Grigorije, rođen 1967. godine, o kojem njegovi bliski misle da je “figura preporoda”, postao je predstavnik progresivne struje SPC-a i izaziva poštovanje i van krugova vjernika.

Episkop sa kratkom prosjedom kosom i uredno podšišanom bradom, dobio je i nadimak “pravoslavni George Clooney”, ali izaziva nezadovoljstvo Vučićevog režima pošto otvoreno kritikuje vlasti osuđujući njegov autoritarizam i sve što čini da bi zadobio poslušnost crkve, navodi se u tekstu.

Le Courrier des Balkans osvrće se na biografiju Grigorija spominjući da je postao član odbora organizacije protesta za vrijeme pokretanja “ratne mašine Slobodana Miloševića” početkom devedesetih godina. Grigorije se tada družio sa Draganom Đilasom, bivšim gradonačelnikom Beograda koji danas vodi opozicionu Stranku slobode i pravde.

Opisujući Grigorijev sveštenički put u SPC-u, francuski portal prenio je, između ostalog, da se zamonašio u manastiru Ostrog 1992. godine, odakle odlazi sa svojim mentorom, episkopom zahumsko-hercegovačkim Atanasijem (Jevtićem) u obnovljeni manastir Tvrdoš, kod Trebinja.

Episkop, kako dalje piše portal, postao je meta taboida u službi režima. Tabloidi navode da je bio “zavisnik droge povezan sa kriminalnim krugovima”. Medijska mašina je išla dotle da je počeo da kruži spot u kojem se prenosi da je čak želio da “živog sahrani tadašnjeg patrijarha Pavla”.

Predstavnici režima su sa svoje strane zaduženi da ga diskredituju optužujući ga da želi da se miješa u politiku. Neki političari navode da iza Grigorija stoji Dragan Đilas i da vladika treba da odluči da li želi da bude patrijarh ili predsjednik države, navodi portal.

Kako bilo, popularnost Grigorija raste. Politikolog Cvijetin Milivojević je rekao da je on jedan od rijetkih slobodnih duhova u višim krugovima SPC-a, a i Grigorijev prijatelj iz Mostara, franjevački sveštenik Iko Skoko ima sličan stav.

– Kad bi Grigorije postao patrijarh, unio bi dah promjene u svim odnosima na Balkanu – rekao je Skoko.