Petak, 27 Januara, 2023

Dodik: Tužit ćemo Schmidta. Veliki su dogovorili kako će eliminisati visokog predstavnika i OHR

Opet je prozivao "bošnjačke, muslimanske nacionaliste", te u tom kontekstu rekao da je Sven Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a "umjesto iznošenja stava Bosne i Hercegovine, čitao pismo koje je napisalo rukovodstvo AID-a"

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je danas da je pripremljen zakon kojim će biti odbačene blokade nad vojnom i drugom imovinom i da će se to naći već na narednoj sejdnici Narodne skupštine RS-a.

Istakao je da RS neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BIH, te najavio da će u utorak do detalja objasniti namjere RS-a da povuče saglasnosti na tri pitanja – Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i indirektne poreze.

– Povući ćemo naše saglasnosti. Dali smo ih pod pritiskom i prijetnjama. Od Nove godine ćemo imati nekoliko zakona koji će tretirati ove oblasti koje su važne. Jedna je već pripremljena, a to je odbacivanje blokade nad vojnom i drugom imovinom. Ranije smo donijeli taj zakon pa ga je poništio Valentin Inzko, a sada nema visokog predstavnika. Na narednoj sjednici će ići taj zakon. Ostalo ćemo pripremati u proceduri kako to rade legalisti, legitimišući ono što nam je dao Ustav – kazao je.

Poručio je da sadašnja vlast u RS-u ima dovoljno kapaciteta da to uradi.

Ne pomažu zapomaganja neobjektivnih Britanaca

– Ovaj proces se neće zaustaviti, on je kapitalan za RS, u rangu onih kada je formiran RS i donio svoj Ustav. Tu ne pomažu zapomaganja neobjektivnih Britanaca kao jučer na Vijeću sigurnosti – kazao je.

Što se tiče izborne reforme rekao je da će se raditi na tome, ali ne u okrivu “nekih tamo komisija”.

– Podržat ćemo dogovor muslimana i Hrvata. Kada kažu da imaju dogovor, spremni smo da glasamo. Nismo spremni da brišemo prefiks nacionalni – rekao je Dodik.

Podvukao je da je “RS posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka”.

– Nijedan akt visokog predstavnika u prošlosti, koji je iza sebe imao nametanje zakona, nije legelan, niti su legalni zakoni organa vlasti u BiH zasnovani na takvim jednostranim ponašanjima visokog predstavnika koji su isključivali konstitutivne narode i dva entiteta i koji su činili sve da se stvori paralelni neustavni sistem i za to dobijali podršku od inkvizijskog suda kakav je Ustavni sud BiH – rekao je Dodik.

Poručio je da RS nastoji da učini BiH stabilnijom i uspješnijom, a svojim aktivnostima pokušava da ispravi zloupotrebe iz prošlosti. Rekao da je međunarodna zajednica nastavila sa aktivnostima u razvlašćivaju RS-a i stvaranju uvjeta da ona nestane, a prije svega da postane prazna ljuštura.

– Oni koji RS optužuju za destabilizaciju ili govore da mi vučemo pogrešne ili agresivne poteze, samo pokušavaju da naprave atmosferu u kojoj će sačuvati ranije privilegije i propise koji nisu ustavni – rekao je Dodik.

Rekao je i kako se iz RS-a nisu mogle čuti “ratnohušačke poruke”.

– Nemamo namjeru da destabilizujemo BiH niti da vodimo rat, ali nećemo odustati od naših ustavnih prava i toga da BiH bude izraz entiteta i tri konstitutivna naroda. Nije zabilježeno nigdje da je RS urušila ili prekršila Ustav BiH. Stabilnost danas znači ustavna BiH, a ne projektovana iz dalekih kancelarija, SAD-a, Escobara ili bilo koga drugog ko bi pokušao da nametne ono što je bilo viđeno ovdje 25 godina. To je neprihvatljivo. Želimo da se vratimo na ustavni poredak i nećemo oklijevati u tome – poručio je Dodik.

Nema visokog predstavnika

Podvukao je da RS hoće da bude u ustavnoj i dejtonskoj BiH.

Izrazio je uvjerenje da dobija “ovu bitku”.

– Vijeće sigurnosti je prvi put u histroriji, baveći se pitanjem BiH, bio na strani međunarodnog prava, zahvaljujući ponašanju dvije od pet stalnih članica. Nema visokog predstavnika. Ta ličnost je samozvana i nema ništa iza čega bi se pozvao osim voluntarističke volje nekoliko zemalja. Bit će zanimljivo gledati kako će se ponašati Christian Schmidt. Svaka njegova akcija od jučer, podrazumijeva da će RS naći mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuži za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava – rekao je Dodik i dodao:

– Ako nije prepoznat u Rezoluciji Vijeća sigurnosti da je visoki predstavnik, onda to ne može biti ni ovdje.

Naveo je da ga čudi da je čovjek, iza kojeg stoji uspješna karijera, “sebi mogao dopustiti ovakvu blamažu”.

– Njegov problem je što ne sluša ono šta ja govorim – rekao je Dodik.

Schmidtu je uputio i poruku:

– Da od jučer pravi sebi izlaznu strategiju i vrati se u svoj mirni život.

Pozdravio je nastavak misije mirovnih snaga EUFOR-a u BiH “Althe”, te naveo da to potvrđuje da nema sigurnosnih izazova i da ono što radi RS ne destabilizuje sigurnost u BiH, te poručio da je u svojim izjavama to ocijenio i zapovjednik misije EUFOR-a u BiH. Izjava komandanta EUFOR-a u BiH, kazao je Dodik, najbolje govori “da ovo što mi radimo ne destabilizuje BiH, da nema dejtonskog osnova za vojsku BiH”.

– Konačno neko ko časno obavlja svoj posao i tvrdi ono što je istina – poručio je Dodik.

Također je naveo da mu se “čini da su se veliki dogovorili kako će eliminisati visokog predstavnika i OHR”. Opet je prozivao “bošnjačke, muslimanske nacionaliste”, te u tom kontekstu rekao da je Sven Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a “umjesto iznošenja stava Bosne i Hercegovine, čitao pismo koje je napisalo rukovodstvo AID-a”.

– Nikada ranije izvještaj visokog predstavnika nije bio izvještaj BiH i to je pokušaj da se nama namjesti zlo. U Rezoluciji koja je usvojena nigdje se ne spominje visoki predstavnik. Svi oni, nisu računali da će se stvoriti jedna dovoljno odlučna ekipa političara u RS-u koja će ovo raditi što mi radimo. Odustati nećemo. Uvjeravam javnost da nema te ponude, pogotovo ovih sitnih glupih iz Sarajeva i međunarodne zajednice, da ovaj proces zaustave – zaključio je Dodik.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish