Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Da li je zemljotres u BiH povezan sa ovim događajem? Trostruka erupcija vulkana Krakatau u Indoneziji

Inače, Vulkan Krakatau, zbog čijeg je djelovanja došlo i do poznatog razornog tsunamija koji je pogodio Indoneziju, smatra se jednim od najsmrtonosnijih vulkana na svijetu. Njegova razorna snaga rezultirala je jednom od najgorih erupcija svih vremena - 1883

Preporučeno

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Ne tvrdimo da je zemljotres u BiH povezan sa ovim događajem ili da je posljedica istog, ali je simptomatično da se dešavaju istovremeno. Da li zbog fokusa na rat u Ukrajini ili nekog drugog razloga, ova informaija se još nije pojavila u udarnim vijestima svjetskih medija, ali desila se velika erupcija vulkana Krakatau u Indoneziji, i to višestruka.

Inače, Vulkan Krakatau, zbog čijeg je djelovanja došlo i do poznatog razornog tsunamija koji je pogodio Indoneziju, smatra se jednim od najsmrtonosnijih vulkana na svijetu. Njegova razorna snaga rezultirala je jednom od najgorih erupcija svih vremena – 1883.

A new eruption started at the Anak Krakatoa volcano in Indonesia on 3 February 2022, as seen in this image captured by the Copernicus Sentinel-2 mission.

__________________________________

Erupcija vulkana Anak Krakatoa događa se u Indoneziji.

Prva eruptivna epizoda zabilježena je u 00:49 po lokalnom vremenu, s gustim pepelom na visini od 1600 m iznad vrha (1757 m nadmorske visine).

Druga epizoda dogodila se u 01:45, a oblak crnog pepela uočen je na visini od 2100 m iznad vrha (2257 m nadmorske visine).

Treća erupcija zabilježena je u 02:37, praćena oblakom pepela do visine od 3000 m iznad vrha (3157 m nadmorske visine), šireći se u smjeru jugozapada. Sve erupcije bile su popraćene vulkanskim podrhtavanjem i zabilježene su na seizmografu.

Podsjetimo da se vulkan Anak Krakatoa nalazi u slabo naseljenom području. U neposrednoj blizini vulkana nalazi se samo nekoliko ribarskih naselja.

Lokalne vlasti već su upozorile stanovnike da budu spremni za hitnu evakuaciju.

Ažuriranje: još dvije eruptivne epizode dogodile su se 23. travnja u 02:10 i 05:12.

Indonezija ima 3 vremenske zone, u odnosu na vrijeme kako se računa u BiH – Indonezija je +6 do +9 sati vremenske razlike

 

Istorijat Krakatoa/Krakatau

Krakatoa je otok u Indoneziji vulkanskog porijekla. Otok je uništila eksplozija 1883. godine, jedna od najpoznatijih vulkanskih eksplozija svih vremena. Od otoka je preostalo samo Rakatu.

Uništenje otoka

Glasna tutnjava počela se širiti s Krakatoe u svibnju 1883. Nekoliko mjeseci poslije tutnjava je postala još glasnija. Brodovi koji su ovuda prolazili izvještavali su o eksplozijama koje su bile toliko glasne da su im pucali bubnjićiSundski prolaz, prometnu brodsku prugu između otoka Jave i Sumatre, počeo je ispunjavati plutajući plavac.

Gust oblak dima proširio se nebom i zamračio cijelo područje na nekoliko dana. Brodovi su bili zatrpani, a mornari su morali u mraku lopatama skidati vruće blato i pepeo udišući zagušujuć, sumporom zasićen zrak. More se uzdizalo u valovima neobična oblika, a kako je stizalo do obala Jave i Sumatre tako su nastajali golemi valovi koji su se prelijevali preko obalnih naselja.

Eksplozija

Neposredno poslije 10 sati 27. kolovoza 1883. Krakatoa je raznijela jedna od najvećih ikad zabilježenih eksplozija. Zvuk eksplozije čuo se u Australiji, na udaljenosti od 3.500 km. Otok se urušio sam u sebe i pretvorio u prašinu. U zrak je odletjelo oko 19 prostornih kilometara vulkanskog materijala. Oblak prašine digao se 80 km uvis, a potom je godinama kružio oko Zemlje, prouzročivši smanjenje ljetnih temperatura i spektakularne zalaske sunca diljem svijeta.

Poginulo je više od 36.000 ljudi. Vulkanska erupcija sama po sebi nije bila toliko smrtonosna, već su golemi valovi, cunamiji, koji su bili i viši od 40 metara kad se vulkan urušio, uništili 163 sela uz obale Jave i Sumatre.

Otok Krakatoa nastao je vulkanskom aktivnošću, no bio je pasivan sve do erupcije 1680. godine. Jača erupcija od one 1883. godine zabilježena je samo kad je eksplodirala Tambora, na indonezijskom otoku Sumbawi. Ta erupcija 1815. godine izbacila je pet puta više vulkanskog materijala nego erupcija Krakatoe. No, Krakatoa je privukla više pozornosti.

Brzo širenje vijesti

Erupcija se zbila u vrijeme masovnih komunikacija, pa su se vijesti o njoj proširile po svijetu putem telegrafa i brzojava za samo nekoliko sati. Informacije o eksploziji brižljivo su sakupljali znanstvenici i one su postale velik poticaj za proučavanje uzroka i ponašanja vulkana, a ono je pak dovelo do suvremene teorije o tektonskim pločama ili razmicanju kontinenata.

Ovo se područje nalazi na mjestu spajanja dviju tektonskih ploča. Što se Indoaustralska ploča više povlači (subdukcija) pod Euroazijsku, izaziva goleme sile koje potresaju tlo duž toga spoja i povremeno eksplozivno erumpiraju iz brojnih vulkana.

Anak Krakatau

Indoaustralska ploča i dalje se kreće za nekoliko centimetara svake godine. Na mjestu nekagašnje Krakatoe narastao je nov vulkan. Kad je Krakatoa erumpirala, urušila se ispod površine mora i stvorila podvodnu kalderu, odnosno veliki vulkanski krater, širok 6,4 km.

Godine 1927. oblak dima uzdigao se iz vode iznad kaldere, najavljujući nastajanje novog otoka. Do 1928. otok Anak Krakatau (“Krakatoino dijete” na slici desno gore) izbio je na površinu. Tijekom pedeset godina pepeo i plovučac postupno su se gomilali i danas je novi otok visok 181 metar.

Anak Krakatau uglavnom samo šišti i izbacuje paru i sumporni dim u zrak.

Više članaka

Zadnje objavljeno

BOSS o prijetnji smrzavanjem građanima od strane direktora EP BiH Admira Andelije

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, u povodu povodu upozorenja iz Elektroprivrede BiH da se građani neće moći grijati na...

Odgovor mladih iz Sarajeva, Zenice i Tuzle: Da li planiraju izaći na izbore i da li općenito prate bh. političku scenu

Do Općih izbora u BiH ostalo je nešto manje od mjesec dana, a pravo glasa će imati adolescenti koji su ove godine stupili u...

Zagreb: Veliki protesti pred centralom HDZ-a – “Dosta nam je sluganstva raznim globalnim agendama”

Pred centralom HDZ-a u Zagrebu počeli su veliki protesti pod nazivom "Dajemo vam otkaz" koji je organizovala inicijativa "Slobodni zajedno" koji su i ranije...

BOSS: “Na vatru odgovorite vatrom – izađite na izbore i glasajte”

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva prevarene borce, mlade, nezaposlene, radnike i penzionere da na vatru nemoralne vlasti odgovore vatrom i izlaskom na izbore glasaju...

Rusija obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod

Rusija je obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod te time intenzivirala ekonomski sukob između Moskve i Brisela. Sada su izgledi za recesiju još...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish