Utorak, 5 Jula, 2022

Deset vodećih svjetskih stručnjaka za Reuters: Do kraja 2022. godine pandemija će biti gotova

Oni očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati neku kombinaciju visoke stope cijepljenja i prirodnog imuniteta među ljudima koji su bili zaraženi, kao što je slučaj s SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Portugalom i Indijom

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Kako razorni nalet delta varijante korona virusa SARS-CoV-2 popušta u mnogim regijama svijeta, znanstvenici pokušavaju procijeniti kada i gdje će Covid-19 prijeći u endemsku bolest te očekuju da će se to dogoditi kroz 2022. godinu, proizlazi iz Reutersovih razgovora s desetak vodećih stručnjaka za bolest.

Oni očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati neku kombinaciju visoke stope cijepljenja i prirodnog imuniteta među ljudima koji su bili zaraženi, kao što je slučaj s SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Portugalom i Indijom.

No, znanstvenici upozoravaju da SARS-CoV-2 i nadalje ostaje nepredvidiv virus koji mutira dok se širi među necijepljenim dijelom populacije.

Ipak, iako nije moguće u potpunosti isključiti ono što su neki zvali “scenarij sudnjeg dana”, u kojem virus mutira do točke da zaobilazi teško stečeni imunitet, izražavaju sve veće uvjerenje da će mnoge zemlje najgore od pandemije ostaviti iza sebe.

“Mislimo da je između sadašnjeg trenutka pa do kraja 2022. godine ovo točka na kojoj dobivamo kontrolu nad virusom, gdje možemo značajno reducirati slučajeve teških oblika bolesti i smrt”, navela je Maria Van Kerkhove, vodeća epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u odgovoru Reutersu.

Cilj 70 posto cijepljenih

Stav agencije temelji se na radu sa stručnjacima za bolest, koji mapiraju vjerojatni tijek pandemije u idućih 18 mjeseci.

Do kraja 2022. godine WHO je postavio kao cilj da 70 posto svjetske populacije bude cijepljeno.

“Ako postignemo taj cilj, bit ćemo u vrlo drugačijoj epidemiološkoj situaciji”, rekla je Van Kerkhove.

U međuvremenu je, pak, zabrinuta da će države prerano ukinuti mjere opreza protiv Covid-19.

“Nevjerojatno mi je gledati ljude na ulicama kao da je sve završilo”.

Prema izvješću WHO-a od 26. listopada, broj slučajeva zaraze i smrti od Covid-19 opada još od kolovoza u gotovo svim regijama svijeta.

Iznimka je bila Europa, a delta varijanta je izazvala novi kaos u zemljama s niskom procijepljenošću, kao što su Rusija i Rumunjska, ali i u sredinama koja su ukinule preporuke nošenja maski.

Delta varijanta je, također, pridonijela porastu infekcija u zemljama poput Singapura i Kine, koje imaju visoku stopu procijepljenosti, ali malo prirodnog imuniteta zbog mnogo strožih mjera izolacije, nego što su bile u nekim drugim dijelovima svijeta.

Jenjavanje delta vala u SAD-u

“Tranzicija će u svakoj sredini biti različita jer će biti prevođena razinom imuniteta stanovništva od prirodne infekcije i distribucijom cjepiva, koja je promjenjiva. Od okruga do okruga pa od države do države”, kaže Marc Lipsitch, epidemiolog s Harvarda.

Nekoliko stručnjaka izjavilo je kako očekuju da će američki delta val završiti ovoga mjeseca i zapravo predstavljati posljednji veliki porast širenja bolesti.

“Prelazimo iz faze pandemije u više endemsku fazu ovog virusa, kada on postaje trajna prijetnja u SAD-u”, rekao je bivši povjerenik Uprave za hranu i lijekove Scott Gottlieb.

image

Testiranje

Greg Baker/AFP

Chris Murray, vodeći istraživač koji se bavi procjenama kretanja bolesti na Sveučilištu u Washingtonu, također smatra da će porast delta varijante u SAD-u završiti u studenom.

“Ići ćemo prema vrlo skromnom zimskom porastu”, rekao je Murray.

“Ako neće biti većih novih varijanti, onda će se Covid-19 početi stvarno smirivati u travnju”.

Čak i ako će broj slučajeva poskakivati kako će države ublažavati restrikcije, kao u Velikoj Britaniji, cjepiva će, čini se, držati ljude izvan bolnica.

Ipak, i dalje se očekuje da će Covid-19 ostati glavni pridonositelj bolesti i smrti u godinama koje dolaze, slično kao i druge endemske bolesti poput malarije.

“Endemsko ne znači benigno”, upozorava Van Kerkhove.

Neki stručnjaci smatraju da će se virus s vremenom više ponašati kao ospice, koje i dalje uzrokuju epidemije među populacijom gdje je niska procijepljenost.

‘Postupna evolucija’

Drugi, pak, uočavaju da Covid-19 sve više postaje sezonska respiratorna bolest kao što je gripa ili da bi virus mogao postati manji ubojica, pogađajući uglavnom djecu, ali to bi moglo potrajati desetljećima, kako procjenjuju neki.

Epidemiolog Neil Ferguson s Imperial Collegea u Londonu rekao je da je u slučaju Ujedinjene Kraljevine “većina pandemije kao hitnog slučaja iza nas”.

On očekuje natprosječnu smrtnost u Ujedinjenom Kraljevstvu od respiratornih bolesti uzrokovanih korona virusom u idućih dvije do pet godina, no kaže kako je malo vjerojatno da će to preopteretiti zdravstvene sustave ili zahtijevati ponovno uvođenje socijalnog distanciranja.

“To će biti postupna evolucija”, rekao je Ferguson.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Širenje straha ili realna opasnost? “Stručnjaci” tvrde da prijeti ‘najgora varijanta covida do sad’

Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada U zadnjih 18 mjeseci, dostupna...

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish