Nedjelja, 3 Jula, 2022

Globalne sile o Afganistanu: G7 ne isključuje priznanje talibana, Biden potopio nade Evropljana

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Evakuacija se nastavlja jer je rok do kojeg mora biti dovršena, 31. kolovoza, nepromijenjen i nakon virtualnog sastanka skupine G7.

Reuters prenosi da su SAD i saveznici do danas iz Afganistana izvukli više od 80.000 ljudi. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su talibani konstruktivni, pomažu, što je razumljivo jer žele da taj proces završi što prije kako bi mogli i formalno preuzeti vlast. Bez stranaca koji bi ih ometali.

Biden je opet naglasio prijetnju mogućeg terorističkog napada koji bi mogli, u gužvi oko zračne luke, bez većih prepreka izvesti teroristi Islamske države. Na taj bi način skrenuli pozornost na svoje djelovanje i izazvali destabilizaciju talibana.

Koordinacija s talibanima

Biden “je jasno rekao da svaki dan operacija na tlu donosi opasnost za naše vojnike s rastućim prijetnjama Islamske države te da završetak misije ovisi o koordinaciji s talibanima”, potvrdila je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Iz Pentagona su objavili da je iz Afganistana povučeno i nekoliko stotina vojnika, primarno onih koji su radili u stožerima i na poslovima koji više nisu potrebni u posljednjoj fazi napuštanja zemlje. “Njihov je odlazak odraz razboritog i efikasnog upravljanja snagama. To neće imati utjecaja na misiju koja je pred nama”, rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Biden je potopio nadanja europskih država da bi se rok za evakuaciju mogao produljiti, što je izazvao burne reakcije s njemačke strane gdje su izuzetno osjetljivi na pitanja migranata i međunarodnih obveza budući da su za mjesec dana parlamentarni izbori.

Francuska je danas objavila da će sutra vjerojatno organizirati posljednji let iz Kabula. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u govoru pred zastupnicama i zastupnicima u Bundestagu izjavila da će zračni most biti prekinut za “nekoliko dana”. I još jednom naglasila da je “cijela međunarodna zajednica, svi mi, očito podcijenila brzinu razvoja događaja”.

Ona je poručila da je Njemačka spremna razgovarati s talibanima kako bi se sačuvao napredak postignut proteklih 20 godina, ali da neće biti dogovora s njima bez prihvaćanja uvjeta Zapada.

U priopćenju objavljenom nakon sastanka G7 pozornost izaziva samo posljednji pasus u kojem se govori da će “legitimitet bilo kakve buduće vlasti ovisiti o pristupu koji zauzme kad riječ o međunarodnim obvezama očuvanja stabilnog Afganistana”. Priznanje, dakle, nije isključeno, ali bit će uvjetovano.

Na to se ne obaziru druga dva globalna igrača, predsjednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Xi Jinping, koji su danas nenajavljeno razgovarali telefonom. Šture informacije navode da su imali “opsežnu razmjenu pogleda na situaciju u Afganistanu”.

Interesantan je dio, kako prenosi kineska državna televizija, u kojem je Xi ponovio da Peking uvažava državni suverenitet Afganistana i da se striktno pridržava politike nemiješanja u unutarnje poslove. To su već prije analitičari narativa kineskog čelnika protumačili kao najavu mogućeg priznanja talibanskog režima.

Rusi u Tadžikistanu

Rusija je prethodni dan objavila da je pojačala vojnu bazu u Tadžikistanu protutenkovskim sustavima, a predsjednik Vladimir Putin upozorio je da “kaos” koji je Zapad izazvao povlačenjem iz Afganistana dovodi u opasnost susjedne zemlje.

U međuvremenu je nastavljena diplomatska kampanja američke potpredsjednice Kamale Harris koja je posjetila Vijetnam. “Moramo pronaći način da izvršimo i povećamo pritisak na Peking da se pridržava Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora te da se usprotivimo njihovu nasilnom ponašanju i pretjeranom polaganju prava na more”, izjavila je Harris tijekom sastanka s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Xuanom Phucom danas ujutro.

Harris je rekla da će SAD Vijetnamu donirati novi brod obalne straže koji će im pomoći braniti obalni teritorij te da će bilateralne odnose podići na razinu takozvanog strateškog partnerstva.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Širenje straha ili realna opasnost? “Stručnjaci” tvrde da prijeti ‘najgora varijanta covida do sad’

Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada U zadnjih 18 mjeseci, dostupna...

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish