Utorak, 5 Jula, 2022

Afera Crno more: Slučajni prolaznik na autobusnoj stanici našao tajne britanske vojne dokumente

U jednom setu dokumenata raspravlja se o ruskoj reakciji na prolaz broda kroz ukrajinske vode u srijedu uz obalu Krima, dok se drugi detalji odnose na moguću vojnu prisutnost Britanije u Afganistanu

Preporučeno

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Diplomatski skandal u Njemačkoj: Hrvatske diplomate pustile nacističku himnu

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju je organizirao hrvatski konzulat u Frankfurtu obilježio je veliki skandal. Na proslavi Dana državnosti Republike hrvatske u Frankfurtu izvedena...

Dok Dodik traži deportaciju Schmidta, Nijemci u BiH šalju vojnike: ‘Zavijorit će se njemačka zastava u Butmiru‘

Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Klix.ba. Kazao je to na...

SAD poručile da bosanskohercegovački lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze

SAD su kao garant Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira podvukli jasnu poruku podršku ulozi Visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma i...

Povjerljivi dokumenti britanskog ministarstva obrane koji sadrže detalje o ovotjednom okršaju razarača Britanske kraljevske mornarice HMS Defendera i Ruske ratne mornarice u Crnom moru, pronađeni su na autobusnoj stanici u Kentu!

U jednom setu dokumenata raspravlja se o ruskoj reakciji na prolaz broda kroz ukrajinske vode u srijedu uz obalu Krima, dok se drugi detalji odnose na moguću vojnu prisutnost Britanije u Afganistanu nakon što tamo završi operacija NATO-a predvođena SAD-om.

Britanska vlada o slučaju je pokrenula istragu, a iz ministarstva obrane izvijestili su kako je jedan zaposlenik prijavio gubitak osjetljivih dokumenata, no nisu htjeli više komentirati.

Gotovo 50 stranica dokumenata pronađeno je u pokisloj hrpi iza autobusne postaje u Kentu u utorak ujutro. Nalaznik koji je želio ostati anoniman kontaktirao je BBC kada je shvatio da se radi o ‘osjetljivom’ sadržaju.

BBC piše kako smatraju da su dokumenti, koji uključuju mailove i PowerPoint prezentacije, nastali u uredu višeg dužnosnika u Ministarstvu obrane.

Prolazak HMS Defendera kroz ukrajinske teritorijalne vode prikazuju kao ‘nevin’, te da je oružje bilo pokriveno, a helikopter se nalazio u hangaru.

Podsjetimo, razarač Britanske kraljevske mornarice koji se nalazio u Crnom moru zbog vojnih vježbi NATO-a, u srijedu se našao u centru globalne pozornosti nakon ozbiljnog incidenta u kojem su sudjelovali i ruski patrolni brodovi, ali i borbeni avioni.

Brod Ruske ratne mornarice ispucao je hice upozorenja prema HMS Defenderu koji je, prema Rusima, uplovio do tri kilometra ‘duboko’ u ruske teritorijalne vode u Crnom moru.

Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

‘Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za uporabu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje’, navodi se.

Deset minuta nakon što su ispaljeni hici upozorenja, ruski borbeni avion je u more ispred britanskog razarača bacio četiri bombe, nakon čega je HMS Defender napustio ruske vode, tvrde ruski izvori.

Misija prozvana ‘Op Ditroite’ bila je predmetom rasprave na visokoj razini još u ponedjeljak, pokazuju dokumenti, a dužnosnici su spekulirali o mogućoj agresivnoj ruskoj reakciji ako se HMS Defender približi Krimu.

Nedavna interakcija u istočnom Mediteranu između ruskih snaga i udarne grupe britanske mornarice predvođene nosačem aviona HMS Queen Elizabeth bila je u skladu s očekivanjima, piše u dokumentu, no dužnosnici su znali da će se to promijeniti.

‘S obzirom na prijelaz iz obrambene aktivnosti u operativnu aktivnost, vrlo je moguće da će reakcije Ruske mornarice i njihovih zračnih snaga postati puno češće i asertivnije’, upozorava se u jednoj prezentaciji.

Serija slajdova pokazuje dvije rute: jednu opisuju ‘sigurnim i direktnim’ tranzitom od Odese do Batumija uključujući kratki prolaz kraj jugozapadnog vrha Krima.

Ova ruta, navodi se, pružila bi priliku za kontakt s ukrajinskom vladom u ‘ukrajinskim teritorijalnim vodama’.

Spominju se i tri potencijalna ruska odgovora, koji su označeni od ‘sigurni i profesionalni’ do ‘ni sigurni ni profesionalni’.

U obzir je uzeta i alternativna ruta koja bi držala razarač podalje od spornih voda te bi se izbjegao sukob, no tada bi Rusija dobila dokaz da se Britanija boji ili da bježi, navodi se u prezentaciji.

Dokumenti dakle otkrivaju kako je postupak HMS Defendera bio kalkuliran od strane britanske vlade kako bi pokazali potporu Ukrajini i postigli diplomatske ciljeve, unatoč rizicima.

U snopu dokumenata su, osim detalja plovidbe HMS Defendera, i detalji o izvozu britanskog oružja kao i osjetljive opservacije o tome gdje bi Britanija mogla biti u konkurenciji sa svojim europskim saveznicima. U jednom dokumentu spominju se i službene opservacije prvih nekoliko mjeseci mandata američkog predsjednika Joea Bidena. Tako se, primjerice, navodi da fokus njegove administracije na Kinu i Indopacifik je u “velikom dijelu kontinuitet politike’ Trumpove administracije.

U dokumentaciji se navodi i što bi Britanci trebali zahtijevati od Amerikanaca.

– Trebali bismo iskoristiti sastanak da vidimo na što je sve američka administracija spremna dijeliti s nama i u kolikoj je mjeri u praksi istinita njihova službena namjera da se više ubuduće konzultiraju sa saveznicima.

Većina pronađenih dokumenata imaju oznaku “službeno osjetljivo”, što je, navodi BBC, relativno nizak stupanj klasifikacije, ali pristup tim papirima imaju samo osobe s opravdanim razlogom. Ipak, jedan dokument adresiran na osobnu tajnicu ministra obrane Bena Wallacea nosi oznaku “tajno, samo za britanske oči”, a sadrži preporuke o britanskoj vojnoj prisutnosti u Afganistanu nakon okončanja NATO-ove misije u toj državi. BBC navodi da zbog osjetljivosti podataka nije objavio sve detalje iz tog dokumenta ne bi li zaštitio sigurnost britanskih vojnika. Ipak, objavio je, primjerice, upozorenje da Afganistan i prije okončanja NATO-ove misije postaje sve opasnije mjesto.

Rijetko kada dosad je kolekcija izgubljenih dokumenata koje je netko pronašao sadržavala tako širok raspon važnih tema, primjećuje BBC i ocjenjuje da je riječ o ‘velikoj sramoti’ za tamošnje ministarstvo obrane koje je pokrenulo istragu o okolnostima u kojima su se papiri našli na ulici.

Više članaka

Zadnje objavljeno

Bivša sekretarka u Parlamentu FBiH pravila fiktivne ugovore sa zastupnicima za stanove

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Dobrile Pletikosa i Maje Pletikosa Kolašinac. Dobrila Pletikosa je optužena zbog krivičnog djela zloupotreba...

Na pomolu još veća plinska drama: Rusi zatvaraju Sjeverni tok 1

Radnici u norveškoj industriji nafte i plina stupili su u utorak u štrajk kako bi izborili veće plaće, a kompanije procjenjuju da bi norveški...

Zapad se priprema za crni scenarij: “Mi smo u puno goroj krizi nego što većina ljudi misli”

Vlasti u Hamburgu, nakon Berlina drugom najvećem gradu u Njemačkoj te najvećem ne-glavnom gradu u Europskoj uniji, upozorile su da bi mogle biti prisiljene...

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od...

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera – nebitni!

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicSpanish