Utorak, 31 Januara, 2023

Rođen je novi vojni pakt AUKUS – Francuzi bijesni: ‘Zabili ste nam nož u leđa!‘

"Bijesan sam i ogorčen", kazao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian francuskom radiju u četvrtak. "Ovako nešto se ne radi saveznicima. Ova brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka jako me podsjeća na ono što je gospodin Trump radio."

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su u srijedu navečer trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan AUKUS, prema inicijalima tri uključene države, s deklariranim ciljem povećanja sigurnosti u indopacifičkoj regiji. U sklopu novog pakta, Australija će uz pomoć SAD-a i Britanije graditi novu flotu podmornica na nuklearni pogon.

“Svi mi prepoznajemo važnost osiguravanja mira i stabilnosti na Indo-Pacifiku na dulji rok”, kazao je američki predsjednik Joe Biden za vrijeme zajedničkog predstavljanja pakta, na kojem su trojica čelnika sudjelovali virtualno.

“Moramo biti sposobni reagirati i na sadašnje strateško okruženje u regiji, ali i na to kako će se mijenjati zbog budućnosti svake od naših država”, rekao je Biden i dodao kao “svijet ovisi o slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku koji napreduje u desetljećima pred nama”.

Iako niti jedan od trojice čelnika – predsjednik Biden te britanski i australski premijeri Boris Johnson i Scott Morrison – nije niti jednom riječju spomenuo Kinu prilikom sklapanja novog partnerstva, povod sporazuma je gotovo sigurno rastući sigurnosni pritisak Kine na Južno kinesko more, u kojem Peking svojata brojne otoke i atole, otvoreno prkoseći presudama međunarodnih sudova.

Reakcija Kine

U najnovijem potezu s početka ovog mjeseca, Kina je tako zatražila od svih brodova koji putuju kroz Južno kinesko more da registriraju svoj prolazak kod kineskih pomorskih tijela, što su SAD i druge države u regiji osudile kao još jedan pokušaj nametanja svojeg autoriteta u području kojim slobodno plovi značajan dio svjetskog pomorskog trgovinskog prometa.

Kina je burno reagirala na objavu sklapanja pakta, a glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian optužio je trojku za ozbiljno urušavanje regionalnog mira i stabilnosti, ubrzavanje utrke u naoružanju, i urušavanje međunarodnih napora za suzbijanje nuklearnog naoružanja. “Kina će pomno pratiti dalji razvoj situacije”, kazao je Zhao.

Australski premijer Morrison naglasio je prilikom predstavljanja pakta kako će australske podmornice biti na nuklearni pogon, no da neće biti naoružane nuklearnim bojevim glavama te posebno istaknuo kako Australija nema nikakve ambicije postati nuklearna sila – ni vojna, ni civilna.

Iako je najavljeno da će se nove podmornice graditi u Adelaideu, još ostaje otvoreno pitanje tko će i kako sudjelovati u njihovoj gradnji te na kome će biti odgovornost za nuklearno gorivo podmornica. Stručnjaci za nuklearno naoružanje upozoravaju i kako sporazum u kojem nuklearna nacija daje gorivo trećoj strani za vojne svrhe predstavlja opasan presedan, koji bi mogle iskoristiti zemlje poput Irana.

Novi pakt nije razbjesnio samo Kinu, koja se smatra njegovom izravnom metom, već i Francusku, koja je u njemu ispala kolateralna žrtva. Australija je zbog AUKUS-a odlučila raskinuti postojeći ugovor koji je imala s Francuskom za gradnju dizelskih podmornica, vrijedan oko 40 milijardi dolara.

Bijes u Francuskoj

Francuska je u četvrtak optužila Bidena da se ponaša poput svojeg prethodnika, Donalda Trumpa, te da joj je SAD zabio nož u leđa uskrativši joj jedan od najvećih izvoznih obrambenih ugovora.

Politika i diplomatija: Aukus - Pakt Amerike, Velike Britanije Australija  protiv Kine - BBC News na srpskom - Dnevni list Danas

“Bijesan sam i ogorčen”, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian francuskom radiju u četvrtak. “Ovako nešto se ne radi saveznicima. Ova brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka jako me podsjeća na ono što je gospodin Trump radio.”

Australska ministarstva obrane i vanjskih poslova potvrdile su svoju predanost sporazumu s Francuskom prije samo dva tjedna, a francuski je predsjednik još u lipnju velebno hvalio desetljeća buduće suradnje između dvije države kada ga je posjetio Morrison.

“To je nož u leđa”, kazao je Le Drian. “Stvorili smo odnos povjerenja s Australijom, i to je povjerenje sada izgubljeno.”

Trostrani pakt predstavlja vanjskopolitičku pobjedu britanskog premijera Johnsona, kojemu je izrazito stalo da predstavi UK kao globalnog igrača nakon izlaska iz Europske unije. Citirajući izvore iz Bijele kuće, agencije navode kako je upravo Johnson bio glavni pokretač sporazuma.

Gradnja podmornica

Britanija se nada kako će njene tvrtke također surađivati u gradnji australskih podmornica, no pred trojkom je još 18 mjeseci tijekom kojih će se dogovoriti o detaljima. Britanija će navodno morati i dati nešto zauzvrat SAD-u – obvezati se na veću i češću vojnu prisutnost u regiji. London je još u kolovozu poslao svoj nosač zrakoplova “Queen Elizabeth” kako bi sudjelovao u vježbama “slobodne navigacije” kroz Južno kinesko more, čime se pridružio američkim brodovima koji redovito tamo plove kako bi odagnali kineske pretenzije na to područje.

No, AUKUS je istodobno i udarac Europskoj uniji, objavljen dan prije nego što je Bruxelles trebao predstaviti svoju politiku za indopacifičko područje. Unija je stavljena pred gotov čin, isključena je iz pregovora, a jedna od vodećih članica – Francuska – bačena je pod vlak kako bi desne vlasti u Londonu i Canberri mogle svojim biračima pokazati velik međunarodni uspjeh.

Ovakva jednostrana Bidenova odluka mogla bi dodatno zakomplicirati odnose SAD-a s EU, koji se još nisu oporavili od tenzija za vrijeme prošlog predsjednika. Bidenova politika suzbijanja Kine bit će nemoguća bez povjerenja i partnerstva s Bruxellesom, a to je povjerenje sada znatno narušeno. Iako je zamišljen kao regionalna fronta protiv kineskih teritorijalnih aspiracija, AUKUS bi u konačnici mogao ispasti povoljan po Peking, budu li SAD i EU vodile odvojene politike spram Kine.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish