Utorak, 31 Januara, 2023

Novo radno mjesto za bivšeg političara: Kurtz će raditi za kompaniju koju je osnovala CIA

Austrijski Kronen cajtung piše da će Kurc za trenutno nepoznato rukovodeće mesto primati godišnju platu od oko pola miliona evra, a da će verovatno početi da radi u februaru sledeće godine. Kurc nije jedini pripadnik austrijske političke elite koji je počeo da radi za kompaniju prisutnu u 150 zemalja

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Misteriozna kompanija Palantir, koju je osnovao preduzetnik Piter Til uz podršku CIA, novo je radno mesto bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Podsetimo, Kurc je podneo ostavku u oktobru ove godine pod rastućim pritiskom korupcionaškog skandala.

Sada već bivši lider Austrijske narodne partije (OVP), planira da se preseli u Sjedinjene Države, gde će raditi kao menadžer za kontroverznu kompaniju, čestu metu aktivista za građanske slobode i ljudska prava.

Kompaniju je 2003. osnovao Til sa grupom drugih tehnoloških investitora. Til, koji je takođe bio jedan od suosnivača PaiPal-a, tvrdio je da će Palantir koristiti softver sličan PaiPal-ovim sistemima za otkrivanje prevara da “smanji terorizam uz zaštitu građanskih sloboda”.

Ali kompanija je već privukla pažnju svojim izborom imena i investitora.

Palantir – magična lopta iz “Gospodara prstenova”

Palantir je naziv magične lopte iz “Gospodara prstenova”, magičnog predmeta koji omogućava onima koji ga koriste da stupe u kontakt sa svima drugima koji je takođe poseduju i da im daju uvid u prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali u istoj priči, palantiri su bili pokvareni prisustvom zlog gospodara tame Saurona, nakon što je i on došao u posed jedne od magičnih lopti.

Čak i pre nego što su iskvareni, palantiri su bili od sumnjive koristi: mogli su da ih koriste samo oni sa jakom snagom volje, a svima bi bili nepouzdani savetnici – ne znajući da li predstavljaju sadašnjost ili budućnost, prikazujući svoje scene van konteksta ili sakrivanje ključnih informacija potrebnih za razumevanje onoga što se vidi.

Sa veoma neobičnim izborom imena, koji izaziva više negativne nego pozitivne konotacije, kompanija je počela sa još jednim kontroverznim potezom – dobila je investiciju od 2 miliona dolara od neprofitne investicione kompanije In-K-Tel – jedne od CIA-e u vlasništvu, kompanije čija je svrha da špijunskoj agenciji obezbede najsavremeniju tehnologiju za podršku njenim aktivnostima.

Kompanija je rasla sporo, uglavnom zahvaljujući ugovorima sa državnim agencijama. U aprilu 2010. udružila se sa Thomson Reuters, vlasnikom vodeće svetske novinske agencije, kako bi prodala svoj softverski alat za kvantitativnu analizu.

Bajdenove pohvale

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U junu te godine, tadašnji potpredsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden ju je indirektno pohvalio za ulogu njenog softvera u borbi protiv prevara u vladinim subvencijama i najavio da će se softver koristiti u borbi protiv prevara u Medicare i Medicaid.

Do 2013. godine, kompanija je imala dugoročne ugovore sa najmanje 12 vladinih agencija SAD – uključujući CIA, Državnu bezbednost, Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA), FBI, Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), američke marince, vazduhoplovstvo, Komandujte specijalnim snagama, Vojnom akademijom SAD, Zajedničkom organizacijom za prevazilaženje improvizovanih pretnji, Komitetom za odgovornost i transparentnost rekonstrukcije i Nacionalnim centrom za nestalu i eksploatisanu decu.

Kompanija je takođe dobila unosan i odgovoran posao nadgledanja iranskog nuklearnog sporazuma. Za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), Palantir je imao zadatak da nadgleda pridržavanje Irana Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), sporazuma koji je doveo do ukidanja sankcija Teheranu u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

Dobri sa Trampom

Izborom republikanskog predsednika Donalda Trampa, Til je postao jedini šef kompanije iz Silikonske doline koji je ostao u dobrim odnosima sa vlastima i postao je savetnik predsednika.

Prošle godine, Palantir je takođe počeo da radi za britanski javni zdravstveni sistem u borbi protiv pandemije koronavirusa. Ali kompanija je postala sve kontroverznija. Još 2014. godine našla se pod lupom medija zbog svoje saradnje sa američkom imigracionom i carinskom službom (ICE). Iako su vodeći ljudi tvrdili da sarađuju sa agentima ICE samo u otkrivanju kriminalaca, istraga neprofitnog medija Intercept otkrila je da je za ICE Palantir softver ključan u deportacijama svih imigranata.

Kompanija je takođe bila pod istragom britanskog parlamenta 2018. godine, kada ju je osudio bivši lider Kembridž analitike Kristofer Vajli, koji je rekao da su dve kompanije održale niz sastanaka i da je Palantir koristio podatke nezakonito prikupljene u skandalu Kembridž analitike.

“Projekat Maven”

Kompanija se našla u medijima i zbog spremnosti da sarađuje sa Pentagonom u “Projektu Mejven”. Reč je o tajnom programu za razvoj veštačke inteligencije, koji je prvobitno sproveo Gugl, ali je kompanija napustila projekat nakon masovnog protesta sopstvenih radnika.

To je tehnologija koja bi na kraju mogla da dovede do autonomnih naoružanih robota – dronova i drugih letelica koje bi mogle da pucaju bez ljudskih naređenja. Ubrzo nakon što je Gugl napustio Maven 2018. godine, Palantir je preuzeo Guglovu ulogu u razvoju tehnologija za koje kritičari veruju da su borbena veštačka inteligencija.

“Naša kompanija je osnovana u Silicijumskoj dolini”, rekao je izvršni direktor kompanije Aleks Karp kada je prošle godine najavio javnu ponudu akcija. “Ali čini se da sve manje delimo vrednost sa ostatkom tehnološkog sektora. Izabrali smo našu stranu i znamo da naši partneri cene našu posvećenost”, dodao je on.

Kompanija je izašla na berzu prošle godine, gde je cena njenih akcija preko noći skočila sa traženih 7,25 dolara na više od 10 dolara, a danas se prodaju po ceni od 18,9 dolara, čime je tržišna vrednost kompanije skočila na skoro 38 milijardi dolara.

Kurc u menadžmentu

Austrijski Kronen cajtung piše da će Kurc za trenutno nepoznato rukovodeće mesto primati godišnju platu od oko pola miliona evra, a da će verovatno početi da radi u februaru sledeće godine. Kurc nije jedini pripadnik austrijske političke elite koji je počeo da radi za kompaniju prisutnu u 150 zemalja.

Put mu je utrla bivša poslovna direktorka austrijskih socijaldemokrata (SPO) Laura Rudaš, koja je 2015. napustila politiku sa 33 godine i našla posao u Palantiru. Nakon što je postao najmlađi kancelar u austrijskoj istoriji, Sebastijan Kurc danas ima samo 35 godina i nada se novoj karijeri van politike, ako ga optužbe za korupciju na kraju ne zadrže u državi.

Izvorb92

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish