Subota, 28 Januara, 2023

Hoće li ovo biti pravi povod za 3. sv. rat: Finska i Švedska najavile ubrzani ulazak u NATO

ruska invazija Ukrajine dovela je navodno do snažnog skoka podrške finske javnosti promjeni takve politike te je udvostručen postotak građana koji se anketno izjašnjavaju za učanjenje u NATO s 30 na 60 posto (napominjemo, nije navedeno ko je vršio anketu, na kojem uzorku, u kojem vremenskom intervalu!)

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Finska se priprema za potencijalno povijesnu odluku koja bi mogla donesena prije “sredine ljeta”, a riječ je o njezinu zahtjevu za učlanjenjem u NATO, što bi služila kao mjera odvraćanja od moguće ruske agresije. Kako javlja Guardian, ova je država tradicionalno bila vojno nesvrstana, dijelom kako ne bi provocirala svog istočnog susjeda s kojim dijeli granicu dugu oko 1.300 kilometara.

No, ruska invazija Ukrajine dovela je navodno do snažnog skoka podrške finske javnosti promjeni takve politike te je udvostručen postotak građana koji se anketno izjašnjavaju za učanjenje u NATO s 30 na 60 posto (napominjemo, nije navedeno ko je vršio anketu, na kojem uzorku, u kojem vremenskom intervalu!).

– Nikada nemojte podcjenjivati sposobnost Finaca da donose brze odluke u trenucima kada se svijet mijenja, izjavio je bivši finski premijer Alexander Stubb za agenciju AFP.

On je bio dugogodišnji zagovornik finskog ulaska u NATO, a sada je uvjeren da je podnošenje zahtjeva za članstvo gotovoa stvar.

Sljedećeg tjedna finska vlada parlamentu podnosi specijalni izvještaj o reviziji državne politike nacionale sigurnosti ne bi li zastupnicima bilo lakše donijeti odluku o mogućem strateškom zaokretu.

– Imat ćemo vrlo detaljnu raspravu, ali nećemo odugovlačiti, izjavila je finska premijerka Sanna Marin u petak na konferenciji za novinare.

– Mislim da ćemo s tom raspravom završiti do sredine ljeta, dodala je.

– Meni se čini da će zahtjev za članstvom biti podnesen negdje tijekom svibnja, kako bi on mogao pravovremeno biti stavljen na dnevni red summita NATO-a u Madridu koji se održava u lipnju, ocijenio je Stubb.

Finska je neovisnost, nakon 150 godina pod ruskom vlašću, proglasila 1917. godine, no tijekom Drugog svjetskog rata našla se u oružanom sukobu sa Staljinovom Crvenom armijom kojoj je nanijela ogromne gubitke, ali je u konačnici ipak ostala bez dijelova svojeg tadašnjeg teritorija. Helsinki se tada obvezao ostati vojno nesvrstan tijekom Hladnog rata u zamjenu za garancije Moskve da neće pokrenuti novu invaziju. Ta prinudna neutralnost u međunarodnim je odnosima prozvana “finlandizacijom”.

Sve do danas Finska je ostala izvan NATO-a, a čitavo je vrijeme svoju vojsku održavala na relativno visokoj razini spremnosti s također relativno visokim ulaganjima u nju.

– Mi u samo nekoliko dana možemo mobilizirati između 280.000 i 300.000 muškaraca i žena, rekao je Stubb i dodao da se u službu može pozvati i 900.000 rezervista.

Prošlog je tjedna finska vlada objavila 40-postotno povećanje u obrambenom budžetu do 2026. godine. I dok je većina tamošnjih parlamentaraca bila nesklona brzom učlanjenju u NATO smatrajući to, poput 32-godišnjeg zastupnika Stranke centra Joonasa Kontte, “nečim što nam nije potrebno u ovome trenutku”, od početka ruske invazije došlo je do velikog zaokreta.

– Ruska je invazija nepovratno promijenila Europu, rekao je Kontta koji sada vjeruje da je došao trenutak za apliciranje za članstvo.

Slično njemu, i nekolicina drugih finskih zastupnika promijenila je stav iako većina drži svoje mišljenje za sebe iščekujući spomenutu raspravu o reviziji politike nacionalne sigurnosti.

U nedavnoj anketi koju je provela finska nacionalna televizija YLE, tek je šestero zastupnika bilo izričito protiv NATO-a. Među njima je zastupnik Lijevog saveza Markus Mustajarvi koji smatra da je finska i švedska nesvrstanost donijela stabilnost sjeveru Europe. On dovodi u pitanje famozni članak 5 Sjevernoatlantske povelje, odnosno nije uvjeren da on pruža istinsku garanciju zaštite u slučaju napada. S druge strane ističe vlastitu finsku borbenu spremnost za koju smatra da je sama po sebi dovoljna da odvrati i pomisao Rusije na napad.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg Helsinkiju je poručio da su vrata saveza Finskoj otvorena, a podrška je stigla i iz Njemačke, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Turske.

No, učlanjenje bi u Kremlju vrlo vjerojatno mogli vidjeti kao provokaciju, na što upozorava i aktualni finski predsjednik Sauli Niinisto koji očekuje upade ruskih aviona i finski zračni prostor, kršenja teritorijalnog integriteta države kao i druge “hibridne” napade.

Moskva je objavila da će, u slučaju da Finska doista uđe u NATO, “rebalansirati situaciju”.

Finski šef diplomacije Pekka Haavisto rekao je da bi Rusija mogla pokušati destabilizirati Finsku u vremenu između njezina podnošenja zahtjeva za članstvom i ratifikacije te odluke u svih 30 trenutnih država članica pakta, što bi se moglo protegnuti na godinu dana.

On to naziva “sivom zonom” iščeklvanja punopravnog članstva.

– Finska je oduvijek nastojala kloniti se sivih zona, rekao je Stubb, ali vjeruje da njegova država ipak ima sposobnost prižiti otpor eventualnog ruskoj agresiji ili njezinim hibridnim napadima.

Ako uđete u NATO, napast ćemo vas

Napomenimo, Rusija je nedvojbeno otvoreno upozorila Finsku i Švedsku: Ako uđete u NATO, napast ćemo vas.

Navodno, i većina Šveđana podržava ulazak u NATO, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja provedeno nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Švedska nije bila u ratu od 1814. i vanjsku politiku utemeljila je na “nesudjelovanju u vojnim savezima”. Bila je neutralna u Drugom svjetskom ratu i dok su susjedne nordijske zemlje bile meta invazije te tijekom hladnog rata.

Ispitivanje Demoskopa za list Aftonbladet, čiji su rezultati objavljeni u petak, pokazalo je da 51 posto Šveđana sada podržava ulazak u NATO, u odnosu prema 42 posto u siječnju (napominjemo, nije nam poznato na kojem uzorku je vršena anketa, u kojem vremenskom intervalu!).

Protiv toga je 27 posto ispitanika, u odnosu prema 37 posto u siječnju .

Ovo je prvi put da je ispitivanje javnog mnijenja pokazalo da je većina Šveđana za ulazak u NATO.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish