Petak, 27 Januara, 2023

Afera Crno more: Slučajni prolaznik na autobusnoj stanici našao tajne britanske vojne dokumente

U jednom setu dokumenata raspravlja se o ruskoj reakciji na prolaz broda kroz ukrajinske vode u srijedu uz obalu Krima, dok se drugi detalji odnose na moguću vojnu prisutnost Britanije u Afganistanu

Preporučeno

Dolar i dalje gubi uticaj: Brazil i Argentina najavljuju uvođenje zajedničke valute

Brazil i Argentina su objavili kako će se na predstojećem samitu u Buenos Airesu raspravljati o uvođenju zajedničke valute. Cilj je da se nova...

Mađarska proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom. "Mjere koje uključuju...

Zapadna sloga, koja to i nije: Mnoge zemlje G20 ne žele imenovati agresora u ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osvrnuo se na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20 te je rekao...

Putin najavio ‘novi svjetski poredak‘: ‘Evo ko će postavljati pravila…

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija,...

Povjerljivi dokumenti britanskog ministarstva obrane koji sadrže detalje o ovotjednom okršaju razarača Britanske kraljevske mornarice HMS Defendera i Ruske ratne mornarice u Crnom moru, pronađeni su na autobusnoj stanici u Kentu!

U jednom setu dokumenata raspravlja se o ruskoj reakciji na prolaz broda kroz ukrajinske vode u srijedu uz obalu Krima, dok se drugi detalji odnose na moguću vojnu prisutnost Britanije u Afganistanu nakon što tamo završi operacija NATO-a predvođena SAD-om.

Britanska vlada o slučaju je pokrenula istragu, a iz ministarstva obrane izvijestili su kako je jedan zaposlenik prijavio gubitak osjetljivih dokumenata, no nisu htjeli više komentirati.

Gotovo 50 stranica dokumenata pronađeno je u pokisloj hrpi iza autobusne postaje u Kentu u utorak ujutro. Nalaznik koji je želio ostati anoniman kontaktirao je BBC kada je shvatio da se radi o ‘osjetljivom’ sadržaju.

BBC piše kako smatraju da su dokumenti, koji uključuju mailove i PowerPoint prezentacije, nastali u uredu višeg dužnosnika u Ministarstvu obrane.

Prolazak HMS Defendera kroz ukrajinske teritorijalne vode prikazuju kao ‘nevin’, te da je oružje bilo pokriveno, a helikopter se nalazio u hangaru.

Podsjetimo, razarač Britanske kraljevske mornarice koji se nalazio u Crnom moru zbog vojnih vježbi NATO-a, u srijedu se našao u centru globalne pozornosti nakon ozbiljnog incidenta u kojem su sudjelovali i ruski patrolni brodovi, ali i borbeni avioni.

Brod Ruske ratne mornarice ispucao je hice upozorenja prema HMS Defenderu koji je, prema Rusima, uplovio do tri kilometra ‘duboko’ u ruske teritorijalne vode u Crnom moru.

Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

‘Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za uporabu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje’, navodi se.

Deset minuta nakon što su ispaljeni hici upozorenja, ruski borbeni avion je u more ispred britanskog razarača bacio četiri bombe, nakon čega je HMS Defender napustio ruske vode, tvrde ruski izvori.

Misija prozvana ‘Op Ditroite’ bila je predmetom rasprave na visokoj razini još u ponedjeljak, pokazuju dokumenti, a dužnosnici su spekulirali o mogućoj agresivnoj ruskoj reakciji ako se HMS Defender približi Krimu.

Nedavna interakcija u istočnom Mediteranu između ruskih snaga i udarne grupe britanske mornarice predvođene nosačem aviona HMS Queen Elizabeth bila je u skladu s očekivanjima, piše u dokumentu, no dužnosnici su znali da će se to promijeniti.

‘S obzirom na prijelaz iz obrambene aktivnosti u operativnu aktivnost, vrlo je moguće da će reakcije Ruske mornarice i njihovih zračnih snaga postati puno češće i asertivnije’, upozorava se u jednoj prezentaciji.

Serija slajdova pokazuje dvije rute: jednu opisuju ‘sigurnim i direktnim’ tranzitom od Odese do Batumija uključujući kratki prolaz kraj jugozapadnog vrha Krima.

Ova ruta, navodi se, pružila bi priliku za kontakt s ukrajinskom vladom u ‘ukrajinskim teritorijalnim vodama’.

Spominju se i tri potencijalna ruska odgovora, koji su označeni od ‘sigurni i profesionalni’ do ‘ni sigurni ni profesionalni’.

U obzir je uzeta i alternativna ruta koja bi držala razarač podalje od spornih voda te bi se izbjegao sukob, no tada bi Rusija dobila dokaz da se Britanija boji ili da bježi, navodi se u prezentaciji.

Dokumenti dakle otkrivaju kako je postupak HMS Defendera bio kalkuliran od strane britanske vlade kako bi pokazali potporu Ukrajini i postigli diplomatske ciljeve, unatoč rizicima.

U snopu dokumenata su, osim detalja plovidbe HMS Defendera, i detalji o izvozu britanskog oružja kao i osjetljive opservacije o tome gdje bi Britanija mogla biti u konkurenciji sa svojim europskim saveznicima. U jednom dokumentu spominju se i službene opservacije prvih nekoliko mjeseci mandata američkog predsjednika Joea Bidena. Tako se, primjerice, navodi da fokus njegove administracije na Kinu i Indopacifik je u “velikom dijelu kontinuitet politike’ Trumpove administracije.

U dokumentaciji se navodi i što bi Britanci trebali zahtijevati od Amerikanaca.

– Trebali bismo iskoristiti sastanak da vidimo na što je sve američka administracija spremna dijeliti s nama i u kolikoj je mjeri u praksi istinita njihova službena namjera da se više ubuduće konzultiraju sa saveznicima.

Većina pronađenih dokumenata imaju oznaku “službeno osjetljivo”, što je, navodi BBC, relativno nizak stupanj klasifikacije, ali pristup tim papirima imaju samo osobe s opravdanim razlogom. Ipak, jedan dokument adresiran na osobnu tajnicu ministra obrane Bena Wallacea nosi oznaku “tajno, samo za britanske oči”, a sadrži preporuke o britanskoj vojnoj prisutnosti u Afganistanu nakon okončanja NATO-ove misije u toj državi. BBC navodi da zbog osjetljivosti podataka nije objavio sve detalje iz tog dokumenta ne bi li zaštitio sigurnost britanskih vojnika. Ipak, objavio je, primjerice, upozorenje da Afganistan i prije okončanja NATO-ove misije postaje sve opasnije mjesto.

Rijetko kada dosad je kolekcija izgubljenih dokumenata koje je netko pronašao sadržavala tako širok raspon važnih tema, primjećuje BBC i ocjenjuje da je riječ o ‘velikoj sramoti’ za tamošnje ministarstvo obrane koje je pokrenulo istragu o okolnostima u kojima su se papiri našli na ulici.

Više članaka

Zadnje objavljeno

U SAD hrana u zadnje dvije godine poskupila 50 posto

Amerikanka Amy na TikToku je uporedila račune koje je za iste namirnice dobila u 2020. godini, krajem 2022. te sredinom januara 2023. godine, a...

M1 Abrams ipak ima jednu veliku manu: ‘Bit će to velik izazov za Ukrajince‘

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u srijedu je komentirao odluku Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče 31 tenk M1 Abrams. Među brojnim temama o kojima je...

Uhapšen bivši agent FBI-a, tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice...

Aleksandar Vučić tvrdi da su ga ucijenili: “Mi ne možemo da spriječimo ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa...

Srbija će priznati kosovski pasoš? “Procurio” sadržaj prijedloga sporazuma između Kosova i Srbije

U francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma između Srbije i Kosova, koji sadrži deset članova, Srbija će priznati kosovski pasoš i neće sprječavati prijem Kosova u međunarodne...

Pratite nas putem Facebooka

Pratite nas putem Facebooka


This will close in 35 seconds

BosnianEnglishGermanFrenchArabicRussianSpanish