Četvrtak, 7 Jula, 2022

BBC objavio analizu: Učinak ‘strogih mjera‘ na omikron je jako upitan

Ono što se čini izvjesnim je da će ovaj val doći i otići prilično brzo, čak i u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, jer će i tamošnje strože restrikcije imati samo ograničeni učinak. A nakon prolaska ovog vala, stručnjaci vjeruju da će dodatni imunitet koji će biti stečen za populaciju značiti čak i bolju zaštitu za budućnost

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Broj zaraženih koronavirusom zadnjih tjedana narastao je na vrlo visoku razinu zbog omikron soja. Ali, kako pokazuju rani dokazi, ova varijanta uzrokuje blažu bolest, barem zasad, piše BBC.

Kvalitetan signal da je tome doista tako je pad u broju oboljelih koji su završili u bolnici, navodi BBC referirajući se na najnovije podatke iz Engleske. Danas je taj broj pet puta niži nego u isto vrijeme prije godinu dana. Ovo većim dijelom valja zahvaliti imunitetu koji je populacija stekla kroz cijepljenje ili infekciju virusom.

S boljim tretmanima za one koji se razbole, na jedan ili drugi način svi u određenoj mjeri riskiraju manje nego prije. Ali sama brzina širenja infekcije znači da, iako je omikron varijanta blaža, broj pacijenata u bolnicama se ipak povećava.

Ukupan broj u Engleskoj udvostručio se u nešto manje od dva tjedna na više od 14.000, no to je ipak bitno ispod vrhunca od 34.000 prošle zime, kad su više od trećine kreveta zauzimali pacijenti oboljeli od covida. Povećanje se vidi i drugdje u Ujedinjenom Kraljevstvu, iako nedostatni podaci iz blagdanskog perioda onemogućuju da se odredi koliko brzo.

Ali da bi se u potpunosti razumjelo što se događa, potrebno je pogledati dalje od ovih visokih brojki.

Hospitalizirane osobe koje su zaražene koronavirusom ove zime nisu isti tip pacijenata kao oni iz ranije faze pandemije.

Između ostaloga, sve veći broj hospitaliziranih pacijenata s koronom liječi se zapravo od nečega drugoga. Samo se dogodilo da istovremeno imaju i virus, što je utvrđeno jer se u bolnicama svi testiraju.

Podaci od prošloga tjedna sugeriraju da je trećina svih novoprimljenih u bolnice u Engleskoj u ovoj kategoriji, što je skok u odnosu na jesen kada je takvih pacijenata bilo oko 25%. Ovi podaci nisu objavljeni za druge dijelove UK-a, ali nema razloga da bi tamo bilo drugačije, ocjenjuje BBC.

Apsolutni broj hospitaliziranih s covidom i prema tome ozbiljno bolesnih još uvijek raste. Čak i oni koji koji nisu u bolnici primarno zbog covida rade pritisak na zdravstveni sustav zbog potrebe za posebnim kontrolnim mjerama zbog infekcije.

Još jedan znak da se covid promijenio je da, ukupno gledajući, hospitalizirani pacijenti nisu u teškom stanju kao prije.

Prema preliminarnim izvještajima, pacijenti ne provode toliko dugo vremena u bolnici, a istovremeno broj onih koji trebaju intenzivnu njegu ne raste. Sve ovo stavlja NHS, britanski sustav javnog zdravstva, u bolju poziciju. Ali ne treba zaboraviti da je pritisak na prvoj crti bojišnice vrlo jak, upozorava BBC.

Broj zaraženih koji dolaze u bolnicu bitno je iznad broja koji bi zdravstveni sustav u normalnoj situaciji morao zbrinuti za sve tipove respiratornih infekcija zajedno, a brojevi rastu.

Koliko visoko će rasti još uvijek je nejasno. Mnogo toga ovisi o tome hoće li biti vala u kojemu će stariji pacijenti krhkijeg zdravlja biti primani u bolnice ako infekcije omikronom prijeđu s mlađih na starije dobne skupine.

Sve više jača uvjerenje da se ovo neće dogoditi, a dolaze vijesti da čak i zaraza u domovima umirovljenika ne uzrokuje hospitalizacije u mjeri koju bi se moglo očekivati. Osim toga, London je možda već prešao vrhunac zaraze. Booster doze, čini se, pomažu u borbi sa zarazom. Ali situacija se dalje komplicira visokim brojevima medicinskog osoblja koje izostaje s posla zbog samoizolacije.

Prije pandemije, stopa izostanka osoblja zimi s posla kretala se oko 5 posto. Zadnji podaci pokazuju da je u tjednu prije Božića to bilo 8 posto.

Kombinirani pritisci doveli su do toga da je barem šest zavoda NHS-a prošloga tjedna prijavilo “velike incidente”, odnosno situacije u kojima je navala pacijenata veća od dostupnih kapaciteta u sustavu.

Sve ovo vodi ka pitanju zašto se ne napravi više da se zaustavi val zaraze u Engleskoj, navodi BBC dodajući da Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju jače restrikcije. Problem je sad što je trenutak za to možda već prošao. Istraživanja pokazuju da čak i kad bi se danas krenulo u lockdown u kojem bi samo škole ostale otvorene, to ne bi imalo efekt na broj hospitalizacija.

Eventualni učinak bio bi moguć da se uvelo neke jače mjere prije Božića, ali čak i tad bi argument u korist tvrđeg pristupa bio nejasan jer bi se infekcije i hospitalizacije ponovno pojavile kad bi se restrikcije ukinule. Sve što bi se postiglo bi bilo odgađanje i širenje vremenskog okvira u kojem će zaraza trajati.

To je moglo pomoći sustavu zdravstva, ali bi moralo biti izbalansirano prema širim posljedicama koje bi restrikcije novog lockdowna mogle imati za društvo, ekonomiju i mentalno zdravlje.

Ono što se čini izvjesnim je da će ovaj val doći i otići prilično brzo, čak i u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, jer će i tamošnje strože restrikcije imati samo ograničeni učinak. A nakon prolaska ovog vala, stručnjaci vjeruju da će dodatni imunitet koji će biti stečen za populaciju značiti čak i bolju zaštitu za budućnost, piše BBC.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Bivša sekretarka u Parlamentu FBiH pravila fiktivne ugovore sa zastupnicima za stanove

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Dobrile Pletikosa i Maje Pletikosa Kolašinac. Dobrila Pletikosa je optužena zbog krivičnog djela zloupotreba...

Na pomolu još veća plinska drama: Rusi zatvaraju Sjeverni tok 1

Radnici u norveškoj industriji nafte i plina stupili su u utorak u štrajk kako bi izborili veće plaće, a kompanije procjenjuju da bi norveški...

Zapad se priprema za crni scenarij: “Mi smo u puno goroj krizi nego što većina ljudi misli”

Vlasti u Hamburgu, nakon Berlina drugom najvećem gradu u Njemačkoj te najvećem ne-glavnom gradu u Europskoj uniji, upozorile su da bi mogle biti prisiljene...

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish