Instagram je upozorio svoje korisnike na novu prevaru koja kruži tom društvenom mrežom i pomoću koje se prevaranti žele dokopati detalja za ulazak u profile korisnika. Riječ je o direktnoj poruci koju korisnici dobijaju i u kojoj se lažno pokušava korisnika upozoriti da je prekršio autorska (copyright) prava te ga se preusmjerava na link preko kojeg se treba povratno javiti “podršci”.

No klikom na taj link korisnik zapravo šalje podatke o svom korisničkom računu, uključujući i lozinku za ulazak u njega.

Iz Instagrama upozoravaju da nikad direktno ne kontaktiraju s korisnicima o kršenju autorskih prava te savjetuju korisnicima da ne odgovaraju na te poruke i ne otvaraju linkove u njima.

Instagram je svoje korisnike na tu prevaru upozorio na Twitteru te uputio na dva koraka pomoću kojih možete provjeriti možete provjeriti je li poruka doista i stigla od Instagrama te omogući dvofaktorsku autentifikaciju.

Možete provjeriti postavke svog korisničkog računa da biste potvrdili jesmo li kontaktirali s vama. Niste ništa pronašli? Onda poruka nije od nas, upozorili su iz Instagrama.

U niže priloženoj objavi upozorenja s Twittera možete vidjeti kako sporna poruka izgleda.