Četvrtak, 30 Juna, 2022

Prvo su ‘izbacili‘ 100-postotni bosanski brod, a sada i čudesnu kamp prikolicu: Ovo je priča o ljubavi i uspjehu

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...
Bračni par Lejla i Denis Kraljević su ponosni vlasnici tvrtke ‘Derubis‘ u Vitezu. Iz slučajnog susreta u hidroelektrani kod Viteza prije devet godina, kada se mladi stručnjak za turbine iz Rijeke zagledao u domaću PR-stručnjakinju, nastala je jedna od ljepših i svakako uspješnijih poduzetničkih priča u srednjoj Bosni, piše Slobodna Dalmacija.

Bračni par Lejla i Denis Kraljević danas su ponosni vlasnici tvrtke “Derubis” u Vitezu, iz čijih je pogona u Poslovnoj zoni 96 prije dvije godine izišao prvi 100-postotni bosanski brod, 12-metarska hibridna jahta, koja je svoju promociju doživjela na čuvenom sajmu u Hamburgu.

A sada taj isti dvojac stoji iza projekta kamp-prikolice, zapravo pravog malog stana na kotačima s čitavim nizom inovativnih rješenja.

image

Lejla Kraljević uz svoje i suprugovo čudo

Domaći proizvod

I opet su pobrali lovorike, konkretno na prošlotjednom Caravan Salonu u Düsseldorfu.

Koliko su Lejla i Denis poslovno hrabri, pokazuje i podatak da su u ovo doba pandemije tamo jedini imali premijeru. Za oko su zapeli i Andrewu Dittonu, najznačajnijemu svjetskom influenseru na ovom polju, koji im je posvetio prilično gledanu reportažu.

“Mi zaista ne možemo opisati značaj njegove posjete. Njega ne možete platiti. Ne prima sponzorstvo. Njegove reportaže su istinite i objektivne. Ovo je za nas ogromno”, napisat će Lejla na svom Faceu još za trajanja Salona.

Dobili su i medijski prostor u talijanskim, francuskim, britanskim… specijaliziranim magazinima i emisijama.

– Ideja o gradnji kamp-prikolica – govori nam Denis nakon povratka iz Düsseldorfa – datira još iz 2016. godine, kada smo napravili i idejni projekt i detaljno ispitivanje tržišta.

image

Ovako to izgleda iznutra

Još tada smo projekt ponudili kompaniji “Prevent”, ali njihov menadžment nije imao sluha za zajedničku suradnju. Model smo napravili prošle godine, u jeku koronavirusa, znajući da korona jednog dana mora stati i da život ide dalje. To se pokazalo vrlo dobrom investicijom jer smo ove godine na Salonu mi jedini imali svjetsku premijeru.

Kao i jahta Derubis 44 Fly, njihova prikolica je od početka do kraja domaći proizvod. Po već uhodanom receptu, organizirali su klaster kooperanata iz cijele Bosne i Hercegovine te zajedno s njima kreirali ovaj proizvod.

Cijena – 32.000 Eura

A po čemu je jedinstvena?

– Po mnogo čemu – odmah će uzvratiti direktor Kraljević i stati nabrajati ravno 10 značajki:

– Jedina na svijetu ima “fiberglass monocoque”, jer ostali grade od panela. Jedina na svijetu ima i lamistal stakla iz autoindustrije, dok ostali koriste pleksiglas; daleko najveću kupaonicu od tri metra četvorna, dok je kod ostalih ona maksimalno do 1,5 kvadrata.

Unutarnja visina joj je 210 centimatara, izolacije zida i poda 7 cm (ostali 197 cm, odnosno 3-3,5 cm). Monolitnost karoserije i poda ostvarena je upotrebom poliestera ojačanog staklenim vlaknima kao vezivo, dok ostali silikoniraju spojeve.

Interijer je apsloutno inovativan s 10 kvadrata dnevnog boravka. Aerodinamičan izgled pruža vožnju bez turbulentnog opstrujavanja zraka, dizajn je futuristički, a zajamčena je potpuna vodootpornost.

image

Denis (s maskom) u razgovoru s potencijalnim kupcem

– Nekako mi je kao i kod brodova najlakše samostalno razrađivati modele i donositi konstrukcijska rješenja. Smatram da svaki projekt mora imati taj umjetnički i empirijski dodir autora – veli Denis.

Namjera im je odmah početi sa serijskom proizvodnjom, jer za nju već imaju sve spremno, počevši od kalupa pa dalje. Ciljaju na zapadnoeuropsko tržište, koje je i pokazalo svoj veliki interes na sajmu u Düsseldorfu. Prema već prije objavljenim podacima, ova kamp-prikolica će koštati 32 tisuće eura.

Nesiguran Balkan

Sve to, međutim, ne znači da će razvoj i prodaja “Derubisova” broda pasti u drugi plan.

– Jahte, naravno, idu neovisno o kućicama. Sljedeća isporuka nam je za Kostariku, a nakon toga sljedeće dvije za hrvatsko tržište. Za zadovoljavanje svih navedenih potreba, naravno da bi bilo potrebno izgraditi i proširiti postojeće proizvodne kapacitete, a na tome intenzivno i radimo – vele.

Ne treba sumnjati da se nešto treće već skicira u glavama ovo dvoje inovativnih ljudi. Vidjeli su da se može, a i svijet je za njih čuo.

– Nakon jahti i prikolice, gotovo svaki projekt će biti lakše ostvariti jer smo na ova prva dva dokazali svoju ozbiljnost i mogućnosti. Kapital na Balkanu nije lako pokrenuti, jer je princip ulaganja kompanija koje su već napravile tržišni uspjeh takav da čekaju dok netko ne propadne da bi ga kupili.

image

Luksuzni mali stan na kotačima

To “lešinarstvo” je razlog zbog kojega mnogi dobri projekti idejno počnu na Balkanu, a završe u Europi koja zna prepoznati njihovu vrijednost.

Vrijedimo onoliko koliko uspijemo uvjeriti druge u našu kvalitetu. Dokaz tome je naš nastup u Düsseldorfu, na kojem nas gotovo nitko nije pitao odakle smo, nego je fokus bio na kvaliteti proizvoda – reći će Denis Kraljević, piše Slobodna Dalmacija.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish