Utorak, 5 Jula, 2022

Prijateljstvo po službenoj dužnosti: VSTV podržava princip ‘ja tebi – ti meni’?

Pitamo se da li ovakve sudije trebaju da budu birane u više instance, gdje imaju mogućnost još više da pogoduju i donose odluke, kakve bi odgovarale pojedincima, koji bi mu se revanširali

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Još uvjek se ne stišava bura oko izbora sudija Apelacionog suda Brčko Distrikta, a kako i bi, kada se pogleda ko su te osobe.

Sudija Robert Jović dobro je unovčio prijateljstvo sa advokatom  Ivom Antićem, koji ga je i upoznao sa Glavnim tužiteljem u Tuzli Tomislavom Ljubićem i onda su se nastavili družiti zajednički u toplini doma uz jelo i piće.

VEZANI TEKST: Da li je neizbor sutkinje Jukić odmazda zato što je stala u zaštitu osnovnih ljudskih prava i Ustava u BiH?

Obzirom da ima tako prisan i prijateljski odnos  sa advokatom Ivom Antićem isti nije nikada ni smieo dozvoliti sebi da postavlja Ivu Antića  kao advokata po službenoj dužnosti.

Međutim, Jović Robert postupa suprotno odredbama sudijskog kodeksa i kako tvrde dobro upućeni, osoba koju je najviše postavio  kao  advokata po službenoj dužnosti je upravo bio advokat Ivo Antić.

Zbog toga je i prijavljen sudija Disiplinskom uredu, ali to ga nije omelo zbog jake Ljubićeve veze sa Ddavorom Martinovićem  članom VSTV-a da ga izlobira i da bude imenovan za sudiju Apelacionog suda Brčko Distrikt sa svega oko 6 godina sudijskog iskustva iako nije bio prijedlog podvijeća Brčko Distrikta.

VEZANI TEKST: Ne ruši samo NSRS pravosuđe: Nova afera u VSTV-u BiH – izbor podobnih a ne kompetentnih

Pored ovoga prijavljen je  sudija Robert Jović i Disciplinskom uredu i predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji da od 2017. Godine vodi postupak u kojem su oštećeni Sinanovići, gdje je prijećeno smrću sudiji Sinanović, a njenom mužu koji je policijski inspektor je zapaljen automobil.

Naime, Sudija Jović Robert za 5 godina nije ni pola dokaza izveo, jer nije zakazivao u zakonskim  rokovima suđenje,  a sada njegovim odlaskom predmet će dobiti drugi sudija i postupak mora početi iznova.

Što znači da Sinanovići kao oštećeni teško da će i za 10 godina dočekati da se predmet riješi, ako bude i drugi sudija, ovakav kao Jović Robert.

Ali niti je disciplinski šta još uvijek poduzeo, niti je to Halilu Lagumdžiji kao predsjedniku vijeća i ostalim članovima vijeća smetalo da imenuju sudiju Jović Roberta za sudiju Apelacionog suda Brčko Distrikt.

Pitamo se da li ovakve sudije trebaju da budu birane u više instance, gdje imaju mogućnost još više da pogoduju i donose odluke, kakve bi odgovarale pojedincima, koji bi mu se revanširali.

Drugi gaf VSTV-a je izbor kandidata sa šeste pozcije Vuka Lučića, koji uopšte nije radio u pravosuđu, a preskočen je kandidat sa pete pozicije koji je radio u pravosuđu, ali ni jedan nisu imali potreban cenzus za izbor na Apelacioni sud.

Dobro upućeni tvrde da su znali da će on biti imenovan i da se on sprema za poziciju predsjednika Apelacionog suda Brčko Distrikt, jer aktuelnom predsjedniku uskoro ističe mandat zbog odlaska u penziju.

Aktuelni predsjednik je jako zaineresovan upravo da Vuk Lučić  bude izabran za predsjednika suda.

Zašto je zainteresovan i ko je taj koji je rekao da Vuk Lučić mora biti izabran ostaje enigma?

Također se znalo i da će dvije tužiteljice biti izabrane izabrane jedna sa 3. Pozicije, a druga sa 4.pozicije na rang listi.

Kandidatkinja sa 3. Pozicije ima 116 bodova i dakle može biti imenovana, dok kandidatkinja za 4. Pozicije nema115 bodova što znači da nije mogla biti izabrana.

Od VSTV-aje poslana porukama sudijama da se džabe ne muče i da rade. Poznanstvo sa „jakim“ facama je mnogo efikasnije.

Također je VSTV poslao poruku i građanima da u sudovima ne očekuju pravdu ,jer je nema ko dijeliti

Više članaka

Zadnje objavljeno

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Širenje straha ili realna opasnost? “Stručnjaci” tvrde da prijeti ‘najgora varijanta covida do sad’

Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada U zadnjih 18 mjeseci, dostupna...

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish