Četvrtak, 30 Juna, 2022

Bio sam ljudsko zamorče: Naučni pothvat za nečuven profit koji ljude košta života, nije plemenit

Dopustili smo Moderni da na nama testira svoje eksperimentalno cjepivo i booster dozu kako bismo pomogli u okončanju ove pandemije, a ne da bismo stvorili više farmaceutskih milijardera

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Jeremy Menchik, izvanredni profesor međunarodnih odnosa i religije na Sveučilištu u Bostonu, objavio je na portalu Stat News tekst kao svjedočenje o svojem sudjelovanju u testiranju Modernina eksperimentalnog cjepiva protiv koronavirusa.

Stat News je portal koji se bavi znanstvenim i medicinskim vijestima, za koju je krajem ožujka 2020. godine, kada je pandemija covida-19 već harala svijetom, New York Times izvijestio kao o relevantnoj stranici koja je problematizirala temu novog koronavirusa nekoliko mjeseci prije mnogih drugih.

U tekstu na portalu Stat News, Menchik navodi kako se u srpnju 2020. dobrovoljno prijavio za Modernino ispitivanje cjepiva protiv covida-19 te navodi da je tada znao ono što sada zna o potrazi te tvrtke za profitom, ne bi to učinio.

Kao jedan od oko 30.000 “ljudskih zamoraca”, kaže, dozvolio je Moderni da testira svoje eksperimentalno cjepivo na njemu kako bi ustanovio hoće li ono pružiti zaštitu od SARS-CoV-2 virusa koji uzrokuje bolest covid-19.

Nije, navodi, bilo jasno hoće li cjepivo djelovati, no bilo je jasno da svijetu treba rješenje za pandemiju koja je odnijela gotovo 5,5 milijuna života u samo dvije godine.

Primio je dvije injekcije u eksperimentu u kojem sudionici nisu bili upoznati s time što im je zapravo ubrizgano, odnosno dane su im ‘naslijepo’.

‘Zastrašujuće i iscrpljujuće iskustvo’

“Nisam znao jesam li u kontrolnoj skupini koja je primila injekcije fiziološke otopine ili u eksperimentalnoj skupini koja je primila injekcije eksperimentalnog cjepiva. Tek šest mjeseci nakon početka ispitivanja doznao sam da sam među onima koji su primali fiziološku otopinu”, navodi Menchik.

Dozvoliti tvrtki koja nikada nije izbacila cjepivo na tržište da koristi njegovo tijelo za ispitivanje bilo je, ističe, zastrašujuće, bolno i iscrpljujuće. Sudjelovanje u ispitivanju podrazumijevalo je sedam posjeta bolnici, 24 telefonska poziva, desetke bilješki u dnevniku, iznova ponavljana brojna pitanja o njegovu privatnom životu, pet vađenja krvi i brojne bolne briseve koji ‘škakljaju mozak’.

Dobrovoljno se prijavio jer je, kaže, vjerovao da je pomoći Moderni da razvije cjepivo koje će pomoći da se svijet izvuče iz pandemije vrijedno toga. Iako su rizici primanja eksperimentalnog cjepiva bili očigledni, potencijalne koristi činile su mu se mnogo primamljivijima. Kao otac, kaže, bio je zabrinut za svijet koji će naslijediti njegova djeca u dobi od jedne i pet godina.

“Kad je ispitivanje završilo i kada sam doznao za uspjeh cjepiva, bio sam oduševljen što sam odigrao malu ulogu u promicanju znanosti, koja bi mogla pomoći u spašavanju života. Čak sam pristao sudjelovati u još jednom ispitivanju za Moderninu ‘booster’ dozu, čime se posebno ciljalo na delta varijantu. Tada sam osjećao da je biti ispitanik vrijedan način doprinosa javnom zdravlju tijekom pandemije covid-19”.

‘Nemilosrdno ostvarivanje profita’

No, navodi, taj je početni osjećaj nestao posljednjih nekoliko mjeseci jer je shvatio da je plemeniti pothvat stvaranja znanosti u kojem je zamišljao da je dio, bio zapravo prije svega vježba nemilosrdnog korporativnog ostvarivanja profita.

“Umjesto da učini sve kako bi okončala pandemiju što je brže moguće, Moderna pomaže u njezinu produljenju, tako što svoju tehnologiju mRNA ne stavlja na raspolaganje američkoj vladi ili drugim proizvođačima da bi se globalna proizvodnja mogla brzo povećati – i time maksimizira svoju dobit”, tvrdi Menchik.

Modernine vlastite projekcije, kako kaže, procjenjuju da će tvrtka samo 2021. godine ostvariti između 15 i 18 milijardi dolara od prodaje, a s potencijalom primjene mRNA pristupa na cjepiva za druge bolesti osim ovog koronavirusa, profit koji Moderna i Pfizer/BioNTech – proizvođači drugog mRNA cjepiva – mogu ostvariti u nadolazećim desetljećima je, navodi, neograničen. Prema nekim procjenama, ovi proizvođači cjepiva, ističe, već zarađuju 65.000 dolara svake minute.

Ironija je, smatra, da ovaj znanstveni pothvat nije trebao biti, kako kaže, sebična vježba – američka vlada je, stoji u članku, Moderni dala otprilike 2,5 milijardi dolara za razvoj i kupnju cjepiva, a ta je investicija trebala osigurati da o budućnosti čovječanstva ne odlučuju tvrtke koje su već zaradile milijarde.

Pozvao sve da istupe iz istraživanja

“Bez odlučne akcije da se tehnologija mRNA učini dostupnijom, svijet će se sve više suočavati s rastom zaraze omikronom i vjerojatno drugih još opasnijih i zlokobnijih novih varijanti u mjesecima i godinama koje su pred nama. Ovaj ‘status quo’ nikome nije u interesu, osim, naravno, tvrtki koje će profitirati kada se pojave nove varijante koje će prijetiti novim valovima smrti i zaraze. To sigurno nije u najboljem interesu Amerikanaca, koji bi imali koristi od pravednog globalnog rješenja pitanja cjepiva. Pravednije rješenje za cjepivo, procjenjuje WHO, omogućilo bi SAD-u i devet drugih industrijaliziranih zemalja da ostvare između 153 milijarde i 466 milijardi dolara ekonomske koristi”, stoji u članku.

Dok su znanstveni proces i proizvodi koje on donosi plemeniti, znanstveni pothvat za nečuven profit koji ljude košta života, ističe, nije plemenit.

“Zato više ne mogu mirne savjesti biti dio Moderninih istraživanja te pozivam i ostale sudionike u Moderninim istraživanjima da istupe iz toga. Dopustili smo Moderni da na nama testira svoje eksperimentalno cjepivo i booster dozu kako bismo pomogli u okončanju ove pandemije, a ne da bismo stvorili više farmaceutskih milijardera”, zaključuje u svom tekstu Jeremy Menchik.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Popadat će sve evropske vlade ako nastavite, budite realni‘

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku...

Predomislili se: Austrija ukida obaveznu vakcinaciju

Austrija će ukinuti obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, najavio je ministar zdravlja te zemlje Johanes Rauh. Rauh je rekao da je obavezna vakcinacija uvedena "pod...

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas

Ukrajinske snage će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. Haidai je...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish