Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

Prijateljstvo po službenoj dužnosti: VSTV podržava princip ‘ja tebi – ti meni’?

Pitamo se da li ovakve sudije trebaju da budu birane u više instance, gdje imaju mogućnost još više da pogoduju i donose odluke, kakve bi odgovarale pojedincima, koji bi mu se revanširali

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Još uvjek se ne stišava bura oko izbora sudija Apelacionog suda Brčko Distrikta, a kako i bi, kada se pogleda ko su te osobe.

Sudija Robert Jović dobro je unovčio prijateljstvo sa advokatom  Ivom Antićem, koji ga je i upoznao sa Glavnim tužiteljem u Tuzli Tomislavom Ljubićem i onda su se nastavili družiti zajednički u toplini doma uz jelo i piće.

VEZANI TEKST: Da li je neizbor sutkinje Jukić odmazda zato što je stala u zaštitu osnovnih ljudskih prava i Ustava u BiH?

Obzirom da ima tako prisan i prijateljski odnos  sa advokatom Ivom Antićem isti nije nikada ni smieo dozvoliti sebi da postavlja Ivu Antića  kao advokata po službenoj dužnosti.

Međutim, Jović Robert postupa suprotno odredbama sudijskog kodeksa i kako tvrde dobro upućeni, osoba koju je najviše postavio  kao  advokata po službenoj dužnosti je upravo bio advokat Ivo Antić.

Zbog toga je i prijavljen sudija Disiplinskom uredu, ali to ga nije omelo zbog jake Ljubićeve veze sa Ddavorom Martinovićem  članom VSTV-a da ga izlobira i da bude imenovan za sudiju Apelacionog suda Brčko Distrikt sa svega oko 6 godina sudijskog iskustva iako nije bio prijedlog podvijeća Brčko Distrikta.

VEZANI TEKST: Ne ruši samo NSRS pravosuđe: Nova afera u VSTV-u BiH – izbor podobnih a ne kompetentnih

Pored ovoga prijavljen je  sudija Robert Jović i Disciplinskom uredu i predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji da od 2017. Godine vodi postupak u kojem su oštećeni Sinanovići, gdje je prijećeno smrću sudiji Sinanović, a njenom mužu koji je policijski inspektor je zapaljen automobil.

Naime, Sudija Jović Robert za 5 godina nije ni pola dokaza izveo, jer nije zakazivao u zakonskim  rokovima suđenje,  a sada njegovim odlaskom predmet će dobiti drugi sudija i postupak mora početi iznova.

Što znači da Sinanovići kao oštećeni teško da će i za 10 godina dočekati da se predmet riješi, ako bude i drugi sudija, ovakav kao Jović Robert.

Ali niti je disciplinski šta još uvijek poduzeo, niti je to Halilu Lagumdžiji kao predsjedniku vijeća i ostalim članovima vijeća smetalo da imenuju sudiju Jović Roberta za sudiju Apelacionog suda Brčko Distrikt.

Pitamo se da li ovakve sudije trebaju da budu birane u više instance, gdje imaju mogućnost još više da pogoduju i donose odluke, kakve bi odgovarale pojedincima, koji bi mu se revanširali.

Drugi gaf VSTV-a je izbor kandidata sa šeste pozcije Vuka Lučića, koji uopšte nije radio u pravosuđu, a preskočen je kandidat sa pete pozicije koji je radio u pravosuđu, ali ni jedan nisu imali potreban cenzus za izbor na Apelacioni sud.

Dobro upućeni tvrde da su znali da će on biti imenovan i da se on sprema za poziciju predsjednika Apelacionog suda Brčko Distrikt, jer aktuelnom predsjedniku uskoro ističe mandat zbog odlaska u penziju.

Aktuelni predsjednik je jako zaineresovan upravo da Vuk Lučić  bude izabran za predsjednika suda.

Zašto je zainteresovan i ko je taj koji je rekao da Vuk Lučić mora biti izabran ostaje enigma?

Također se znalo i da će dvije tužiteljice biti izabrane izabrane jedna sa 3. Pozicije, a druga sa 4.pozicije na rang listi.

Kandidatkinja sa 3. Pozicije ima 116 bodova i dakle može biti imenovana, dok kandidatkinja za 4. Pozicije nema115 bodova što znači da nije mogla biti izabrana.

Od VSTV-aje poslana porukama sudijama da se džabe ne muče i da rade. Poznanstvo sa „jakim“ facama je mnogo efikasnije.

Također je VSTV poslao poruku i građanima da u sudovima ne očekuju pravdu ,jer je nema ko dijeliti

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish