Nedjelja, 26 Juna, 2022

Da li je zemljotres u BiH povezan sa ovim događajem? Trostruka erupcija vulkana Krakatau u Indoneziji

Inače, Vulkan Krakatau, zbog čijeg je djelovanja došlo i do poznatog razornog tsunamija koji je pogodio Indoneziju, smatra se jednim od najsmrtonosnijih vulkana na svijetu. Njegova razorna snaga rezultirala je jednom od najgorih erupcija svih vremena - 1883

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Ne tvrdimo da je zemljotres u BiH povezan sa ovim događajem ili da je posljedica istog, ali je simptomatično da se dešavaju istovremeno. Da li zbog fokusa na rat u Ukrajini ili nekog drugog razloga, ova informaija se još nije pojavila u udarnim vijestima svjetskih medija, ali desila se velika erupcija vulkana Krakatau u Indoneziji, i to višestruka.

Inače, Vulkan Krakatau, zbog čijeg je djelovanja došlo i do poznatog razornog tsunamija koji je pogodio Indoneziju, smatra se jednim od najsmrtonosnijih vulkana na svijetu. Njegova razorna snaga rezultirala je jednom od najgorih erupcija svih vremena – 1883.

A new eruption started at the Anak Krakatoa volcano in Indonesia on 3 February 2022, as seen in this image captured by the Copernicus Sentinel-2 mission.

__________________________________

Erupcija vulkana Anak Krakatoa događa se u Indoneziji.

Prva eruptivna epizoda zabilježena je u 00:49 po lokalnom vremenu, s gustim pepelom na visini od 1600 m iznad vrha (1757 m nadmorske visine).

Druga epizoda dogodila se u 01:45, a oblak crnog pepela uočen je na visini od 2100 m iznad vrha (2257 m nadmorske visine).

Treća erupcija zabilježena je u 02:37, praćena oblakom pepela do visine od 3000 m iznad vrha (3157 m nadmorske visine), šireći se u smjeru jugozapada. Sve erupcije bile su popraćene vulkanskim podrhtavanjem i zabilježene su na seizmografu.

Podsjetimo da se vulkan Anak Krakatoa nalazi u slabo naseljenom području. U neposrednoj blizini vulkana nalazi se samo nekoliko ribarskih naselja.

Lokalne vlasti već su upozorile stanovnike da budu spremni za hitnu evakuaciju.

Ažuriranje: još dvije eruptivne epizode dogodile su se 23. travnja u 02:10 i 05:12.

Indonezija ima 3 vremenske zone, u odnosu na vrijeme kako se računa u BiH – Indonezija je +6 do +9 sati vremenske razlike

 

Istorijat Krakatoa/Krakatau

Krakatoa je otok u Indoneziji vulkanskog porijekla. Otok je uništila eksplozija 1883. godine, jedna od najpoznatijih vulkanskih eksplozija svih vremena. Od otoka je preostalo samo Rakatu.

Uništenje otoka

Glasna tutnjava počela se širiti s Krakatoe u svibnju 1883. Nekoliko mjeseci poslije tutnjava je postala još glasnija. Brodovi koji su ovuda prolazili izvještavali su o eksplozijama koje su bile toliko glasne da su im pucali bubnjićiSundski prolaz, prometnu brodsku prugu između otoka Jave i Sumatre, počeo je ispunjavati plutajući plavac.

Gust oblak dima proširio se nebom i zamračio cijelo područje na nekoliko dana. Brodovi su bili zatrpani, a mornari su morali u mraku lopatama skidati vruće blato i pepeo udišući zagušujuć, sumporom zasićen zrak. More se uzdizalo u valovima neobična oblika, a kako je stizalo do obala Jave i Sumatre tako su nastajali golemi valovi koji su se prelijevali preko obalnih naselja.

Eksplozija

Neposredno poslije 10 sati 27. kolovoza 1883. Krakatoa je raznijela jedna od najvećih ikad zabilježenih eksplozija. Zvuk eksplozije čuo se u Australiji, na udaljenosti od 3.500 km. Otok se urušio sam u sebe i pretvorio u prašinu. U zrak je odletjelo oko 19 prostornih kilometara vulkanskog materijala. Oblak prašine digao se 80 km uvis, a potom je godinama kružio oko Zemlje, prouzročivši smanjenje ljetnih temperatura i spektakularne zalaske sunca diljem svijeta.

Poginulo je više od 36.000 ljudi. Vulkanska erupcija sama po sebi nije bila toliko smrtonosna, već su golemi valovi, cunamiji, koji su bili i viši od 40 metara kad se vulkan urušio, uništili 163 sela uz obale Jave i Sumatre.

Otok Krakatoa nastao je vulkanskom aktivnošću, no bio je pasivan sve do erupcije 1680. godine. Jača erupcija od one 1883. godine zabilježena je samo kad je eksplodirala Tambora, na indonezijskom otoku Sumbawi. Ta erupcija 1815. godine izbacila je pet puta više vulkanskog materijala nego erupcija Krakatoe. No, Krakatoa je privukla više pozornosti.

Brzo širenje vijesti

Erupcija se zbila u vrijeme masovnih komunikacija, pa su se vijesti o njoj proširile po svijetu putem telegrafa i brzojava za samo nekoliko sati. Informacije o eksploziji brižljivo su sakupljali znanstvenici i one su postale velik poticaj za proučavanje uzroka i ponašanja vulkana, a ono je pak dovelo do suvremene teorije o tektonskim pločama ili razmicanju kontinenata.

Ovo se područje nalazi na mjestu spajanja dviju tektonskih ploča. Što se Indoaustralska ploča više povlači (subdukcija) pod Euroazijsku, izaziva goleme sile koje potresaju tlo duž toga spoja i povremeno eksplozivno erumpiraju iz brojnih vulkana.

Anak Krakatau

Indoaustralska ploča i dalje se kreće za nekoliko centimetara svake godine. Na mjestu nekagašnje Krakatoe narastao je nov vulkan. Kad je Krakatoa erumpirala, urušila se ispod površine mora i stvorila podvodnu kalderu, odnosno veliki vulkanski krater, širok 6,4 km.

Godine 1927. oblak dima uzdigao se iz vode iznad kaldere, najavljujući nastajanje novog otoka. Do 1928. otok Anak Krakatau (“Krakatoino dijete” na slici desno gore) izbio je na površinu. Tijekom pedeset godina pepeo i plovučac postupno su se gomilali i danas je novi otok visok 181 metar.

Anak Krakatau uglavnom samo šišti i izbacuje paru i sumporni dim u zrak.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

U BiH propalo više od milion i 300.000 vakcina. Sad treba platiti da se unište

U Bosni i Hercegovini do sada je propalo 1.300.657 vakcina protiv COVID-19, 530.365 doza u Federaciji BiH i 770.292 doze u entitetu Republika Srpska. U...

Vlast na račun građana ekstra profitira od visokih cijena goriva i namirnica!

Vlast na račun građana ekstra profitira od visokih cijena goriva i namirnica i to je razlog nepostojanja bilo kakve reakcije vlasti na apsurdno visoke...

Ukrajinci prepjevali ustašofila Thompsona – ‘Bojna Čavoglave‘ na ukrajinski način

Ukrajinski branitelji prepjevali su Thompsonovu 'Bojnu Čavoglave' na ukrajinski jezik i tekst prilagodili svojim prilikama. Pjesma je premijerno puštena na radiju ROKS iz Kijeva i...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish