Četvrtak, 30 Juna, 2022

Dok se tamo neki “teroristi” bune: Diktatorova mezimica iz Kazahstana iznijela 300 miliona dolara, kupila sebi vilu, avion i banku

Detalji te kupovine iz 2006. godine, koji su prvi puta otkriveni u subotu, vjerojatno će izazvati nevjericu u Kazahstanu, koji je pogođen nasilnim prosvjedima usmjerenim na tamošnju elitu koja desetljećima vlada zemljom

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Alija Nazarbajeva, kći bivšeg kazahstanskog višedesetljetnog i svemoćnog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, svojedobno je u Londonu obavila veliku kupovinu, nakon što je iz zemlje iznijela 300 milijuna dolara.

Ta kupovina uključivala je privatni avion vrijedan 25 milijuna dolara, kuću vrijednu 8,75 milijuna funti u Highgateu, pa čak i privatnu banku.

Kći bivšeg predsjednika Kazahstana, zemlje rastrgane sukobima proteklih dana, odlučila se na šoping nakon što je iz zemlje iznijela 300 milijuna dolara svog osobnog bogatstva.

Nazarbajeva je dala upute dvojici profesionalnih financijskih savjetnika da kupe raskošne kuće, banku i luksuzni avion, nakon što su novac prebacili u složenu mrežu offshore trustova i tvrtki, koja se proteže od Lihtenštajna do Britanskih Djevičanskih otoka, piše The Telegraph.

Njezina kupovina uključivala je privatni zrakoplov Challenger Bombardier vrijedan 25 milijuna dolara, kuću vrijednu 8,75 milijuna funti u Highgateu, u sjevernom Londonu – koja joj je trebala pomoći da ishoduje britansko prebivalište – te je naložila svom timu da kupi imovine u vrijednosti 14 milijuna dolara u Dubaiju, uključujući vilu na umjetnom otoku Palm Jumeirah.

Najmlađa kći

Detalji te kupovine iz 2006. godine, koji su prvi puta otkriveni u subotu, vjerojatno će izazvati nevjericu u Kazahstanu, koji je pogođen nasilnim prosvjedima usmjerenim na tamošnju elitu koja desetljećima vlada zemljom.

Alija je najmlađa kći Nursultana Nazarbajeva, koji je bio predsjednik Kazahstana 28 godina, sve do 2019. godine, kada se povukao u sjenu, ali je zadržao velik dio svoje moći.

Dok je on vodio zemlju, tijekom i nakon doba SSSR-a, odabrana manjina je prikupila golemo bogatstvo, dok su se istovremeno mnogi obični Kazahstanci borili za puko preživljavanje.

Nazarbajev je u dramatičnim okolnostima 5. siječnja smijenjen s mjesta čelnika kazahstanskog Vijeća sigurnosti (iako je po zakonu – nesmjenjiv) te se navodno spremao napustiti zemlju. Vlasti su u subotu tvrdile da je Nazarbajev i dalje u glavnom gradu, u njegovu čast preimenovanom u Nur-Sultan.

image

Nedavni sukobi u Kazahstanu

AFP

Ranije su kolale glasine da 41-godišnja Alija Nazarbajeva želi otputovati u Dubai sa svojim ocem dok on pokušava pobjeći od previranja i nemira u svojoj zemlji, te da se možda nada kako će London moći koristiti kao sigurnu bazu.

Njezina rastrošnost u Londonu, koju je jedan stručnjak opisao kao “zapanjujuću”, izašla je na vidjelo tek nakon svađe s dvojicom financijskih savjetnika, koje je optužila da su nepošteni te za pronevjeru sredstava, urotu radi prevare, kršenje dužnosti i nepravedno bogaćenje.

Nazarbajeva je dvojicu savjetnika tužila na Visokom sudu u Londonu potražujući 223 milijuna dolara, prije nego je slučaj riješila nagodbom. Pojedinosti ovog slučaja iz 2016. tek sada su izašle na vidjelo.

Do sada je Nazarbajeva – čija najstarija sestra Dariga posjeduje imovinu u Londonu vrijednu 108 milijuna dolara – bila poznatija po Damianijevom dizajnerskom nakitu, promoviranju vlastitog brenda odjeće i posjedovanju vrhunskog spa centra, toplica u Almatiju, najvećem kazahstanskom gradu, a također i kao direktorica jedne građevinske tvrtke.

Na svom Instagram profilu često objavljuje fotografije s ocem koji je do odlaska s vlasti njegovao imidž “oca nacije”, a to mu je – Elbasi – bila i službena titula.

Financijske veze s Britanijom

Obitelj Nazarbajev još davno je uspostavila financijske veze s Velikom Britanijom. Kazahstanski oligarh platio je princu Andrewu četiri milijuna dolara više od tražene cijene za njegov dom u Sunninghill Parku 2007. godine.

Alija Nazarbajeva je tvrdila da je prebacila 312 milijuna dolara svog osobnog bogatstva iz zemlje nakon što su joj savjetnici rekli da bi bilo “opasno” zadržati svoje bogatstvo tamo te da bi ga trebala “sakriti” i “prikriti” u mreži offshore fondova i trustova, sudeći prema pravnim dokumentima u koje je Telegraph imao uvid.

Dokumenti podneseni Visokom sudu uključuju i tvrdnje da joj je Malik Išmuratov, kazahstanski upravljač imovinom, rekao “u mnogim prilikama da je Nazarbajeva politički izložena osoba” te da je za nju “opasno zadržati svoju imovinu u Kazahstanu” .

Godine 2006. Nazarbajeva se “povjerila” Išmuratovu da je “prodala dio dionica u kazahstanskim tvrtkama, ostvarivši time prihod od otprilike 325 milijuna dolara”.

Išmuratov je Nazarbajevu predstavio Denisu Korotkovu-Koganoviču, drugom kazahstanskom upravljaču imovinom s bazom u Londonu.

Godine 2008., prema sudskim dokumentima, Išmuratov je savjetovao Nazarbajevu da osnuje zakladu Alsarah u Lihtenštajnu, “u kojoj bi bila držana njezina sredstva i koja bi štitila te prikrivala njezine interese”.

Do lipnja 2008. godine Nazarbajeva se “usmeno dogovorila” s Išmuratovim da njemu i Korotkovu-Koganoviču povjeri početni kapital od 150 milijuna dolara, prenoseći gotovinu na Marstock Ltd., tvrtku koju su upravljači imovinom registrirali na Britanskim Djevičanskim otocima.

Veliki transferi pa tužba

To je bio prvi od nekoliko velikih transfera s Alije Nazarbajev prema dvojici savjetnika, a koji je na kraju iznosio 312 milijuna dolara.

Ona je tvrdila kako ju je Išmuratov savjetovao da kao politički eksponirana osoba neće moći otvoriti bankovni račun te da bi umjesto toga trebala naprosto kupiti banku kako bi zaobišla problem.

Navodno je na njegovu preporuku Nazarbajeva naložila Išmuratovu da uloži 108 milijuna dolara u CBH banku, ekskluzivnu švicarsku privatnu banku, u zamjenu za 51 posto dionica.

Njezin novac također je uložen u obveznice, investicijske fondove i tvrtku koja se bavi zajmovima sa sjedištem u Essexu, namijenjenu zajmoprimcima s lošom kreditnom evidencijom.

No, kada puknuo odnos Nazarbajeve s Išmuratovim i Korotkovim-Koganovičem, očito pod pritiskom njezina oca, ona je u ožujku 2016. podnijela tužbu od 233 milijuna dolara protiv njih dvojice na Visokom sudu u Londonu.

Tvrdila je da nisu slijedili njezine želje te da su navodno profitirali daleko iznad svog ugovora o dobiti od 25 posto, kao i da su uložili njezin novac u transakcije koje je ona odbila.

Također ih je optužila za prisvajanje 75 milijuna švicarskih franaka, više od polovice novca namijenjenog kupnji švicarske banke.

Oni su negirali te tvrdnje i uvjeravali da su cijelo vrijeme djelovali u njezinom financijskom interesu.

Bez komentara

Nazarbajeva je zatražila zabranu bilo kakvog daljnjeg postupanja s njezinom imovinom te zatražila naknadu štete i odštetu, s kamatama. Tužba je naknadno riješena nagodbom.

Iako nema dokaza da je novac Alije Nazarbajeve stečen nezakonito, kazahstanski komentatori kažu da otkrića pokreću pitanja o načinu na koji je njezino bogatstvo preseljeno iz zemlje.

“Ovo otvara mnoga pitanja o poslovanju Alije Nazarbajeve u Kazahstanu. Količina novca je zapanjujuća”, kaže Tom Mayne, znanstveni novak na Sveučilištu Exeter, inače dobar poznavatelj prilika u vezi Kazahstana.

“Ovaj slučaj pokazuje da se Velika Britanija često koristi kao sigurno utočište za ovako stečen novac. Ljudi koji su izašli na ulice u Katazahstanu vide da obitelj Nazarbajev posjeduje kuće od više milijuna funti te još milijune za ulaganje u ono što žele”.

Alija Nazarbajeva nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

“Neutemeljene optužbe protiv gospodina Išmuratova i gospodina Korotkova-Koganoviča su odbijene, novčani zahtjev pobijen i postignuta je prijateljska nagodba”, rekao je glasnogovornik Išmuratova i Korotkova-Koganoviča.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish