Dodik je istakao da se tako otuđeno Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH pretvorilo u sredstvo za političke manipulacije.

– Turkovićeva od nepostojeće vanjske politike, koju kroji snagom svoje destruktivnosti i prirodom mentaliteta koji se uklapa u društveni ambijent u kome preovladava poremećeno rezonovanje, pravi klasičnu institucionalizovanu prevaru samoproglašavajući se za kreatora spoljne politike BiH, iako je ona prema Ustavu u nadležnosti Predsjedništva BiH – istakao je Dodik.
Dodik je naglasio “da Turković veoma dobro zna da je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali ona, kao i ministarstvo koje vodi uporno krše Ustav i iznose lične stavove, odnosno stavove SDA”.

On je ponovio “da je BiH neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi, jer Predsjedništvo BiH nije odlučilo drugačije”.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, “da je logično da BiH podrži izjavu Evropske unije o rusko-ukrajinskoj krizi, kao i odluku ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja koji se bez ovlaštenja pridružio izjavi EU”, Dodik je rekao “da je ta odluka ništavna i samim tim nepostojeća”.

– Takve izjave Komšića i ponašanje Alkalaja predstavljaju njihove privatne stavove, a nikako stavove BiH, koja usaglašenu vanjsku politiku očigledno nema. Vanjska politika BiH nije i ne može biti politika koju zastupa SDA i njihovo njegiranje Ustava BiH po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Vanjsku politiku ne može i neće voditi SDA – poručio je Dodik.
Dodik je naglasio “da zbog toga RS ostaje privržena Ustavu BiH i neće dozvoliti da se ova i bilo koja situacija koristi protiv nje i njenog naroda”.