Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Istorija koja se nije desila, Česi planirali na Jadransko more tunelom ?!

"Prema prvobitnim planovima, tunel je bio dug 350 kilometara i vodio je kroz austrijski Linz do posljednje stanice zvane Adriaport u današnjoj Sloveniji, tadašnjoj Jugoslaviji"

Preporučeno

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Megalomanski projekat mogao je zauvijek promijeniti istoriju Čehoslovačke. Nastao je 1975. godine u glavi profesora i vizionara Karla Žlábeka, a da se projekt ostvario, Čehoslovačka bi mogla imati svoje ostrvo Adriaport na obali Slovenije, piše web stranica Brainee.sk a prenose češki mediji

Iako se danas čini nevjerovatnim, svojevremeno je projekt bio zaista planiran.

Prvo je bilo potrebno izgraditi liniju dugu 410 kilometara od grada České Budějovice na jugu današnje Češke do jadranske obale. Od toga je 350 kilometara trebalo voditi ispod zemljine površine.

“Prema prvobitnim planovima, tunel je bio dug 350 kilometara i vodio je kroz austrijski Linz do posljednje stanice zvane Adriaport u današnjoj Sloveniji, tadašnjoj Jugoslaviji”, rekao je Vladimír Tvrzník, bivši direktor Pragoprojekta, koji je radio na studiji. Iskopani materijal iz iskopa tunela trebao se koristiti za izgradnju umjetnog ostrva Adriaport, koji je trebao imati i luku, koja bi otvorila novi trgovački put od evropskog značaja.

Projekt se od početka uopšte nije odnosio na rekreaciju, ali ako bi nastao, sigurno bi uticao i na postepeni razvoj turizma. Uostalom, plaže na ostrvu trebale su biti pješčane, a budući da je to trebala biti teritorija Čehoslovačke, danas su Česi i Slovaci mogli uživati u morskim talasima i sunčevim zrakama na obali koja bi bila domaća.

Svakog dana na prugu bi krenulo 220 teretnih i 36 putničkih vozovima, koji bi putovali brzinom do 160 kilometara na sat.

Voz bi se zaustavljao samo u Linzu i Klagenfurtu, što znači da bi putovanje do mora trajalo oko dva i po sata iz Čehoslovačke ( danas Češke). 1979. kompanija Pragoprojekt je profesionalno pregledala projekt.

Planovi su pokazali da bi bilo zaista moguće napraviti tunel, međutim, cijena izgradnje tada bi bila oko 300 milijardi kruna. Na kraju je cijeli plan osujetio Sovjetski Savez, kojem se nije svidjelo da će na ovaj način Čehoslovačka dobiti potpuno jedinstven put iza željezne zavjese. Zvanično, projekt je obustavljen zbog nedostatka sredstava.

Bez Sovjetskog Saveza nije bilo moguće započeti izgradnju, ali Žlábek nije odustao i nastavio je s rizičnim razgovorima s diplomatama.

Novinar Jan Tůma imao je priliku upoznati tvorca jedinstvenog projekta neposredno prije njegove smrti. “Bilo bi moguće izgraditi četrdeset mojih tunela za ono što svjetske sile svake godine potroše na naoružanje”, rekao je Žlábek.

Međutim, veliki plan ostao je samo na papiru.

Nema sumnje da je ovaj projekt bio ispred svog vremena. Uostalom, BBC je također konstatovao da su ga koristili, na primjer, projektanti Eurotunela, koji je 1994. godine povezao željezničke pruge Francuske i Engleske pod morskim dnom.

Na primjer, koristili su centralnu “treću” cijev, koja se trebala koristiti ne samo za odvod vode, već i u slučaju opasnosti, kao tunel za spašavanje.

Također su bili inspirisani naponom od 25 kV / 50 Hz ili kombinovanim prevozom automobila, koji je imao mjesto u Žlabekovom projektu mnogo prije nego što je on zapravo preuzet.

Da se tunel do Jadrana zaista počeo graditi, realizacija bi vjerovatno završila danas.

Poređenja radi, najduži tunel na svijetu trenutno je Gotthar željeznički tunel koji se nalazi u Švacarskoj.

Otvoren je 2016. godine i njegova dužina prelazi 57 kilometara. Nasuprot čehoslovačkog tunela prema Jadranu, on izgleda kao igračka. Rediteljica Adéla Babanová 2013. snimila je kratki dokumentarni film pod nazivom Povratak u Adriaport.

Tri mjeseca je tražila arhivsku građu i ljude koji su učestvovali u projektu. Autorka je htjela da njena vizija Adriaporta spoji prirodno s natprirodnim.

U filmu govori bivši čehoslovački predsjednik Gustáv Husák, koji sa generalom oduševljeno govori o megalomanskom projektu. General Husák upozorava da Česi mogu plivati samo dvjesto metara od površine.

Nadalje, postavilo bi se minsko polje ili bodljikava žica tako da ne mogu pobjeći radi boljeg života.

Više članaka

Zadnje objavljeno

BOSS o prijetnji smrzavanjem građanima od strane direktora EP BiH Admira Andelije

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, u povodu povodu upozorenja iz Elektroprivrede BiH da se građani neće moći grijati na...

Odgovor mladih iz Sarajeva, Zenice i Tuzle: Da li planiraju izaći na izbore i da li općenito prate bh. političku scenu

Do Općih izbora u BiH ostalo je nešto manje od mjesec dana, a pravo glasa će imati adolescenti koji su ove godine stupili u...

Zagreb: Veliki protesti pred centralom HDZ-a – “Dosta nam je sluganstva raznim globalnim agendama”

Pred centralom HDZ-a u Zagrebu počeli su veliki protesti pod nazivom "Dajemo vam otkaz" koji je organizovala inicijativa "Slobodni zajedno" koji su i ranije...

BOSS: “Na vatru odgovorite vatrom – izađite na izbore i glasajte”

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva prevarene borce, mlade, nezaposlene, radnike i penzionere da na vatru nemoralne vlasti odgovore vatrom i izlaskom na izbore glasaju...

Rusija obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod

Rusija je obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod te time intenzivirala ekonomski sukob između Moskve i Brisela. Sada su izgledi za recesiju još...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish