Istraga je najnovija u nizu onih koje se gomilaju protiv tehnoloških giganata širom svijeta, dok zvaničnici pomno ispituju tvrdnje o antikonkurentskom ponašanju.

Istrage bi mogle rezultirati pozamašnim novčanim kaznama i povećati pritisak na kompanije, uključujući Facebook (FB) i Apple (AAPL) da promijene način poslovanja, piše CNN.

Britansko tijelo za konkurenciju i tržište (CMA) saopćilo je u petak da bi njegova formalna istraga, koja se temelji na preliminarnoj istrazi pokrenutoj u maju prošle godine, mogla prisiliti Amazon (AMZN) i Google (GOOGL) da promijene način na koji postupaju s lažnim recenzijama ili da rezultira akcijom na sudu.

– Brinemo se da bi milioni mrežnih kupaca mogli biti zavedeni čitajući lažne kritike, a zatim trošiti svoj novac na osnovu tih preporuka – rekao je izvršni direktor CMA-e Andrea Coscelli.

– Jednako tako, jednostavno nije fer ako neka preduzeća mogu lažirati recenzije s 5 zvjezdica kako bi svojim proizvodima ili uslugama pružila najveći značaj, dok oni koji poštuju zakone gube – dodao je Coscelli.

Istraga koju je ranije ove godine pokrenula britanska potrošačka grupa “Which?” otkrila je uspješnu industriju preduzeća koja zarađuju novac manipulirajući kritikama na Amazonovom tržištu.

Amazon i Google su rekli da će sarađivati na CMA istrazi.

Glasnogovornik Amazona rekao je da kompanija izdvaja “značajne resurseu sprječavanju pojavljivanja lažnih ili poticanih recenzija u našoj trgovini”. Navode da su spriječili da 200 miliona sumnjivih lažnih pregleda prošle godine vide kupci širom svijeta, a početkom ovog mjeseca tužili su vlasnika dvije web stranice spomenute u Which? istrazi.

– Naše stroge politike jasno navode da se pregledi moraju temeljiti na stvarnim iskustvima, a kada utvrdimo kršenje pravila, poduzimamo mjere – od uklanjanja sadržaja do onemogućavanja korisničkih računa – kazao je Googleov glasnogovornik.