Četvrtak, 30 Juna, 2022

Daily Mail: Milorad Dodik planira ponovo formirati vojsku odgovornu za genocid

S tim u vezi, autor smatra da nije ni čudo da se diplomate i građani sa svih strana plaše novog krvoprolića

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

U autorskom tekstu za Daily Mail Ian Birell, nekadašnji saradnik britanskog premijera Davida Camerona, analizirao je političku krizu u Bosni i Hercegovini kroz razgovor sa žrtvama genocida u Srebrenici, ali i trenutnim političkim akterima.

“Munira Subašić izgubila je muža i sina tinejdžera u najmračnijem poglavlju evropske historije od Drugog svjetskog rata, genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, kada je u nekoliko dana užasa masakrirano više od 8.300 ljudi”, navodi se na početku teksta.

Autor ističe da je ona, baš kao i hiljade drugih žena, bilo napadnuto od srpskih snaga koje su ubijale muškarce i silovale žene u bosanskim šumama.

“Jedna žena, koja nikada nije pronašla tijela svoja tri sina, vratila se da živi mirno u mjestu gdje je rodila tu djecu i gdje se nadala da će proživjeti posljednje dane svog života. Ali sada je spakovala kofere, spremna da ponovo pobjegne. “, piše Borill.

Autor naglašava da se Milorad Dodik zalaže se za otcjepljenje Republike Srpske te da planira ponovo formirati vojsku odgovornu za genocid.

“Jedan analitičar označio je Dodika, nacionalističku marionetu za napore ruskog predsjednika Vladimira Putina da destabilizuje kontinent, ‘najopasnijim čovjekom u Evropi. Čak je i Šefik Džaferović, zajednički predsjednik zemlje prema sistemu podjele vlasti, nazvao postupke svog kolege predsjednika ‘veoma, vrlo opasnim’ jer mi je priznao daće možda morati narediti oružanim snagama države da zaustave srpsku pobunu”, piše Birell.

Džaferović mu je kazao da ako Dodik nastavi voditi identičnu politiku, a međunarodna zajednica ništa ne poduzme, to će sigurno rezultovati ponovnim izbijanjem sukoba.

“Dakle, još jednom, Balkan je žarište na ivici eksplozije i još jednom, utjecaj bi se mogao osjetiti daleko šire nego samo u ovom napaćenom kutku evropskog kontinenta. Kao i u prethodnim stoljećima, rivalske strane sile se bore za utjecaj. Ipak, sada je slabost Zapada dovela do toga da Rusija popuni diplomatsku prazninu kako bi ohrabrila ekstremiste”, ističe Birell.

Dodaje da je prošlog mjeseca Dodik donio zakona kojima će državne nadležnosti nelegalno poništiti na prostoru entiteta RS, uključujući uspostavljanje vlastite poreske uprave, vojske i snaga sigurnosti.

“Hitler je gurnuo cijelu Evropu u haos sredinom 20. stoljeća. Pa hoće li to i Dodik učiniti u 21. stoljeću?’, upitala je Munira.

S tim u vezi, autor smatra da nije ni čudo da se diplomate i građani sa svih strana plaše novog krvoprolića.

Ističe da je Srebrenica najbolje dokumentovani genocid u historiji, a da je međunarodni sud proglasio Vojsku Republike Srpske odgovornom za činjenje masovnih zločina u svom nastojanju da stvori etnički čistu državu.

“To je uključivalo etničko čišćenje gradova i sela, sistematska ubistva, logore za silovanje i kopanje masovnih grobnica kako bi se sakrili dokazi, iako su i druge snage počinile teške ratne zločine usred borbi u kojima je poginulo 100.000 ljudi”, navodi se u tekstu”, autor navodi.

“Situacija je veoma uznemirujuća – čini mi se kao prije rata“, rekla je Kada Hotić (76), koja je među 56 ubijenih rođaka izgubila muža, sina i dva brata. ‘Svi smo uplašeni, ali ne znamo šta da radimo,” navodi u tekstu.

Neki preživjeli pokolja iz 1990-ih, navodi autor, vratili su se da obnove svoje domove i živote u razorenoj Srebrenici ali u još jednom grotesknom zaokretu, izabrani gradonačelnik je negator genocida i odani Dodikov sljedbenik.

“Mladen Grujičić, bivši učitelj, tvrdi da masovna ubistva ne predstavljaju genocid, uprkos presudama dva međunarodna suda. On također ima veze sa grupom koja slavi ratne zločince. Kada sam ga sreo ukancelariji gradonačelnika, 39-godišnjak čiji je otac poginuo u ratu, bio je prijateljski nastrojen i odgovarao sve dok nisam pitao za njegov stav o genocidu. ‘Intervju je završen’, rekao je oštro”, navodi Birell.

Dodaje da je Grujučić slobodno govorio o svom divljenju lideru svoje stranke, rekavši da Dodik ‘nije nacionalista, nije grub, on samo brani svoj narod’, insistirajući da je njihov bijes zbog Inzkovog zakona posljedica njegovog nametanja od strane stranaca.

“Grujičić je bošnjački pol “bošnjački političari koji žele da na svoju stranu privuku međunarodnu zajednicu”, prije nego što je rekao da ta zemlja liči na “nesretan brak i možda bi bilo bolje da se razvedemo”.

Također Grujučić mu je kazao da bošnjački političari pričom o mogućem ratu žele da na svoju stranu privuku međunarodnu zajednicu, rekavši novinaru da zemlja liči na nesretan brak i da bi “možda bilo bolje da se razvedemo”.

“Rane u ovom društvu su duboke. Jedna studija je otkrila da polovina stanovništva pati od posttraumatskog stresa, što je lako razumljivo kada posjetite Sarajevo i vidite obližnja brda sa kojih je bilo opsjedano i granatirano tri godine”, ističe Birell.

Jasmin Mujanović, stručnjak za Balkan koji živi u SAD-u, kazao mu je da je Dejton, sa podjelom vlasti zanovanoj na etničkoj pripadnosti, podstakao ekstremiste da raspiruju tenzije, a ne političare koji bi mogli tražiti kompromis.

Mujanović je dodao da je Dodik agent haosa koji testira granice mogućeg, a “strah je da bi mogao otići jako daleko”.

“Drugi vjeruju da Dodik igra igre kako bi učvrstio podršku uoči izbora sljedeće godine, ali neće učiniti ništa konkretno da se razdvoji. Ipak, on je i pijun za Putina dok Kremlj nastoji obuzdati NATO i podijeliti EU, koja se mora boriti sa svojim nacionalističkim liderima poput Viktora Orbana, koji je posjetio Dodika prije tri sedmice”, navodi se.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish