje da ne postoji konačan konsenzus o ovom pitanju među zapadnim saveznicima.

No, jučerašnje iznošenje stava ruskog diplomate dodatno komplicira cijelu situaciju i pokazuje da će borba za imenovanje novog visokog predstavnika biti duga, žestoka i neizvjesna. Bocan-Harčenko je rekao da treba raspravljati o gašenju OHR-a ne imenovanju novog visokog predstavnika.

Na pitanje kakav je stav Rusije o tome što je Schmidt kandidat za Inzkovog nasljednika i da li je Moskva konsultovana u vezi s tim, Bocan-Harčenko kaže da se radi o pokušaju da se pravi politika koju Zapad smatra prihvatljivom, ali da za Rusiju to nije prihvatljivo.

S obzirom na suprotan stav Rusije, Bocan-Harčenko ne vidi mogućnost za postizanje neophodnog konsenzusa o pitanju visokog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira, uz podsjećanje da imenovanje OHR-a nije moguće ni bez odluke i potvrde Vijeća sigurnosti UN-a (gdje Rusija ima pravo veta).

 

Važan odnos Bidena i Putina

Važno je pitanje zbog čega je Moskva odlučila da se oglasi o ovom problemu preko svog ambasadora u Srbiji, iskusnog diplomate koji je jedno vrijeme vodio i misiju u našoj zemlji. Odgovor na to bi mogao biti da Moskva time poručuje da ovaj region vidi kao cjelinu te da nastoji povezati pitanje BiH sa Srbijom, odnosno rješavanjem kosovske pat pozicije.

Moskva je, praktično, ovom izjavom pokazala da će tražiti kontrauslugu za svoj potpis na imenovanje Schmidta, a može se samo nagađati šta bi to moglo biti.

Sada je jasno da će se preko BiH prelamati odnosi svjetskih sila, prvenstveno SAD-a, Rusije i Njemačke. Sve ovo, naime, dolazi nekoliko dana nakon što je Biden žestoko zaprijetio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i najavio promjenu politike prema Moskvi u odnosu na svog prethodnika Donalda Trumpa.

 

Oštra poruka

Biden zaprijetio Putinu: Amerika više neće okretati glavu pred ruskim agresivnim akcijama

“Jasno sam rekao predsjedniku Putinu, na način koji je vrlo različit od mog prethodnika, da su dani kada su Sjedinjene Države okretale glavu pred ruskim agresivnim akcijama … gotovi”, rekao je Biden.

Iako Biden tom prilikom nije spominjao BiH ni Balkan, samo zahlađenje odnosa Kremlja i Bijele kuće donijet će nove vjetrove i u naš region, te otežati postizanje dogovora o važnim pitanjima.

Imenovanje Schmidta, ili nekog drugog kandidata stoga će biti predmet “diplomatske trgovine” svjetskih sila koje imaju mnogo otvorenih pitanja širom svijeta, a koje će nastojati riješiti u narednom periodu. Proces je, očito, tek na početku, a ishod je krajnje neizvjestan.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish