Subota, 28 Januara, 2023

Deset vodećih svjetskih stručnjaka za Reuters: Do kraja 2022. godine pandemija će biti gotova

Oni očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati neku kombinaciju visoke stope cijepljenja i prirodnog imuniteta među ljudima koji su bili zaraženi, kao što je slučaj s SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Portugalom i Indijom

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Kako razorni nalet delta varijante korona virusa SARS-CoV-2 popušta u mnogim regijama svijeta, znanstvenici pokušavaju procijeniti kada i gdje će Covid-19 prijeći u endemsku bolest te očekuju da će se to dogoditi kroz 2022. godinu, proizlazi iz Reutersovih razgovora s desetak vodećih stručnjaka za bolest.

Oni očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati neku kombinaciju visoke stope cijepljenja i prirodnog imuniteta među ljudima koji su bili zaraženi, kao što je slučaj s SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Portugalom i Indijom.

No, znanstvenici upozoravaju da SARS-CoV-2 i nadalje ostaje nepredvidiv virus koji mutira dok se širi među necijepljenim dijelom populacije.

Ipak, iako nije moguće u potpunosti isključiti ono što su neki zvali “scenarij sudnjeg dana”, u kojem virus mutira do točke da zaobilazi teško stečeni imunitet, izražavaju sve veće uvjerenje da će mnoge zemlje najgore od pandemije ostaviti iza sebe.

“Mislimo da je između sadašnjeg trenutka pa do kraja 2022. godine ovo točka na kojoj dobivamo kontrolu nad virusom, gdje možemo značajno reducirati slučajeve teških oblika bolesti i smrt”, navela je Maria Van Kerkhove, vodeća epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u odgovoru Reutersu.

Cilj 70 posto cijepljenih

Stav agencije temelji se na radu sa stručnjacima za bolest, koji mapiraju vjerojatni tijek pandemije u idućih 18 mjeseci.

Do kraja 2022. godine WHO je postavio kao cilj da 70 posto svjetske populacije bude cijepljeno.

“Ako postignemo taj cilj, bit ćemo u vrlo drugačijoj epidemiološkoj situaciji”, rekla je Van Kerkhove.

U međuvremenu je, pak, zabrinuta da će države prerano ukinuti mjere opreza protiv Covid-19.

“Nevjerojatno mi je gledati ljude na ulicama kao da je sve završilo”.

Prema izvješću WHO-a od 26. listopada, broj slučajeva zaraze i smrti od Covid-19 opada još od kolovoza u gotovo svim regijama svijeta.

Iznimka je bila Europa, a delta varijanta je izazvala novi kaos u zemljama s niskom procijepljenošću, kao što su Rusija i Rumunjska, ali i u sredinama koja su ukinule preporuke nošenja maski.

Delta varijanta je, također, pridonijela porastu infekcija u zemljama poput Singapura i Kine, koje imaju visoku stopu procijepljenosti, ali malo prirodnog imuniteta zbog mnogo strožih mjera izolacije, nego što su bile u nekim drugim dijelovima svijeta.

Jenjavanje delta vala u SAD-u

“Tranzicija će u svakoj sredini biti različita jer će biti prevođena razinom imuniteta stanovništva od prirodne infekcije i distribucijom cjepiva, koja je promjenjiva. Od okruga do okruga pa od države do države”, kaže Marc Lipsitch, epidemiolog s Harvarda.

Nekoliko stručnjaka izjavilo je kako očekuju da će američki delta val završiti ovoga mjeseca i zapravo predstavljati posljednji veliki porast širenja bolesti.

“Prelazimo iz faze pandemije u više endemsku fazu ovog virusa, kada on postaje trajna prijetnja u SAD-u”, rekao je bivši povjerenik Uprave za hranu i lijekove Scott Gottlieb.

image

Testiranje

Greg Baker/AFP

Chris Murray, vodeći istraživač koji se bavi procjenama kretanja bolesti na Sveučilištu u Washingtonu, također smatra da će porast delta varijante u SAD-u završiti u studenom.

“Ići ćemo prema vrlo skromnom zimskom porastu”, rekao je Murray.

“Ako neće biti većih novih varijanti, onda će se Covid-19 početi stvarno smirivati u travnju”.

Čak i ako će broj slučajeva poskakivati kako će države ublažavati restrikcije, kao u Velikoj Britaniji, cjepiva će, čini se, držati ljude izvan bolnica.

Ipak, i dalje se očekuje da će Covid-19 ostati glavni pridonositelj bolesti i smrti u godinama koje dolaze, slično kao i druge endemske bolesti poput malarije.

“Endemsko ne znači benigno”, upozorava Van Kerkhove.

Neki stručnjaci smatraju da će se virus s vremenom više ponašati kao ospice, koje i dalje uzrokuju epidemije među populacijom gdje je niska procijepljenost.

‘Postupna evolucija’

Drugi, pak, uočavaju da Covid-19 sve više postaje sezonska respiratorna bolest kao što je gripa ili da bi virus mogao postati manji ubojica, pogađajući uglavnom djecu, ali to bi moglo potrajati desetljećima, kako procjenjuju neki.

Epidemiolog Neil Ferguson s Imperial Collegea u Londonu rekao je da je u slučaju Ujedinjene Kraljevine “većina pandemije kao hitnog slučaja iza nas”.

On očekuje natprosječnu smrtnost u Ujedinjenom Kraljevstvu od respiratornih bolesti uzrokovanih korona virusom u idućih dvije do pet godina, no kaže kako je malo vjerojatno da će to preopteretiti zdravstvene sustave ili zahtijevati ponovno uvođenje socijalnog distanciranja.

“To će biti postupna evolucija”, rekao je Ferguson.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish