Zemlje koje su po broju vakcinisanih vodeće u Evropi bilježe najveće brojeve zaraženih od početka pandemije. Najkritičnija situacija je u Francuskoj (72,9% vakcinisanih) i Velikoj Britaniji (70,3% vakcinisanih) koje bilježe više od 100.000 novozaraženih. Francuska se tako suočava sa najvećim brojem novozaraženih od marta 2020. godine.

Sa više od stotinu hiljada zaraženih dnevno, zemlja je dostigla prag bez presedana, a vlada bi na posebnoj sjednici u ponedjeljak trebala razmatrati nove mjere. Potparol francuske vlade Gabriel Attal izjavio je da se očekuje “veliki talas” novog soja koronavirusa i najavio mogućnost dodatnih mjera protiv epidemije.

Vlasti su pozvale na ograničeno kretanje građana za Božić i Novu godinu, dok su u Parizu otkazani vatromet i koncert za doček Nove godine u aveniji Jelisejskih polja.

Velika Britanija

Velika Britanija, suočena sa skokom zaraza omikron sojem virusa, u petak je zabilježila više od 122.000 novozaraženih, što je novi rekord od početka pandemije. Također je zabilježena 1.171 hospitalizacija i 137 smrtih slučajeva, što ukazuje na ubrzanje ovog pokazatelja, koji je do sada ostajao vrlo malo promijenjen.

Za sada su Vels, Sjeverna Irska i Škotska objavili jačanje restrikcija poslije Božića. U Engleskoj vlada Borisa Johnsona čeka i oslanja se na studije koje pokazuju da je rizik od hospitalizacije slabiji za omikron soj virusa u odnosu na do sada dominantni delta soj. Vlasti strahuju da uprkos manjem riziku od težeg oblika bolesti broj slučajeva može da bude toliko visok da to dovede do nepremostivog pritiska na bolnički sistem.

Pozdravljajući ove studije kao tračak nade za Božić, direktorka britanske agencije za zdravstvenu sigurnost objasnila je da vlasti pri donošenju odluka paze na utjecaj epidemije na bolnice, ali također i na društvo u cijelosti, odnosno na radnu snagu. U Londonu je, prema procjenama, jedna od 20 osoba oboljela od koronavirusa prije sedmicu. Brojni sektori su pogođeni punom snagom što dovodi do zatvaranja firmi i otkazivanja prijevoznika.

Italija

Italija (74,9% vakcinisanih) je pooštrila protivepidemijske mjere kako bi suzbila porast zaraženih koronavirusom, uključujući i zabranu svih novogodišnjih proslava. Dok dnevne zaraze dostižu rekordni nivo, ministar zdravstva rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno i na otvorenom.

Ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno napolju i naredio građanima da koriste maske Ffp2 u javnom prijevozu i na javnim mjestima, poput pozorišta, kina i sportskih događaja jer pružaju veću zaštitu.

Koncerti i događaji na otvorenom zabranjeni su do 31. januara, a klubovi će zatvoriti vrata do toga datuma kako bi se spriječila masovna druženja tokom prazničnog perioda. Vlada će smanjiti vrijeme i čekanja za treću dozu nakon primanja druge doze s pet mjeseci na četiri. Ministri su dogovorili i smanjenje važenja Covid-zdravstvenih potvrda, koje su bile potrebne da bi se pristupilo mnogim mjestima i uslugama, uzevši u obzir da efikasnost vakcina slabi s vremenom.

Tako će od 1. februara potvrde poslije vakcinacije ili preležane bolesti važiti šest mjeseci, umjesto dosadašnjih devet.

Vakcine su spas?

Zanimljivo je primijetiti da Britanija, Francuska i Italija, uprkos rekordnom broju vakcinisanih, restriktivnim mjera i covid propusnicama bilježe najveći broj novozaraženih od početka pandemije. Iako se vakcina reklamirala kao spas koji će građanima vratiti oduzete slobode, uprkos uvođenju covid propusnica i ograničavanju kretanja, te uprkos obećanju da će se sa 70% vakcinisanih postići kolektivni imuntet – pokazalo se da ništa od navedenog nije tačno.

Poredeći situaciju u ove trizemlje ali i ostatku svijeta gdje ima veliki broj vakcinisanih, sa recimo Bosnom i Hercegovinom gdje ima jedva 22 % vakcinisanih i skoro nikakvih epidemioloških mjera, otvaraju se mnoga pitanja.