Utorak, 5 Jula, 2022

Dodik: Tužit ćemo Schmidta. Veliki su dogovorili kako će eliminisati visokog predstavnika i OHR

Opet je prozivao "bošnjačke, muslimanske nacionaliste", te u tom kontekstu rekao da je Sven Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a "umjesto iznošenja stava Bosne i Hercegovine, čitao pismo koje je napisalo rukovodstvo AID-a"

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je danas da je pripremljen zakon kojim će biti odbačene blokade nad vojnom i drugom imovinom i da će se to naći već na narednoj sejdnici Narodne skupštine RS-a.

Istakao je da RS neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BIH, te najavio da će u utorak do detalja objasniti namjere RS-a da povuče saglasnosti na tri pitanja – Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i indirektne poreze.

– Povući ćemo naše saglasnosti. Dali smo ih pod pritiskom i prijetnjama. Od Nove godine ćemo imati nekoliko zakona koji će tretirati ove oblasti koje su važne. Jedna je već pripremljena, a to je odbacivanje blokade nad vojnom i drugom imovinom. Ranije smo donijeli taj zakon pa ga je poništio Valentin Inzko, a sada nema visokog predstavnika. Na narednoj sjednici će ići taj zakon. Ostalo ćemo pripremati u proceduri kako to rade legalisti, legitimišući ono što nam je dao Ustav – kazao je.

Poručio je da sadašnja vlast u RS-u ima dovoljno kapaciteta da to uradi.

Ne pomažu zapomaganja neobjektivnih Britanaca

– Ovaj proces se neće zaustaviti, on je kapitalan za RS, u rangu onih kada je formiran RS i donio svoj Ustav. Tu ne pomažu zapomaganja neobjektivnih Britanaca kao jučer na Vijeću sigurnosti – kazao je.

Što se tiče izborne reforme rekao je da će se raditi na tome, ali ne u okrivu “nekih tamo komisija”.

– Podržat ćemo dogovor muslimana i Hrvata. Kada kažu da imaju dogovor, spremni smo da glasamo. Nismo spremni da brišemo prefiks nacionalni – rekao je Dodik.

Podvukao je da je “RS posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka”.

– Nijedan akt visokog predstavnika u prošlosti, koji je iza sebe imao nametanje zakona, nije legelan, niti su legalni zakoni organa vlasti u BiH zasnovani na takvim jednostranim ponašanjima visokog predstavnika koji su isključivali konstitutivne narode i dva entiteta i koji su činili sve da se stvori paralelni neustavni sistem i za to dobijali podršku od inkvizijskog suda kakav je Ustavni sud BiH – rekao je Dodik.

Poručio je da RS nastoji da učini BiH stabilnijom i uspješnijom, a svojim aktivnostima pokušava da ispravi zloupotrebe iz prošlosti. Rekao da je međunarodna zajednica nastavila sa aktivnostima u razvlašćivaju RS-a i stvaranju uvjeta da ona nestane, a prije svega da postane prazna ljuštura.

– Oni koji RS optužuju za destabilizaciju ili govore da mi vučemo pogrešne ili agresivne poteze, samo pokušavaju da naprave atmosferu u kojoj će sačuvati ranije privilegije i propise koji nisu ustavni – rekao je Dodik.

Rekao je i kako se iz RS-a nisu mogle čuti “ratnohušačke poruke”.

– Nemamo namjeru da destabilizujemo BiH niti da vodimo rat, ali nećemo odustati od naših ustavnih prava i toga da BiH bude izraz entiteta i tri konstitutivna naroda. Nije zabilježeno nigdje da je RS urušila ili prekršila Ustav BiH. Stabilnost danas znači ustavna BiH, a ne projektovana iz dalekih kancelarija, SAD-a, Escobara ili bilo koga drugog ko bi pokušao da nametne ono što je bilo viđeno ovdje 25 godina. To je neprihvatljivo. Želimo da se vratimo na ustavni poredak i nećemo oklijevati u tome – poručio je Dodik.

Nema visokog predstavnika

Podvukao je da RS hoće da bude u ustavnoj i dejtonskoj BiH.

Izrazio je uvjerenje da dobija “ovu bitku”.

– Vijeće sigurnosti je prvi put u histroriji, baveći se pitanjem BiH, bio na strani međunarodnog prava, zahvaljujući ponašanju dvije od pet stalnih članica. Nema visokog predstavnika. Ta ličnost je samozvana i nema ništa iza čega bi se pozvao osim voluntarističke volje nekoliko zemalja. Bit će zanimljivo gledati kako će se ponašati Christian Schmidt. Svaka njegova akcija od jučer, podrazumijeva da će RS naći mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuži za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava – rekao je Dodik i dodao:

– Ako nije prepoznat u Rezoluciji Vijeća sigurnosti da je visoki predstavnik, onda to ne može biti ni ovdje.

Naveo je da ga čudi da je čovjek, iza kojeg stoji uspješna karijera, “sebi mogao dopustiti ovakvu blamažu”.

– Njegov problem je što ne sluša ono šta ja govorim – rekao je Dodik.

Schmidtu je uputio i poruku:

– Da od jučer pravi sebi izlaznu strategiju i vrati se u svoj mirni život.

Pozdravio je nastavak misije mirovnih snaga EUFOR-a u BiH “Althe”, te naveo da to potvrđuje da nema sigurnosnih izazova i da ono što radi RS ne destabilizuje sigurnost u BiH, te poručio da je u svojim izjavama to ocijenio i zapovjednik misije EUFOR-a u BiH. Izjava komandanta EUFOR-a u BiH, kazao je Dodik, najbolje govori “da ovo što mi radimo ne destabilizuje BiH, da nema dejtonskog osnova za vojsku BiH”.

– Konačno neko ko časno obavlja svoj posao i tvrdi ono što je istina – poručio je Dodik.

Također je naveo da mu se “čini da su se veliki dogovorili kako će eliminisati visokog predstavnika i OHR”. Opet je prozivao “bošnjačke, muslimanske nacionaliste”, te u tom kontekstu rekao da je Sven Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a “umjesto iznošenja stava Bosne i Hercegovine, čitao pismo koje je napisalo rukovodstvo AID-a”.

– Nikada ranije izvještaj visokog predstavnika nije bio izvještaj BiH i to je pokušaj da se nama namjesti zlo. U Rezoluciji koja je usvojena nigdje se ne spominje visoki predstavnik. Svi oni, nisu računali da će se stvoriti jedna dovoljno odlučna ekipa političara u RS-u koja će ovo raditi što mi radimo. Odustati nećemo. Uvjeravam javnost da nema te ponude, pogotovo ovih sitnih glupih iz Sarajeva i međunarodne zajednice, da ovaj proces zaustave – zaključio je Dodik.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Bivša sekretarka u Parlamentu FBiH pravila fiktivne ugovore sa zastupnicima za stanove

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Dobrile Pletikosa i Maje Pletikosa Kolašinac. Dobrila Pletikosa je optužena zbog krivičnog djela zloupotreba...

Na pomolu još veća plinska drama: Rusi zatvaraju Sjeverni tok 1

Radnici u norveškoj industriji nafte i plina stupili su u utorak u štrajk kako bi izborili veće plaće, a kompanije procjenjuju da bi norveški...

Zapad se priprema za crni scenarij: “Mi smo u puno goroj krizi nego što većina ljudi misli”

Vlasti u Hamburgu, nakon Berlina drugom najvećem gradu u Njemačkoj te najvećem ne-glavnom gradu u Europskoj uniji, upozorile su da bi mogle biti prisiljene...

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish