Utorak, 31 Januara, 2023

Politička analiza: Da li je stvarno moguće da se u Bosni desi novi rat?

Sve ukazuje na to da je Bosna zemlja koja ostaje bez ljudi. Nekad je važilo „'ebeš zemlju koja Bosne nema“. Danas važi „'ebo zemlju koja ostade bez ljudi', kako god se ona zvala, pa makar to bila i Bosna, „da prostiš“ prkosna od kojekakvih gluposti koje većini znače – pravac Njemačka!

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Retorika isticanja mogućnosti novog oružanog sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine je dosegla šizofrene razmjere. O potencijalu novog rata ne priča samo domaća javnost, priča se o tome sve do Savjeta bezbjednosti UN.

Pa, da li je novi rat stvarno moguć.

Ako se malo zagrebe ispod površine ovih izjava, u oči odmah upada jedna stvar: niko, ama baš niko ne govori – a ko bi to počeo rat. Niti zašto.

Ima adresiranih optužbi da ona tamo „druga strana“ provocira sukob, ali nijedna „strana“ ne kaže da bi ona prva napala. Dakle, na sceni je zastrašivanje „drugom stranom“. Istovremeno, svi se kunu da oni sami nisu za rat, pa tako čak i Milorad Dodik, ličnost koju mnogi optužuju da je generator mogućeg sukoba, izjavljuje da mu nije namjera oružani sukob.

Gdje je u svemu tome istina

Istina je da Miloradu Dodiku zaista ne treba oružani sukob. Republika Srpska je gotova stvar. Ona nije država, de jure, ali je de facto međunarodno priznat faktor. I to toliko uticajan da je uz pomoć podrške Rusije i Kine u Savjetu bezbjednosti UN izlobirao – da se u rezoluciji o Bosni i Hercegovini ne pominje ni OHR ni Visoki predstavnik. Visokom predstavniku u BiH čak nije dozvoljeno ni da se obrati javno Vijeću sigurnosti (priča se i odlučuje o sudbini BiH bez ijednog njenog predstavnika!?).

Drugim riječima, RS je izlobirala i postigla da se marginalizira uloga OHR-a u BiH (samim tim i Vijeća za impelementaciju mira – PIC), ali i da se pošalje indirektna ali jasna poruka da od bonskih ovlasti nema ništa. Još preciznije, nema alata da se smjenjuju oni koji podrivaju Dejtonski sporazum, oni koji ga tumače po svojoj volji i želji. Dakle, ukinuto je pravo Visokom predstavniku da bude ekskluzivni tumač – a šta je to pisac Dejtonskog sporazuma htio da kaže.

Iz navedenog je potpuno jasno, da Narodna skupština Republike Srpske može izglasati šta god želi, a da nema konsenzusa unutar međunarodne zajednice i njenih predstavnika kako odgovoriti na eventulano kršenje Dejtona. Konkretno, NS RS može izglasati da preuzme sve ovlasti države i prisvoji ih na nivo svog entiteta.

Treba shvatiti ozbiljno Christiana Schmidta koji je upozorio članice VS UN, kada je rekao „Dodik je rekao da će pravni eksperti napisati novi Ustav RS-a i definisati nove entitetske nadležnosti u kontekstu odbrane, sudstva i finansija, čime bi bile odbačene sve prethodne odluke visokih predstavnika. Ako se to provede, takve akcije bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir RS, koji je pravno obavezujući za vlasti i građane RS, pri čemu bi se Republika Srpska u suštini isključila iz ustavnog poretka BiH i iz dejtonskog okvira. To bi imalo praktičan efekt otcjepljenja RS bez formalnog proglašenja nezavisnosti entiteta.

Ima li kome tu nešto nejasno?

Ima li kome tu nešto nejasno? Republici Srpskoj u postojećem stanju odnosa i nesposobnosti međunarodne zajednice da adekvatno reaguje – ne treba nikakav vojni sukob za ostvarenje cilja. Za nezavisni entitet Republika Srpska.

Ko bi ih u tome spriječio?

Pa po svemu sudeći niko. EU je i do sada bila jalova institucija kad je trebalo sprečavati sukobe u BiH, a čak i same članice NATO-a su razjedinjene po pitanju odnosa prema Miloradu Dodiku i njegovim najavama. Mađarska i Poljska podržavaju Dodika i njegovu politiku, što je neupitna činjenica.

Sa druge strane, nakon što su se posramljeni povukli iz Afganistana, Amerikancima ne treba još jedan debakl. Bilo kakva oružana intervencija protiv RS-a ili Srbije povukla bi konsekvence od strane Rusije i Kine, sa kojima Amerika već ima i više nego dovoljno problema (Krim, a po tom i Indopacifik, tačnije Tajvan).

FOTO: Rezultat američkog “branjenja” Afganistana. Uprkos obećanjima, na cjedilu su ostavljeni mnogi koji su vjerovali u američku zaštitu..

Zaista su u pravu oni koji kažu „nije ovo 92-ga“

Sve u svemu, zaista su u pravu oni koji kažu „nije ovo 92-ga“, ali ne u smislu kakvom oni ističu. Devedest druge Rusija se oporavljala od raspada SSSR-a i bila daleko manje moćna i uticajna nego što je danas. Devedeset druge Kina nije bila najveća „prijetnja“ SAD-u kao što je danas, a obje ove svjetske sile stoje na strani Srba u RS i Srbiji. Nema više bombardovanja Srba u Bosni i Srbiji! Osim toga na čelu SAD-a nije neki odlučni predsjednik kao štoje bio Bill Clinton, već, kako mnogi primjećuju, senilni Joe Biden, čovjek koji svako malo prespava neki bitan događaj. Takođe, SAD imaju daleko više vlastitih problema nego 92-ge. Sve ukazuje na to, da ni EU, ni SAD ni NATO nemaju odgovor na rusko-kinesku podršku Republici Srpkoj i njenom Velikom bratu – Srbiji.

Sumirano, Miloradu Dodiku ne treba nikakav rat da bi ostvario svoje političke ciljeve (koji su naravno ujedno i ciljevi Beograda). Dovoljno mu je izglasati nove entitetske pravne akte, postaviti policiju na entitetske granice – i „mirna Bosna“. Čak ni vojska mu ne treba za to (iako je realno za očekivati da bi se u tom slučaju i OS BiH raspale na tri armije od kojih su i sklepane), dovoljan je EUFOR da se sa oružjem ne prelazi entitetska linija (Dodik zato i podržava ostanak EUFOR-a)

Šizofrene izjave političkih prvaka SDA

Slušamo političke prvake SDA kako daju šizofrene izjave. Prvo, umjesto realpolitike oni i dalje vode sadaka politiku. Nakon što su kriminalnim aferama, nepotizmom i korupcijom srozali bošnjački uticaj na mizeriju, sada kukaju kako im je neko dužan pomoći u sprečavanju Dodika da ostvari šta je naumio (Bidene please Help!). Hodaju po svijetu, okupljaju dijasporu da im se žale i traže još para (nakon što su ih tamo prvo otjerali), a nisu prispjeli niti na jednu relevantnu adresu gdje bi eventulano postigli nešto u korist cilja koji deklarativno zagovaraju.

Kao prosjačke familije koje rođenoj djeci slome ruku ili nogu, tako i bošnjačka politička elita – osakatili su narod koji se trse da predstavljaju, da bi sada na toj muci po svijetu prosili pomoć. „Prvi u Bošnjaka“ se drznuo da svom narodu poruči i ovo: „“Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete”. Rekao je to on koji je prošli rat proveo u Trezoru Narodne banke u Sarajevu, pošteđen rizika od pogibije, pošteđen mobilizacije i sačuvan svih strahota koje donosi rat.

Njegov prvi savjetnik Šefik Džaforivić narodu poručuje: „Mi smo spremni odbraniti BiH“, prešutivši koji smo to „mi“. Izetbegović, Džaferović i njihove porodice sigurno nisu ti „mi“. Ti „mi“ su po njima isti oni koji su branili BiH i 92-ge, a sada umiru ili samo životare poniženi i obespravljeni, dok oni koji su ih i tada pozivali u rat vode ugledne biznise, zapošljavaju familiju na budžet, školuju svoju djecu po inostranstvu. Za to vrijeme djeca branitelja masovno napuštaju BiH. Jer moraju, trbuhom za kruhom! Jer su ih na to natjerali isti ovi koji govore „Mi smo spremni“. Isti ovi koji su urušili i onaj fildžan od države (dio FBiH koji ne kontroliše HDZ) koji je Babo Alija ozakonio svojim potpisom na Dejtonski sporazum.

FOTO: Momenat potpisivanje Djetonskog mirovnog sporazuma, Dejton, Ohio

Bošnjaci su prozreli laž

Dakle, Bošnjaci su u većini prozreli laž kojom ih se decenijama zavodilo, da živimo u Cjelovitoj, Nedjeljivoj. Ona je prestala biti cjelovita i podijeljena je 95-te u Dejtonu. Ono što je od nje tada ostalo služilo je samo interesima političkih elita (narod je bio tu samo da glasa i plaća porez!).

Iz navedenog je jasno da tu „cjelovitu i nedjeljivu“ ne žele više braniti većina onih koji su je branili 92-ge. Dosta ih je već i pomrlo, a oni koji su još živi ne žele slati svoju djecu da ginu za već upropaštenu stvar (sjetimo se da je SDA upropastila i Tužbu za genocid, pa čak i njenu reviziju!). Bošnjaci su shvatili da ne žele još „deset najtežih godina sa vama“.

Pogledajmo i domet zadnjeg sastanka Izetbegovića sa predsjednikom Turske: “Izetbegović ga je upoznao sa stanjem u BiH. Dalje su razgovarali o unapređenju trgovinskih odnosa BiH i Turske”. Ni riječi Erdogana da će braniti bilo koga. Ni riječi podrške za politiku SDA. Ni riječi osude politike Milorada Dodika. Dakle, Bošnjacima selami, a pare idu Vučiču u Srbiju, tamo gdje Turska zna da ih neće pokrasti babini sinovi. Tamo gdje neće tražiti “i još jednu vreću za mog sina…”. Shvatamo li da je i dobronamjerni islamski svijet (dakle i Arapi) prozreo da se od njih prosi, da bi se od tog kralo?

Ko će onda ratovati??? Protiv koga?

RS-u ne treba rat. Oni su svoje već gruntovali de facto, a po svemu sudeći će to uskoro i de jure. Ne treba im ništa u Bakirovom pašaluku, jer imaju svoju etnički čistu teritoriju. Oružje je već odradilo svoje, sada ide završnica pravnim sredstvima!

HDZ će sa svoje strane (kantoni gdje glavnu riječ vode “legitimni” i gdje Bošnjak nema šta da snuje) iskoristiti priliku da formira treći entitet. Zašto i ne bi, kad im je SDA decenijama omogućavala da de facto postoji Herceg Bosna i njeni financijski i politički temelji. SDA nije učinila ništa da ih u tome onemogući, nisu se bunili što Herceg Bosna ima svoju Elektroprivredu, svoj Telecom, niti su išta u tom pravcu poduzeli (kao što nisu ništa učinili ni za povratak Bošnjaka u RS). Nisu jer bi onda doveli u pitanju svoje zlatne koke, Elektroprivredu i Telecom iz kojih su svo vrijeme finansirali ostanak na vlasti (i stranačka uhljebljenja). Sada će to sve doći na naplatu!

U svemu tome, ni HDZ nema ko spriječiti da naprave svoj enitet. Nema više Visokog predstavnika koji će pohapsiti prvake UZP-a, koji će posmjenjivati rušitelje Dejtona. Neki možda ne znaju, čak i Crhistian Schmidt je prijatelj Dragan Čovića (ovaj ga je odlikovao posebnim ordenom za „zasluge“ prema hrvatskom narodu).

FOTO: Christian Schmidt i Dragan Čović

Kome onda odgovara priča o ratu i novom sukobu

Dakle, priča o ratu i novom sukobu odgovara samo onima na vlasti. Kako u RS, tako i u FBiH. Jer, da nema psihoze ratnog huškanja, pričali bi smo o tome kako nam divljaju cijene, kako plaćamo najskuplju hranu u Evropi, kako plaćamo preskupo gorivo i druge energente, kako naša djeca nemaju budućnost u državi koja je korumpirana od vrha do dna. Pričali bi i postavljali pitanja zašto Tužilaštvo u ladicama zadržava prijave o korupciji, nepotizmu, privrednom kriminalu…

Nije narod više toliko naivan da ne shvata, da ne želi ratovati za nove-stare ratne profitere, već da želi otići iz BiH, iz oba entiteta, otići tamo gdje neće biti ponižen, opljačkan i ostavljen bez budućnosti.

Sve ukazuje na to da je Bosna zemlja koja ostaje bez ljudi. Nekad je važilo „'ebeš zemlju koja Bosne nema“. Danas važi „'ebo zemlju koja ostade bez ljudi’, kako god se ona zvala, pa makar to bila i Bosna, „da prostiš“ prkosna od kojekakvih gluposti koje većini znače – pravac Njemačka!

Bosna bi zbog svega mogla ostati samo izetbegovićevski pašaluk, „cjelovit i nedjeljiv“ komad Federacije BiH, bošnjački entitet u kojem će ostati da žive neki “novi Bošnjaci” – doseljeni emigranti koje ne želi RS, ali ni Evropa.

Da, i sve to bez ispaljenog metka, bez novog rata.

P.S. “Politika je umjetnost traženja nevolje, nalaženje iste posvuda, davanje pogrešne dijagnoze za nju, i primjena pogrešnog lijeka” – Grucho Marx

AUTOR: Jasminko Hodžić


O autoru: Jasminko Hodžić je autor sa dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom na radiju, televiziji, novinama, te internet i freelance novinarstvu. Neki od medija u kojima je sticao profesionalno iskustvo su:  Urednik IP – Radio Sajgon; Urednik dokumentarnog programa – Radio Hayat; Urednik Dokumentarnog programa – RTVTK; Urednik IP – RTV TK; gl. i odg. urednik Radija – RTV TK; gl. i odg. urednik – Tuzlanski list; dopisnik Anadolia Agency. Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih je film “Sutra je možda Sudnji dan” prvi film o Srebrenici koji je nakon rata u BiH prikazan u Srbiji.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish