Ponedjeljak, 27 Juna, 2022

Erdogan: “Snažnije ćemo da stojimo uz bosansku braću. Nećemo dozvoliti da se desi ono što se desilo 90-ih godina”

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turske nacije. Naveo je da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti.

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s organizacijama oko kojih su okupljeni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine te im je tom prilikom obrazložio svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju online izdanja turskog lista Hurriyet, izrazio je žaljenje zbog smrti jednog od osnivača SDA Hasana Čengića te smrti bivšeg sandžačkog muftije i političara Muamera Zukorlića. Naveo je da je delegacija njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u posjeti Bosni i Hercegovini, a da je na čelu te delegacije zamjenik predsjednika stranke Numan Kurtulmus.

Erdogan je poručio da u Turskoj živi dva miliona Bošnjaka te da u ovoj državi, kako je izjavio, ima više stanovnika albanskog porijekla nego što sama Albanija ima stanovništva. Prisutnima je ukazao na to da problemi na Balkanu izazivaju zabrinutost i u Turskoj.

“Snažnije ćemo da stojimo uz bosansku braću”

Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, ocijenio je da postoje snažni odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske koji se održavaju stoljećima. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turske nacije. Naveo je da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti.

Kako je kazao Erdogan, Turska je tokom rata u Bosni i Hercegovini mobilizirala sve svoje resurse. Najavio je snažniju podršku i potcrtao da njegova država Bosnu i Hercegovinu vidi kao državu bez diskriminacije.

“Od sada ćemo snažnije i drugačije nastaviti da stojimo uz bosansku braću. Uložili smo i činimo sve napore da mir nakon rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka događajima iz prošlosti. I Bošnjaci, i Srbi i Hrvati imali su korist od ulaganja turskih kompanija”, rekao je.

Ponovio je da će Turska učiniti sve da ovaj dio svijeta bude miran i stabilan. Smatra da ovi napori, kako je naveo, uznemiruju one koji se hrane previranjima i haosom.

“Autoput od Sarajeva do Beograda je mirovni projekt”

Ukazao je na to da Turska trenutno u Bosni i Hercegovini investira više od 250 miliona dolara. Želja mu je da se poboljša trgovina.

“Cilj nam je da trgovinu, koja je prošle godine uprkos pandemiji koronavirusa iznosila 650 miliona dolara, za kratko vrijeme povećamo na više od milijardu dolara”, kazao je.

Uvjerava da će gradnja autoputa od Sarajeva do Beograda poboljšati privredu regije. Za njega je ovaj infrastrukturni projekt višestruko značajan.

“Prema našem mišljenju, ovo nije samo infrastrukturni projekt. Ovo je mirovni projekt u svim aspektima”, dodaje Erdogan.

“Turska je spremna posredovati u razgovorima”

Potom se osvrnuo na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini.

“Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje utjecaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rješavanje problema”, poručio je.

Istakao je da je tokom njegove augustovske posjete Bosni i Hercegovini član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

Predstavnicima organizacija oko kojih su okupljeni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine je ukazao na to da je Turska spremna da posreduje u ovim razgovorima. Prema njegovim riječima, posredovat će ako su na to spremna i preostala dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF).

“Nećemo dozvoliti da se desi ono što se desilo 90-ih godina”

Erdogan je također napomenuo da je nedavno u Istanbulu razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Kao temu razgovora istakao je rješavanje problema u Bosni i Hercegovini. Nada se da će se susresti i s Dodikom, Komšićem i Džaferovićem. Kako je kazao, planira ih ugostiti u sljedećih nekoliko dana u Ankari.

“Učinit ćemo sve da povjerenje rahmetli Alije Izetbegovića (prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika SDA, op. a.) ne narušimo”, kazao je.

Očekuje da će uskoro biti i u jednodnevnoj posjeti Srbiji ili da pozove srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da posjeti Tursku.

Ponovio je da Turska neće dozvoliti da se u Bosni i Hercegovini desi ono što se desilo 90-ih godina. Prema Erdoganovim riječima, neće oklijevati da zauzmu odlučniji stav kada to bude potrebno, piše online izdanje lista Hurriyet.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

U BiH propalo više od milion i 300.000 vakcina. Sad treba platiti da se unište

U Bosni i Hercegovini do sada je propalo 1.300.657 vakcina protiv COVID-19, 530.365 doza u Federaciji BiH i 770.292 doze u entitetu Republika Srpska. U...

Vlast na račun građana ekstra profitira od visokih cijena goriva i namirnica!

Vlast na račun građana ekstra profitira od visokih cijena goriva i namirnica i to je razlog nepostojanja bilo kakve reakcije vlasti na apsurdno visoke...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish