Subota, 28 Januara, 2023

Anatomija jedne zavjere: Kako su globalne sile ušle u sveopšti korona-informacijski rat

AP je proveo devetomjesečno istraživanje u kojem je ova novinska agencija pokušala dokučiti izvore širenja lažnih vijesti o virusu. Čini se kako je izvor - službeni Peking.

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Trenutno najrasprostranjenija teorija zavjere ona je kako je koronavirus u svijet pušten namjerno. No, pobornici takvih priča i sami se dijele jer će jedni reći da je virus ‘pušten’ iz Kine, drugi iz SAD-a, a treći iz neke druge zemlje. 

Tako su se i u Kini glasine o namjernom širenju virusa pojavile gotovo istovremeno kada i covid-19. Neki su odmah ustvrdili kako su strane službe virus “oslobodile” kao dio biološkog rata.

– Pazite se Amerikanaca – napisao je 31. prosinca 2019. na platformi Weibo jedan korisnik.

Iako je Svjetska zdravstena organizacija (SZO) odmah odbacila takve tvrdnje, više od godinu dana kasnije one su i dalje žive, piše Associated Press u opsežnoj analizi pandemije koja je dosad uzela više od dva milijuna života diljem svijeta. AP je proveo devetomjesečno istraživanje u kojem je ova novinska agencija pokušala dokučiti izvore širenja lažnih vijesti o virusu. Čini se kako je izvor – službeni Peking.

‘Samo kako bi se obranili’

– Naše istraživanje pokazuje kako je tračeve o namjernom širenju koronavirusa podupirala kineska vlada, objavljujući ih na mračnim dijelovima interneta, nakon čega su se proširili među milijunima diljem svijeta. Analiza je bazirana na pregledu milijuna objava na društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka, VK-a (“ruski Facebook”, op.a.), Weiboa, WeChata, YouTubea, Telegrama.. – piše AP.

Ističu kako su kineski dužnosnici zapravo reagirali na priče koje je putem QAnon grupa i televizijske mreže Fox News širio bivši američki predsjednik Donald Trump, tvrdeći da je virus proizveden u Kini.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova optužbe, naravno, s indignacijom odbacuje i tvrdi da su zapadnjačke društvene mreže koristili samo kako bi se obranili od “neprijateljskih sila koje su pokušavale politizirati pandemiju”.

– Sve strane trebale bi jasno reći “ne” objedama i dezinformacijama. U svjetlu “trumpovskih” optužbi jedino ispravno je uništiti laži i pojasniti glasine činjenicama – objavili su. Borba za kontrolu dezinformacija počela je imati globalne posljedice u borbi protiv covida-19.

Do ožujka, samo tri mjeseca nakon što je virus prijavljen u Kini, vjerovanje da je kreiran u laboratoriju i korišten kao biološko oružje proširilo se cijelim planetom. Podaci Istraživačkog centra Pew tako su, primjerice, pokazali da svaki treći Amerikanac vjeruje da je koronavirus umjetno stvoren. Četvrtina ih vjeruje da je stvoren namjerno. U Iranu, visoki državni dužnosnici upravo su namjeru stvaranja koronavirusa kao biološkog oružja koristili kao argument zašto ne treba prihvatiti međunarodnu medicinsku pomoć. Protivnici “lockdowna” i zaštitnih maski rasli su iz dana u dan, što je dodatno usporavalo napore epidemiologa da suzbiju pandemiju.

– To je kao virus, kao covid, medijski patogen. Imamo dvije pandemije. Jedna je stvarna, a druga je pandemija straha temeljenog na lažnim vijestima – objašnjava Kang Liu, profesor koji izučava kulturu politike i medija u Kini na Sveučilištu Duke.

Društvene mreže odigrale su, očekivano, ključnu ulogu u širenju lažnih vijesti. Samo jedan video, u kojem je 26. siječnja muškarac iz Mongolije “objašnjavao” da je virus biološko oružje stvoreno u SAD-u, u jednom danu pregledan je 14 tisuća puta na kineskoj aplikaciji Kuaishou, prije no što je uklonjen. Muškarac je priveden i kažnjen s deset dana zatvora zbog širenja neprovjerenih glasina.

Kineski državni mediji prikazali su ga s rukama i nogama u lisicama, kao “jasan znak da Kina neće tolerirati širenje lažnih vijesti”.

‘Rebrandiranje covida’

No, samo šest tjedana kasnije istu će teoriju zavjere u svijet odaslati sam kineski inoministar, prema najmanje trideset diplomata i misija, a dio se emitirao i na državnim medijima globalnog dosega. Tijekom tih šest tjedana Kina se našla na udaru domaćih kritičara. Tako je 7. veljače Li Weinliang, liječnik koji je prvotno kažnjen jer je na vrijeme upozoravao na opasnosti od novog virusa, preminuo od covida-19. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Kini, zemlji gdje se, zbog strogih pravila Komunističke partije, nezadovoljstvo rijetko izražava. Istovremeno, Trump i Republikanci neumorno su radili na “rebrandiranju” covida kao “kineskog virusa”.

Profili na društvenim mrežama koji se povezuju s Trumpovim obožavateljima ili sljedbenicima QAnon grupa “gurali” su upravo tu tezu, tvrdeći da je koronavirus kinesko biološko oružje. Kina se počela agresivno braniti, pa su 22. veljače u novinama People's Daily objavili da je američka vojska uvela virus u Kinu, a priča je postala viralna i čak je objavljena u medijima poput finskog Helsinki Timesa ili novozelandskog Heralda.

Spomenuti Herald naknadno je pojasnio kako se radilo o komercijalnom odnosu s kineskim medijem te je “sponzorirani sadržaj” nakon provjere informacija uklonjen, a slično je rekao i urednik Helsinki Timesa.

No, nisu samo Kina i SAD radili na širenju lažnih vijesti, već i zemlja koja s time ima mnogo iskustva – Rusija, gdje su državni mediji također počeli širiti tvrdnje kako je virus američko biološko oružje i to još u siječnju, daleko prije Kine. Ruski vojni medij Zvezda za širenje virusa optužio je navodna testiranja biološkog oružja. Tvrdili su da im je to ispričao Igor Nikulin, bivši savjetnik bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. No, UN nema nikakve podatke da bi čovjek takvog imena i prezimena ikad radio za njih. U to vrijeme glavni inspektor za oružje bio je Richard Butler, a on je rekao kako se izvjesnog Igora Nikulina ne sjeća. Isto je izjavio i Hans Corell, jedan od ključnih pravnika u UN-u od 1994. – 2004. koji je blisko surađivao s pokojnim Annanom.

Nikulin je naknadno rekao da je moguće kako su podaci o njegovu radu uništeni te ostao pri tezi da je koronavirus američko biološko oružje.

Iduća dva mjeseca više od sedamdeset članaka u proruskim medijima sadržavalo je slične tvrdnje, a objavljeni su na ruskom, španjolskom, armenskom, arapskom, engleskom i njemačkom jeziku. Hajci su se pridružili i ruski političari.

Parlamentarka Natalija Poklonskaja rekla je kako je novi koronavirus biološko oružje stvoreno od “onih koji žele zavladati planetom”, a vođa nacionalističke Liberalne demokratske stranke Rusije Vladimir Žirinovski sugerirao je da su za pandemiju krivi SAD i njihove “pohlepne farmaceutske kompanije”.

Počelo veliko zatvaranje

U međuvremenu, Nikulin je nastavio razvijati svoju teoriju tvrdeći da je pandemija, najprije zamišljena kao napad na Kinu, proširena kao napad na Trumpa. Svima je bilo jasno da priča besmislice, no unatoč tomu pojavio se najmanje 18 puta na ruskim televizijama. Američki dužnosnici su, pak, ustanovili i da je Rusija svjesno širila dezinformacije o covidu.

A onda je 23. siječnja počela jedna od najvećih zdravstvenih karantena u modernoj svjetskoj povijesti. Peking je počeo veliko zatvaranje desetaka milijuna ljudi diljem središnje Kine, a mreže su preplavili prizori Kineza koji masovno pokušavaju napustiti područja uoči zatvaranja.

Idućeg jutra profesor Francis Boyle sa Sveučilišta u Illinoisu odaslao je dramatični apel na više od 300 e-mail adresa širom svijeta tvrdeći, bez ikakvih dokaza, da je Kina u laboratoriju u Wuhanu razvila novo biološko oružje.

Samo nekoliko tjedana kasnije sam je sebe demantirao, ustvrdivši da je Kina ‘oružje’ nabavila iz SAD-a, točnije iz laboratorija u Sjevernoj Karolini. Ostao je ipak pri tezi da je koronavirus biološko oružje, rekavši kako je jasno da je to “ofenzivni biološki ratni agens”.

– Moj posao je reći istinu onako kako je vidim – kazao je.

U ožujku je javni profil “Happy Reading List” na WeChatu ponovno objavio esej u kojem se tvrdi da je SARS-CoV-2 kreirala američka vojska i to u laboratoriju u Marylandu, a u Kini su ga pustili tijekom Svjetskih vojnih igara u Wuhanu u listopadu. Pokrenuta je peticija kojom su se od Bijele kuće tražila objašnjenja, a iako ju je potpisalo svega 1.426 Amerikanaca, daleko manje od potrebnih 100.000, Kina je o peticiji opsežno izvještavala u svim svojim državnim medijima.

Javio se i izvjesni Larry Romanoff, koji je tvrdio da je bivši konzultant za jednu šangajsku kompaniju, te je u Global Research Canada objavio članak koji se u velikom dijelu oslanja na tvrdnje sa spomenute društvene mreže, a kasnije ni on ni GRC nisu bili dostupni za komentar. No, baš na dan objave njegova članka Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju.

Simpatična trivija – glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian još je dio sljedećeg poslijepodneva proveo tako što je na Twitteru objavljivao snimke slatkih pasa. No, naknadno je “došao k sebi”, pa je u 13 minuta objavio seriju tvitova koji su lansirali ono što AP naziva potencijalno prvim pravim globalnim digitalnim eksperimentom u agresivnom širenju dezinformacija.

Uključio se i Iran

– Kada je prvi pacijent zabilježen u SAD-u? Koliko je ljudi zaraženo? U kojim su bolnicama. Možda je američka vojska donijela virus u Wuhan. Budite transparentni! Objavite podatke! SAD nam duguje objašnjenje – samo su neke od poruka koje je odaslao u svijet.

Idućeg jutra pozvao je stotine tisuća svojih pratitelja da pročitaju Romanoffov članak. Sat i pol kasnije dolio je ulje na vatru pozivajući svoje pratitelje da pročitaju raniji Romanoffov članak u kojem se citiraju kineski državni mediji prema kojima postoji sumnja o ishodištu virusa.

Twitter je naknadno izdao ‘fact-check’ upozorenje oko njegovih poruka, ali samo na engleskom jeziku, a identičab post na mandarinskom nije editiran.

Glasnogovornik Twittera nije pojasnio zašto, piše AP.

Stoga su Zhaovi tvitovi postali globalna vijest. Samo na Twitteru Zhao je citiran gotovo 100 tisuća puta idućih tjedana, na barem 54 jezika, a oko 275 milijuna pratitelja ga je na neki način spomenulo, no AP se ograđuje od tog podatka tvrdeći kako je vjerojatno da je bar dio tih računa bio lažan ili dupliciran.

Njegove tvrdnje su, dakako, odmah poduprli u Rusiji i Iranu, no najveća publika bila je u Kini gdje je popularne hashtagove s njegovom tezom podijelilo 314 milijuna korisnika na Weibou.

On se 13. ožujka zahvalio porukom: – Hvala što me podržavate, idemo zajedno naporno raditi za domovinu.

Uključio se ajatolah

Kad smo kod Irana, i oni su se istog dana uključili u globalni informacijski rat. Njihov državni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei ustanovio je da bi koronavirus mogao biti rezultat biološkog napada SAD-a. Državni mediji ‘uhvatili’ su se citiranja različitith izvora, poput spomenutog misterioznog Nikulina, samoprozvanog ruskog stručnjaka za biološko ratovanje, da je SAD virus stvorio kako bi napao Kinu.

Vojni i vjerski vođe Irana također su se pridružili takvim tvrdnjama.

International Union of Virtual Media (IUVM), iranska mreža koju je Facebook uporno morao uklanjati, pokrenula je brojne stranice i profile na kojima su se SAD optuživale za izradu i širenje virusa. Khamenei je svoje optužbe ponovio 22. ožujka kada je odbio američku medicinsku pomoć.

– Možda su vaši lijekovi način da se virus još brže proširi – rekao je.

Ipak, istog dana dva teretna zrakoplova s liječnicima i potrepštinama za 50-kretevnu poljsku bolnicu sletjela su u organizaciji Liječnika bez granica. Zadržani su na aerodromu, a idućeg dana Ministarstvo vanjskih poslova Irana na Twitteru je objavilo tekst sa GRC-a nakon čega je Ministarstvo zdravstva ukinulo dozvolu toj humanitarnoj organizaciji da dostavi pomoć potrebitima.

Samo deset dana nakon prvih Zhaovih zavjereničkih tvitova, kineski mediji počeli su širiti teoriju.

– Je li vlada SAD-a namjerno sakrila stvarnost covida-19 i uspoređuje ga s gripom – jedan je od naslova na web stranici kineskog državnog radija.

– Zašto je Vojnomedicinski istraživački centar za zarazne bolest u Marylandu zatvoren u sprnju 2019.? – pitali su drugi.

Digitalni rat

Nije trebalo dugo da se takve tvrdnje prošire u oko 350 medija, od kojih su većina na mandarinskom, ali i na engleskom, francuskom, talijanskom, portugalskom, španjolskom i arapskom jeziku. Objave su podijelili čak i policijske stanice, tužitelji, dužnosnici propagande, anti-kultističke organizacije, zajednica mladih komunista, sedam zatvora, pet provincijskih radio stanica te deseci profila kineskog medijskog giganta CCTV, kao i kinesko veleposlanstvo u Francuskoj. Objave su osvanule na YouTubeu, Weibou, WeChatu. te video aplikacijama poput Haokana, Xigue, Baijiahaoa, Bilibilija, iQIYI-ja, Kuaishoua i Youkua.

Istraživanje AP-a pokazuje da je priča pregledana na internetu više od sedam milijuna puta, imala je gotovo dva milijuna komentara ili drugih reakcija, a vjeruje se da su brojke mnogo veće jer neke aplikacije nisu dale uvid u svoje podatke te je teško ustanoviti koliko je ljudi objavu pogledalo preko televizijskih kanala.

Koliko su teorije zavjere opasne svjedoči priča američke vojne rezervistice koja je dobila prijetnje smrću nakon što ju je teoretičar zavjere George Webb optužio da je nulti pacijent u SAD-u. Video je uklonjen s YouTubea, no ostao je aktivan na Weibou gdje su ga pogledali milijuni ljudi.

Digitalni rat počeo je jenjavati u travnju kada su se Iran i Rusija morali početi ozbilnije suočavati s mnogo većim problemom od toga “tko je koga prvi” – rastućim brojem umrlih. Kina nije odlučila prestati.

Peking je nastavio tražiti odgovornost SAD-a, a u SAD-u su tražili “pandemijske carine” i otpisivanje američkog duga Kini. Uključili su se i Australci tražeći istragu o ishodištu koronavirusa. Kineski veleposlanik u toj zemlji oštro je odgovorio:

– Možda će se netko od svakidašnjih ljudi pitati, zašto bismo pili australsko vino, zašto jeli australsku govedinu?

Kina je u kratkom roku zabranila govedinu četiri velika australska proizvođača i uvela 80-postotne carine na određene proizvode. Državna televizija emitirala je 16. svibnja dokumentarac oko postrojenja Fort Detrick u Marylandu, garniran “jezivom muzikom”, koji je u kratkom roku pregledan više od 82 tisuće puta, a YouTube nije naglasio da se radi o državno sponzoriranom sadržaju rekavši kako je riječ o videu koji ljude informira o virusu. Na kineskoj platformi Bilibili video je pregledan 378 tisuća puta.

U srpnju i kolovozu kineki glasnogovornik Zhao Lijiani podgrijao je teoriju svojom porukom kako “mnogo toga ostaje nejasno oko američkog Fort Detricka i više od 200 laboratorija u svijetu”.

Stigla je i 2021. godina kada je u siječnju u Kinu stigao tim Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem da istraži ishodište pandemije. Sljedećeg dana Trumpova administracija na odlasku izdala je “tablicu činjenica” (“Fact sheet, op.a.) u kojoj su ustvrdili da bi pandemija mogla biti rezultat curenja virusa iz wuhanskog Instituta za virologiju koji je “surađivao na tajnim projektima s kineskom vojskom”.

Širenje političkog virusa

Kina je te optužbe demantirala kao “posljednje dane ludila Gospodina Lažljivca”.

– Voljela bih istaknuti da bi SAD, ako doista žele poštovati činjenice, trebale otvoriti laboratorij u Fort Detricku i biti više transparentne, pozvati stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se ustanovio izvor zaraze – rekla je glasnogovornica Hua Chunying.

AP zaključuje kako je dezinformacijska kriza oko covida bila dobra za Kinu. Samo Zhao i njegovi kolege razvili su golemu bazu obožavatelja, a on sam ima gotovo 900 tisuća pratitelja na Facebooku.

– Širenje dezinformacija o epidemiji je uistinu širenje političkog virusa. Lažne vijesti su zajednički neprijatelj čitavog svijeta, a Kina se njima uvijek protivila – šturo su na to rekli u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish