Četvrtak, 30 Juna, 2022

Christian Schmidt alarmirao Vijeće sigurnosti: Sukobi u Bosni i Hercegovini vrlo realni. Shvatite to ozbiljno!

"S obzirom na to da entiteti postoje samo na osnovu Ustava BiH, takav politički avanturizam ima za cilj destabilizaciju ili poništavanje BiH. Čak i ako je to samo retorika, jednako je opasno za RS koliko i za sve ostale", navodi se

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Visoki predstavnik Christian Schmidt u izvještaju koji je dostavio Vijeću sigurnosti UN-a, između ostalog, istakao je da su sukobi u Bosni i Hercegovini vrlo realni i da članice ozbiljno shvate trenutnu političku situaciju.

U izvještaju se navodi da je Narodna skupština RS, između ostalog, usvojila Zakon o neprimjenjivosti odluke visokog predstavnika (Inzkov zakon), određujući da se državni zakoni neće primjenjivati na teritoriji RS-a i obavezujući institucije u RS-u da ne sarađuju s nadležnim organima u provođenju Inzkovog zakona.

Schmidt ističe da se ovim zakonom prekoračuju nadležnosti entiteta i direktno dovodi u pitanje autoritet i suverenitet države i njenih institucija.

“Ipak, nakon što je NSRS usvojila zaključke stranačkih lidera RS o neučestvovanju u donošenju odluka na državnom nivou, strategija je evoluirala od neučešća do aktivnog blokiranja odluka, posebno od gospodina Dodika u Predsjedništvu BiH. Između ostalog, ključna imenovanja u vitalne institucije poput Centralne banke BiH, ključne za održavanje monetarne i fiskalne stabilnosti u BiH, bila su blokirana”, navodi se.

Napominje se da je Dodik u augustu spriječio Predsjedništvo BiH da angažuje Oružane snage BiH za pomoć u gašenju požara, dok je u Parlamentarnoj skupštini BiH blokirao usvajanje budžeta i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH za 2021.

Schmidt navodi da je Dodik rekao da će pravni eksperti napisati novi Ustav RS-a i definisati nove entitetske nadležnosti u kontekstu odbrane, sudstva i finansija, čime bi bile odbačene sve prethodne odluke visokih predstavnika.

“Ako se to provede, takve akcije bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir RS, koji je pravno obavezujući za vlasti i građane RS, pri čemu bi se Republika Srpska u suštini isključila iz ustavnog poretka BiH i iz dejtonskog okvira. To bi imalo praktičan efekt otcjepljenja RS bez formalnog proglašenja nezavisnosti entiteta. Ovo je ozbiljan napad na Dejtonski mirovni sporazum i podriva izglede za trajni mir i pomirenje”, napisao je Schmidt.

Ističe se da bi takvi koraci mogli dovesti do opasne situacije da se državne sigurnosne institucije (SIPA, OS BiH) direktno sukobe s entitetskim.

Iako vlasti entiteta tvrde da su nadležnosti nelegalno prenesene na državni nivo, Schmidt ističe da je sve urađeno u potpunosti u skladu sa članom III, 5, (a) Ustava BiH, a što je kasnije potvrđeno presudama Ustavnog suda BiH.

“Država je također preuzela dodatne odgovornosti, kao što su one neophodne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog karaktera BiH, uključujući Državnu graničnu službu, OSA-u, Sud i Tužilaštvo BiH”, navodi se.

Napominje se da vlasti RS-a koriste izraz “izvorni Dejton” kao osnovu za odbacivanje odluka i ovlasti visokog predstavnika te konačnih i obavezujućih ovlasti Ustavnog suda. Ipak, ističe Schmidt, Dejtonski mirovni sporazum garantuje ovlasti Ustavnom sudu i visokom predstavniku kao krajnem autoritetu u tumačenju civilne implemetacije sporazuma.

“Dodik ostavlja utisak da namjerava zamijeniti pravi Dejton, koji je definisao BiH kao jedinstvenu i suverenu državu koja se sastoji od dva entiteta, s praznom ljušturom nesposobnom za djelovanje i bez ikakvih nadležnosti te poziva i dovodi u pitanje legitimitet BiH kao subjekta međunarodnog prava. Neophodan je intenzivan rad kako bi se došlo do rasprave i zajedničkog razumijevanja dejtonskog okvira”, navodi se.

Schmidt napominje da vlasti u RS svoje stavove formulišu kao rekaciju na ono što tvrde da je nepravda protiv RS-a. Međutim, dodaje da je sve to dio “dugotrajne politike” koja ima za cilj podrivanje funkcionalnosti institucija na državnom nivou da bi se ispunilo njihovo “proročanstvo” da BiH ne može funkcionisati.

Dodaje da vlasti RS-a zasnivaju svoje stavove na namjernim pogrešnim tumačenjima Dejtonskog sporazuma te da je procjena opozicije u RS-u da Dodik ugrožava samu Republiku Srpsku razborita.

“S obzirom na to da entiteti postoje samo na osnovu Ustava BiH, takav politički avanturizam ima za cilj destabilizaciju ili poništavanje BiH. Čak i ako je to samo retorika, jednako je opasno za RS koliko i za sve ostale”, navodi se.

“Podsjetimo, u jedinoj sličnoj krizi od Dejtona, 2001. godine, Hrvatski narodni sabor, krovna organizacija hrvatskih političkih stranaka, pokušao je proglasiti Samoupravu na područjima Federacije s hrvatskom većinom, a u tome ih je spriječio samo odlučujući odgovor međunarodne zajednice. Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju bi ugrozio Dejtonski mirovni sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije. Spreman sam ispuniti svoje obaveze kao dio takvog odgovora”, ističe Schmidt.

Dodaje da, iako često čujemo Dodikove izjave da ga ne zanimaju sukobi i da ništa nije vrijedno “krvi Srba, Bošnjaka i Hrvata”, pogriješio bi da nije izrazio zabrinutost na izvještaje o pokušajima formiranja vojske RS-a.

“Dok čekamo da vidimo šta će se desiti, volio bih da budem u stanju da ispunim svoje gore spomenute obaveze i ne samo verbalno”, rekao je Schmidt.

“Izgledi za daljnje podjele i sukobe su vrlo realni. Snažno ohrabrujem generalnog sekretara i članice Vijeća sigurnosti da ovo prime na znanje”, jasan je Schmidt.

Dodao je da je mandat EUFOR-a od vitalnog značaja i da je važno da zadrži svoj izvršni mandat i kapacitet za razmještanje trupa u kratkom roku, ako situacija to bude diktirala.

“Napominjem da se međunarodno vojno prisustvo tokom godina smanjilo s desetina hiljada vojnika na manje od hiljadu pripadnika EUFOR-u danas dobrim dijelom zbog reformi odbrane i uspostavljanja jedinstvenih Oružanih snaga BiH, koje su omogućile državi da preuzme vodeću ulogu u očuvanju mira i sigurnosti. Ukoliko se Oružane snage BiH rascijepe na dvije ili više armija, nivo međunarodnog vojnog prisustva bi zahtijevao ponovnu procjenu”, navodi se.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish