Petak, 30 Septembra, 2022

Dodik opet vježbao vrijeđanje: Schimdt je lažni čovjek i lažni visoki predstavnik

Milorad Dodik smatra da se radi o pokušaju da se očuva koalicija američke i britanske ambasade sa muslimanima i da se ne preže od toga da se vanustavne aktivnosti prenesu i u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija

Preporučeno

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Milorad Dodik, član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska je održao pres konferenciju povodom odlaska predsjedavajućeg predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u New York gdje će se obratiti pred Generalnom skupštinom UN-a.

Dodik je izjavio kako se prisustvom Džaferovića u New Yorku iznose samo njegovi privatni stavovi te da ne postoji odluka Predsjedništva o odlasku na sjednicu Generalne skupštine. Kritkovao je i to što je kako kaže odlazak Džaferovića urađen u saradnji sa nekim zapadnim zemljama.

“Želim da kažem da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine propalo kao organ i da ne funkcioniše”, ponovio je Dodik svoje stavove.

Sarajevski politički krug

Rekao je kako ima informacije da je američka ambasada radila u nedjelju i ponedjeljak na tome da Džaferović dobije vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države.

“Govori da se radi o sprezi, da sarajevski politički krug i nekoliko stranih ambasada podrivaju ovu zemlju sa namjerom da je učine centralizovanom, unitarnom, da razrade Dejtonski sporazum i optuže nas da ga rušimo”, dodao je on.

Christiana Schmidta je nazvao “lažnim čovjekom i lažnim visokim predstavnikom” te smatra da je apsurdno da Vijeće sigurnosti koje nije imenovalo Schmidta prima njegov izvještaj.

“Međunarodni faktor je apsolutno na strani muslimana i pokušava svojim mjerama, arogancijom i cinizmom da zloupotrijebi procedure i dovodi do razgradnje Bosne i Hercegovine”, kazao je Dodik.

Tvrdi da se pokušava održati samo jedna matrica priče o Bosni i Hercegovini, tako što će u UN govoriti samo “muslimanski predstavnici Komšić, Džaferović, Turković, a kad njih nema Sven Alkalaj”.

Vanustavne aktivnosti

Milorad Dodik smatra da se radi o pokušaju da se očuva koalicija američke i britanske ambasade sa muslimanima i da se ne preže od toga da se vanustavne aktivnosti prenesu i u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Kaže i kako Republika Srpska nije direktno govorila o secesiji ili donosila odluke ali da su govorili da je neminovno da se Bosna i Hercegovina raspadne ako se bude kretala putem koji se kreće. Ispričao je da je slovenski predsjednik prošle godine pitao postoji li mogućnost da se Bosna i Hercegovina mirno raspadne.

“Amerika je donijela odluku da pomogne muslimanima da unitarizuju i decentralizuju Bosnu i Hercegovinu”, optužio je Dodik.

Rekao je da od ovog trenutka neće prezati od toga da koristeći svoja formalna postavljenja odlaze na mjesta gdje mogu da pričaju i pričaju samo našu priču te da više nemaju nijednu obavezu da djeluju kao organ.

“Vanjska politika je propala ponašanjem muslimana u Bosni i Hercegovini, prije svega Džaferovića i Bisere Turković”, naglasio je Dodik.

Kaže da se Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija nalazi po drugim pitanjima u New Yorku i da je njegova odluka da li želi da se obrati ili ne obrati Generalnoj skupštini UN-a, te da nije bilo bilo kakve koordinacije između njih dvojice.

Schmidtov izvještaj

Kaže kako je Schmidtov izvještaj napisalo nekoliko potparola iz nekoliko mjesta u Sarajevu koji skupljaju razne medijske natpise.

U svojoj “geopolitičkoj analizi” Dodik je kritikovao odnos Zapada prema rat u Ukrajini jer su odlučili da kako kaže naoružaju samo jednu stranu kako bi produbili sukob i da to govori da je njihov strateški cilj da sukob traje.

“Cilj je da se Rusi i Ukrajinci raziđu, da bi Zapad svoje raketne potencijale približio Moskvi, kako bi dobijali sirovine iz Rusije jeftino, a mi bi ostali morali plaćati skuplje”, zaključio je Dodik.

Kaže da je cijena nafte u SAD bila niska jer su zemlje Bliskog istoka i Venecuela ostale siromašne zbog pritiska moći Sjedinjenih Američkih Država.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

BOSS o prijetnji smrzavanjem građanima od strane direktora EP BiH Admira Andelije

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, u povodu povodu upozorenja iz Elektroprivrede BiH da se građani neće moći grijati na...

Odgovor mladih iz Sarajeva, Zenice i Tuzle: Da li planiraju izaći na izbore i da li općenito prate bh. političku scenu

Do Općih izbora u BiH ostalo je nešto manje od mjesec dana, a pravo glasa će imati adolescenti koji su ove godine stupili u...

Zagreb: Veliki protesti pred centralom HDZ-a – “Dosta nam je sluganstva raznim globalnim agendama”

Pred centralom HDZ-a u Zagrebu počeli su veliki protesti pod nazivom "Dajemo vam otkaz" koji je organizovala inicijativa "Slobodni zajedno" koji su i ranije...

BOSS: “Na vatru odgovorite vatrom – izađite na izbore i glasajte”

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva prevarene borce, mlade, nezaposlene, radnike i penzionere da na vatru nemoralne vlasti odgovore vatrom i izlaskom na izbore glasaju...

Rusija obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod

Rusija je obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod te time intenzivirala ekonomski sukob između Moskve i Brisela. Sada su izgledi za recesiju još...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish