Četvrtak, 26 Maja, 2022

Dodik opet vježbao vrijeđanje: Schimdt je lažni čovjek i lažni visoki predstavnik

Milorad Dodik smatra da se radi o pokušaju da se očuva koalicija američke i britanske ambasade sa muslimanima i da se ne preže od toga da se vanustavne aktivnosti prenesu i u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija

Preporučeno

Biskupi iz BiH: Broj katolika u BiH sveden na 350.000

Situacija je posebno teška u Republici Srpskoj gdje je 1991. godine Hrvata bilo oko 220.000, a sada ih je u tom bosanskohercegovačkom entitetu samo...

Putin: Imamo ‘dokaze o komponentama biološkog oružja koje se u suštini stvaraju u blizini ruskih granica’

Govoreći na summitu Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) na čelu s Rusijom, predsjednik Putin je kazao da je Moskva dobila 'dokaze o komponentama...

Rusija uvela sankcije bivšim podružnicama Gazproma, smanjen transport plina ka Evropi

Rusija je objavila listu kompanija kojima je uvela sankcije u skladu s dekretom predsjednika Vladimira Putina. Lista uključuje 31 kompaniju, od kojih većina pripada...

Milanović: Plan B je da bh Hrvati pređu na stvaranje svog entiteta

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske je u Puli izjavio kako je plan A ono što on predlaže, a to je blokada pristupanja ulaska Finske i...

Milorad Dodik, član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska je održao pres konferenciju povodom odlaska predsjedavajućeg predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u New York gdje će se obratiti pred Generalnom skupštinom UN-a.

Dodik je izjavio kako se prisustvom Džaferovića u New Yorku iznose samo njegovi privatni stavovi te da ne postoji odluka Predsjedništva o odlasku na sjednicu Generalne skupštine. Kritkovao je i to što je kako kaže odlazak Džaferovića urađen u saradnji sa nekim zapadnim zemljama.

“Želim da kažem da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine propalo kao organ i da ne funkcioniše”, ponovio je Dodik svoje stavove.

Sarajevski politički krug

Rekao je kako ima informacije da je američka ambasada radila u nedjelju i ponedjeljak na tome da Džaferović dobije vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države.

“Govori da se radi o sprezi, da sarajevski politički krug i nekoliko stranih ambasada podrivaju ovu zemlju sa namjerom da je učine centralizovanom, unitarnom, da razrade Dejtonski sporazum i optuže nas da ga rušimo”, dodao je on.

Christiana Schmidta je nazvao “lažnim čovjekom i lažnim visokim predstavnikom” te smatra da je apsurdno da Vijeće sigurnosti koje nije imenovalo Schmidta prima njegov izvještaj.

“Međunarodni faktor je apsolutno na strani muslimana i pokušava svojim mjerama, arogancijom i cinizmom da zloupotrijebi procedure i dovodi do razgradnje Bosne i Hercegovine”, kazao je Dodik.

Tvrdi da se pokušava održati samo jedna matrica priče o Bosni i Hercegovini, tako što će u UN govoriti samo “muslimanski predstavnici Komšić, Džaferović, Turković, a kad njih nema Sven Alkalaj”.

Vanustavne aktivnosti

Milorad Dodik smatra da se radi o pokušaju da se očuva koalicija američke i britanske ambasade sa muslimanima i da se ne preže od toga da se vanustavne aktivnosti prenesu i u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Kaže i kako Republika Srpska nije direktno govorila o secesiji ili donosila odluke ali da su govorili da je neminovno da se Bosna i Hercegovina raspadne ako se bude kretala putem koji se kreće. Ispričao je da je slovenski predsjednik prošle godine pitao postoji li mogućnost da se Bosna i Hercegovina mirno raspadne.

“Amerika je donijela odluku da pomogne muslimanima da unitarizuju i decentralizuju Bosnu i Hercegovinu”, optužio je Dodik.

Rekao je da od ovog trenutka neće prezati od toga da koristeći svoja formalna postavljenja odlaze na mjesta gdje mogu da pričaju i pričaju samo našu priču te da više nemaju nijednu obavezu da djeluju kao organ.

“Vanjska politika je propala ponašanjem muslimana u Bosni i Hercegovini, prije svega Džaferovića i Bisere Turković”, naglasio je Dodik.

Kaže da se Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija nalazi po drugim pitanjima u New Yorku i da je njegova odluka da li želi da se obrati ili ne obrati Generalnoj skupštini UN-a, te da nije bilo bilo kakve koordinacije između njih dvojice.

Schmidtov izvještaj

Kaže kako je Schmidtov izvještaj napisalo nekoliko potparola iz nekoliko mjesta u Sarajevu koji skupljaju razne medijske natpise.

U svojoj “geopolitičkoj analizi” Dodik je kritikovao odnos Zapada prema rat u Ukrajini jer su odlučili da kako kaže naoružaju samo jednu stranu kako bi produbili sukob i da to govori da je njihov strateški cilj da sukob traje.

“Cilj je da se Rusi i Ukrajinci raziđu, da bi Zapad svoje raketne potencijale približio Moskvi, kako bi dobijali sirovine iz Rusije jeftino, a mi bi ostali morali plaćati skuplje”, zaključio je Dodik.

Kaže da je cijena nafte u SAD bila niska jer su zemlje Bliskog istoka i Venecuela ostale siromašne zbog pritiska moći Sjedinjenih Američkih Država.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

Zaraza majmunskim boginjama potiče od homoseksualaca. Inkubatori zaraze su tzv Parade ponosa…

Dr. David Heymann, bivši voditelj Odjela za hitne slučajeve u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), opisao je izbijanje epidemije majmunskih boginja u razvijenim zemljama kao...

Otvoreni dopis Parlamentu BiH: Želite li to „život“ kineskih Ujgura nametnuti narodima Bosne i Hercegovine

"Dopis je dostavljen svim zastupnicima i klubovima, neglede na funkciju koju obavljaju i spada li tema dopisa u dužnosti koje obnašaju, jer je ovo...

Srbija i BiH ‘saveznici’: Potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu...

Jesu li majmunske boginje pandemija u najavi? WHO održala hitan sastanak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održala je hitan sastanak u petak kako bi razgovarala o širenju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj...

BOSS predao CIK-u prijavu za ovjeru Bosanske stranke za Opšte izbore 2022. godine, za sve nivoe vlasti

Predstavnici BOSS-a predali su Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu za ovjeru Bosanske stranke za Opšte izbore 2022. godine. BOSS je dostavio svu potrebnu dokumentaciju...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish