Utorak, 31 Januara, 2023

Erdogan: “Snažnije ćemo da stojimo uz bosansku braću. Nećemo dozvoliti da se desi ono što se desilo 90-ih godina”

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turske nacije. Naveo je da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti.

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s organizacijama oko kojih su okupljeni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine te im je tom prilikom obrazložio svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju online izdanja turskog lista Hurriyet, izrazio je žaljenje zbog smrti jednog od osnivača SDA Hasana Čengića te smrti bivšeg sandžačkog muftije i političara Muamera Zukorlića. Naveo je da je delegacija njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u posjeti Bosni i Hercegovini, a da je na čelu te delegacije zamjenik predsjednika stranke Numan Kurtulmus.

Erdogan je poručio da u Turskoj živi dva miliona Bošnjaka te da u ovoj državi, kako je izjavio, ima više stanovnika albanskog porijekla nego što sama Albanija ima stanovništva. Prisutnima je ukazao na to da problemi na Balkanu izazivaju zabrinutost i u Turskoj.

“Snažnije ćemo da stojimo uz bosansku braću”

Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, ocijenio je da postoje snažni odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske koji se održavaju stoljećima. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turske nacije. Naveo je da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti.

Kako je kazao Erdogan, Turska je tokom rata u Bosni i Hercegovini mobilizirala sve svoje resurse. Najavio je snažniju podršku i potcrtao da njegova država Bosnu i Hercegovinu vidi kao državu bez diskriminacije.

“Od sada ćemo snažnije i drugačije nastaviti da stojimo uz bosansku braću. Uložili smo i činimo sve napore da mir nakon rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka događajima iz prošlosti. I Bošnjaci, i Srbi i Hrvati imali su korist od ulaganja turskih kompanija”, rekao je.

Ponovio je da će Turska učiniti sve da ovaj dio svijeta bude miran i stabilan. Smatra da ovi napori, kako je naveo, uznemiruju one koji se hrane previranjima i haosom.

“Autoput od Sarajeva do Beograda je mirovni projekt”

Ukazao je na to da Turska trenutno u Bosni i Hercegovini investira više od 250 miliona dolara. Želja mu je da se poboljša trgovina.

“Cilj nam je da trgovinu, koja je prošle godine uprkos pandemiji koronavirusa iznosila 650 miliona dolara, za kratko vrijeme povećamo na više od milijardu dolara”, kazao je.

Uvjerava da će gradnja autoputa od Sarajeva do Beograda poboljšati privredu regije. Za njega je ovaj infrastrukturni projekt višestruko značajan.

“Prema našem mišljenju, ovo nije samo infrastrukturni projekt. Ovo je mirovni projekt u svim aspektima”, dodaje Erdogan.

“Turska je spremna posredovati u razgovorima”

Potom se osvrnuo na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini.

“Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje utjecaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rješavanje problema”, poručio je.

Istakao je da je tokom njegove augustovske posjete Bosni i Hercegovini član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

Predstavnicima organizacija oko kojih su okupljeni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine je ukazao na to da je Turska spremna da posreduje u ovim razgovorima. Prema njegovim riječima, posredovat će ako su na to spremna i preostala dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF).

“Nećemo dozvoliti da se desi ono što se desilo 90-ih godina”

Erdogan je također napomenuo da je nedavno u Istanbulu razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Kao temu razgovora istakao je rješavanje problema u Bosni i Hercegovini. Nada se da će se susresti i s Dodikom, Komšićem i Džaferovićem. Kako je kazao, planira ih ugostiti u sljedećih nekoliko dana u Ankari.

“Učinit ćemo sve da povjerenje rahmetli Alije Izetbegovića (prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika SDA, op. a.) ne narušimo”, kazao je.

Očekuje da će uskoro biti i u jednodnevnoj posjeti Srbiji ili da pozove srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da posjeti Tursku.

Ponovio je da Turska neće dozvoliti da se u Bosni i Hercegovini desi ono što se desilo 90-ih godina. Prema Erdoganovim riječima, neće oklijevati da zauzmu odlučniji stav kada to bude potrebno, piše online izdanje lista Hurriyet.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish