Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu tokom povratka iz Teherana, glavnog grada Irana, gdje u učestvovao na 7. trilateralnom samitu u Astana formatu sa ruskim i iranskim kolegama, Vladimirom Putinom i Ebrahimom Raisijem.

– SAD sada mora napustiti istočnu obalu Eufrata. Ovo je nalaz koji je proizašao iz procesa u Astani jer Amerika je ta koja hrani tamošnje terorističke organizacije – poručio je Erdogan.

Osvrnuo se i na mogućnost nove vojne operacije na području Sirije.

– Nova vojna operacija na sjeveru Sirije biće na stolu dok sigurnosna pitanja Turske ne budu riješena – rekao je Erdogan, te dodao:

– Želimo da Rusija i Iran budu s nama u borbi protiv terorističkih organizacija 30 kilometara južno od sirijske granice. Oni bi nam trebali dati potrebnu podršku.

Nakon sastanka vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine te predstavnika UN-a o pomorskom transportu ukrajinskog žita dogovoreno je uspostavljanje koordinacijskog centra u Istanbulu gdje će biti smješteni predstavnici svih strana.

– Ove sedmice želimo povezati memorandum u pisani tekst. Nadamo se da će se plan početi provoditi u narednim danima – poručio je turski predsjednik.

Upitan i o članstvu Finske i Švedske u NATO, Erdogan je bio jasan:

– Turska neće imati pozitivan stav o prijemu Švedske i Finske u NATO, ukoliko ne ispune obećanja o borbi protiv terorizma – zaključio je Erdogan.