Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

Od covid potvrda do stvaranja kasti: Postajemo društvo s dvjema klasama, najekstremniji primjer je Austrija

To bi značilo da će necijepljene osobe biti prisilno zatvorene u svojim domovima te će ih moći napustiti samo u iznimnim slučajevima poput odlaska na posao, kupovine osnovnih namirnica i slično. Ovo je jedna od ekstremnijih opcija koje se razmatraju, međutim, i druge zemlje također se sve manje suzdržavaju od uplitanja u živote svojih građana, a sve s ciljem da se cijepi čim više njihovih građana.

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Novi Zeland ponovno se našao u središtu pozornosti zbog svojih odluka vezanih uz pandemiju koronavirusa. Naime, prošlog je tjedna premijerka Jacinda Ardern priznala kako novi planovi o popuštanju mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa riskiraju pretvaranje te otočne države u društvo ‘s dvije klase’.

To bi značilo da će se oni koji su cijepljeni moći relativno slobodno kretati i koristiti različite usluge, dok za necijepljene osobe neće vrijediti isti uvjeti i mogućnosti, piše britanski Telegraph.

Međutim, ovo se ne odnosi samo na tu pacifičku otočnu državu. Uvođenje covid-potvrda sve je zastupljenije diljem svijeta, a sve više zemalja također omogućuje veće slobode za cijepljeno stanovništvo, riskirajući stvaranje ‘necijepljene kaste’.

Novi lockdown za necijepljene?

Jedan od najistaknutijih slučajeva svakako je Austrija, gdje broj zaraženih koronavirusom ponovno raste – tamo oni koji se nisu do sada cijepili riskiraju ponovno zatvaranje u svoje domove.

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg upozorio je da će, ako broj pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa u Austriji premaši 600 osoba, ili trećinu ukupnih kapaciteta intenzivne njege u toj zemlji, austrijska vlada biti prisiljena uvesti najstroži režim za necijepljene Austrijance, odnosno lockdown. To bi značilo da će necijepljene osobe biti prisilno zatvorene u svojim domovima te će ih moći napustiti samo u iznimnim slučajevima poput odlaska na posao, kupovine osnovnih namirnica i slično.

Ovo je jedna od ekstremnijih opcija koje se razmatraju, međutim, i druge zemlje također se sve manje suzdržavaju od uplitanja u živote svojih građana, a sve s ciljem da se cijepi čim više njihovih građana.

Obavezno cijepljenje za zaposlene

U srpnju je predsjednik SAD-a Joe Biden najavio politiku “cijepljenja za posao” (engl. “jab for jobs”) koja se odnosi na sve koji rade za saveznu vladu – radi se o milijunima ljudi. Također je pozvao poslodavce u privatnom sektoru da ulože veće napore u poticanju svojih zaposlenika na cijepljenje.

U kolovozu je, pak, United Airlines objavio da je cijepljenje obavezno za njihovih 67 tisuća zaposlenika, a do kraja rujna ove godine tvrtka je objavila da je 99 posto njihovih zaposlenika cijepljeno. Otpušteno je oko 600 osoba koje se nisu željele cijepiti.

Tyson Foods, tvrtka za pakiranje mesa koja zapošljava 120 tisuća ljudi, također je pohvalila predsjednika Bidena zbog njegove politike koja zagovara cijepljenje stanovništva. Kada je tvrtka prvi put objavila odluku da se njihovi zaposlenici moraju cijepiti, takvih je bilo samo 45 posto. Do kraja rujna, tvrtka je objavila da broj cijepljenih radnika skočio na 90 posto.

Prema izvješću Bijele kuće, u saveznoj državi Washington je stopa cijepljenih skočila za 34 posto nakon što je guverner najavio nove mjere za zaposlene u državnoj službi. Međutim, medijski izvještaji pokazuju da je otprilike 1900 državnih službenika, uključujući i glavnog trenera momčadi američkog nogometa na Sveučilištu Washington State, napustilo svoje poslove ili su bili “zamoljeni” da napuste svoja radna mjesta otkako je uveden zahtjev za cijepljenjem.

Kontroverze i otkazi

Takve politike zapošljavanja potaknule su sve veće kontroverze, a tisuće ljudi napustile su svoja radna mjesta ili su bili otpušteni.

U međuvremenu, u mnogim su se europskim zemljama uvele covid-potvrde koje su postale obavezne za sve one koji žele imati nešto što donekle nalikuje prijašnjem društvenom životu. Tako je, primjerice, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da će svi koji žele ići u kina, muzeje, restorane i kafiće morati predočiti dokaz da su cijepljeni, odnosno covid-potvrdu, ili pak negativan rezultat na testu za COVID-19.

Francuzi su među većim skepticima na svijetu u pogledu prihvaćanja cjepiva protiv koronavirusa, navodi Telegraph, no uvođenje covid-potvrda, ili u francuskom slučaju “pass sanitaire”, značajno je povećalo dotad sporu stopu cijepljenja u zemlji. Sada je oko 67 posto stanovništva te zemlje primilo dvije doze cjepiva, u usporedbi s oko 66 posto u Velikoj Britaniji.

Ipak, ta je politika također izazvala i novi val prosvjeda, a brojni demonstranti bili su ljuti zbog uvođenja takvih ograničenja u zemlji u kojoj je “liberté”, odnosno sloboda, univerzalno pravo.

Njemačka također ima slično “3G” pravilo (njem. geimpft, genesen, getestet – cijepljen, oporavljen, testiran, op.a.). Od kolovoza ove godine, svatko tko želi ući u kafiće, kina ili staračke domove, mora dokazati da je cijepljen, da je prebolio COVID-19 ili da ima negativan test.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish