Utorak, 5 Jula, 2022

BBC: Ukrajinski otpor Rusima podsjeća na otpor Bosne srpskim nacionalistima

"Ali skoro četiri godine ove okrutnosti dale su bosanskoj naciji temeljni narativ otpora, patnje i herojske borbe. Identitet Ukrajine će također biti dodatno ojačan načinom na koji su se Ukrajinci borili"

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

U komentaru Allana Littlea objavljenom na BBC-u u kojem analizira posljednjih nekoliko decenija ruske politike i posljedice ruske invazije, autor povlači paralelu između otpora Bosne i Hercegovine srpskoj vojsci i današnjeg otpora Ukrajinaca ruskoj.

Na početku je kazao da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila svijet.

“Živimo u novim i opasnijim vremenima, doba nakon Hladnog rata koje je počelo padom Berlinskog zida je završeno”, ističe Little.

“Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je ovaj trenutak zeitenwende – prekretnicom – dok je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla da je to ‘promjena paradigme’. Doba samozadovoljstva, rekla je, završilo je”, smatra autor.

On primjećuje da uprkos ruskoj politici posljednjih godina Evropa nije bila zainteresovana da se suprotstavi Rusiji nego je prvenstveno gledala svoj ekonomski interes bez obzira na dugoročne posljedice takve inertnosti.

“Njemačka, i veći dio EU, bili su zaključani u nezdravoj ovisnosti o ruskom plinu. Godinu dana nakon aneksije Krima, odobrili su izgradnju novog plinovoda, Sjeverni tok 2, za povećanje snabdijevanja”, navodi se.

Međutim, Putin je, smatra autor, djelovao previše samouvjereno.

“Vjerovao je da je Zapad u hroničnom padu, oslabljen unutrašnjom podjelom i ideološkom ogorčenošću. Izbor Donalda Trumpa i Brexit vidio je kao dokaz za to. Uspon desničarskih autoritarnih vlada u Poljskoj i Mađarskoj bio je daljnji dokaz raspada liberalnih vrijednosti i institucija. Ponižavajuće povlačenje SAD-a iz Afganistana bio je dokaz slabljenja moći koja se povlači sa svjetske pozornice”, piše BBC.

Istakao je da je Putin pogrešno shvatio šta se događa na ruskim granicama, jer je odbio vjerovati da je niz pobuna u bivšim sovjetskim republika, a Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu bio autentičan izraz narodne volje.

“Nije dobro procijenio vlastitu vojsku. Sada je jasno da je očekivao da će ova ‘specijalna vojna operacija” biti gotova za nekoliko dana”, navodi se.

U nastavku stoji da je vojna nesposobnost Rusije začudila mnoge Zapadne stručnjake za sigurnost. U tom smislu autor povlači paralelu sa agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

“Godine 1992. srpski nacionalisti pokrenuli su rat kako bi zadavili nezavisnu novorođenu Bosnu. Tvrdili su da je bosanski identitet lažan, da bosanska državnost nema historijski legitimitet, da je ona stvarno dio Srbije. Upravo je to Putinov pogled na Ukrajinu”, piše BBC.

Naglasio je da su poput današnje Rusije srpske snage uživale ogromnu vojnu nadmoć, ali da su često zastajali gdje god su lokalni nesrbi pružili otpor.

“Činilo se da nisu u stanju zauzeti mjesta ili gradove – nisu se željeli boriti ulicu po ulicu. Bosanskohercegovački branitelji u početku su bili jako loše opremljeni, sjećam se momaka u tenisicama u sarajevskim rovovima s jednim AK-47 na njih trojicu. Međutim, oni su branili svoj glavni grad gotovo četiri godine. Slična je odluka i kod mladića koji se dobrovoljno javljaju u odbranu Kijeva”, stoji u nastavku.

Umjesto da zauzmu gradove i mjesta Srbi su ih opkolili, bombardovali, te isključili vodu, plin i struju.

“To se već događa u Mariupolju. Opsjednete grad i onemogućite mu snabdijevanje vodom, a u roku od 24 sata svaki zahod je opasnost za javno zdravlje. Građani moraju izaći na ulice kako bi pronašli vodovodne cijevi i napunili posude samo kako bi isprali svoje toalete. Isključite struju i smrzavate se u vlastitom domu. Ubrzo ponestane hrane.

Autor se pita da li je to plan Rusa za Mariupolj, Harkov i Kijev, izgladnjivati ih dok se ne pokore.

“Ali skoro četiri godine ove okrutnosti dale su bosanskoj naciji temeljni narativ otpora, patnje i herojske borbe. Identitet Ukrajine će također biti dodatno ojačan načinom na koji su se Ukrajinci borili. Ukrajinski govornici ruskog nisu se osjećali ‘oslobođenim’ invazijom. Dokaz je da i oni vjeruju u Ukrajinu kao suverenu državu. Putinov rat, čiji je cilj ponovno ujedinjenje onoga što on vidi kao dva dijela ruske nacije, već ima suprotan učinak – jačanje volje većine Ukrajinaca da traže sudbinu oslobođenu ruske dominacije”, piše BBC.

Izvorklix.ba

Više članaka

Zadnje objavljeno

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Širenje straha ili realna opasnost? “Stručnjaci” tvrde da prijeti ‘najgora varijanta covida do sad’

Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada U zadnjih 18 mjeseci, dostupna...

Otkriveno kako se moćna strana ekstremistička organizacija ‘Sivi Vukovi‘ uvukla u Bosnu i Hercegovinu

Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i...

Federalnoj upravi policije prijavljen Zavod za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija o COVIDU

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish